Anne Grete Preus (1957-2019) er selvsagt med på Øysteins liste med låta «Jeg er en by». Her poserer hun for NTBs fotograf i 2004 med sin Gibson 353 fra 1959.

Hvor mange Oslo-låter er det mulig å samle? Hjelp Øystein å gjøre lista på 220 låter lengre

Øystein begynte på en liste over Oslo-låter etter at han oppdaget lister fra flere titalls byer i verden på Wikipedia, og så at Oslo bare sto oppført med sørgelige fem låter.

Publisert

— London var oppe på 1500 og Stockholm hadde 95, så jeg tenkte at jeg i alle fall skulle bidra til å slå svenskene, sier Øystein Aurlien.

Han har lenge samlet på Oslo-låter, men den siste uken har han giret opp. Oslo skal opp i tetsjiktet blant de byene i verden som er oppført på Wikipedias samleside for lister med «låter om», har han bestemt seg for.

For en drøy uke siden postet han en status og ba om tips på Facebook. Nå er han overveldet over hvor bra det har gått.

Kari Svendsen er representert med hele fire låter på lista. Her synger hun for et vemodig publikum i anledning rivning av gamle Jordal Amfi.

— Vil spre litt glede

Noen fa dager etter at han postet den første etterlysningen for en uke siden, var lista oppe i 157 sanger. Fredag postet han etterlysningen på nytt, nå på facebookgruppen Ditt Oslo, og bare et halvt døgn seinere var han oppe i over 200 Oslo-låter.

— Det har vært litt trist stemning rundt nedstengningen av Oslo i det siste, så jeg tenkte jeg måtte gjøre noe for å spre litt glede, sier Øystein.

Han mener det handler om å vise at oslofolk bryr seg om hverandre og om byen sin.

— Og så handler det om musikk og kultur. Det er utrolig morsomt å se hvor engasjerte folk er, og hvor mye musikk de vet om, sier han.P

Syv oppføringer på lista over Oslo-sanger gjør at Lillebjørn Nilsen må se seg slått av Bjølsen Valsemølle som har åtte. Her er Lillebjørn, som oslofolk ofte kaller ham, foreviget i 1985.

Legg inn sanger selv

Wikipedia-lista er åpen og alle kan legge til låter der. Mange av låtene er dessuten lagt til på Øysteins åpne Spotify-liste, som også kan suppleres av alle som vil. Øystein redigerer listene med jevne mellomrom, for han har noen kriterier for hva som faller innenfor sjangeren «Oslo-låt»:

— Låtene må handle om Oslo eller et bestemt og kjent sted i Oslo. Det er for eksempel ikke nok at artisten er fra Oslo, understreker Øystein.

Nora Brockstedt har sunget fire av låtene på Oslo-lista. En av dem er «Hver eneste dag er en Oslodag» som hun sang sammen med Jens Book Jensen. Sangen starter sånn: «Vi vil heise vårt banner i sølv og i blått, høyt i topps til vår oslodags ære».

Et helt verk tilegnet Sognsvann

Øystein ser lyst på framtida for listen og har grunn til å tro at den vil fortsette å vokse.

— Jeg har hørt om et fransk jazzensemble som har laget et helt album om Oslo, og en musiker gir ut et verk i disse dager som er tilegnet Sognsvann. Det blir ikke bedre enn det, sier han, og uttrykker glede over at også VårtOslos lesere nå får sjansen til å gjøre lista lenger.

Øystein er jazzentusiast og sitter i styret i Oslo Jazzfestival, og til daglig leder han Yte, et selskap som løfter sosialt entreprenørskap som en ressurs i byutviklingen.

— Vi trenger å skape flere jobbmuligheter, spesielt for de mange som er i utenforskap i Norge, forteller Øystein. – Byen gir oss enorme muligheter, hvis vi jobber sammen om det.

Grungepunkbandet Sauropod har låta «Hausmania» på lista.

... Then We Take Berlin

Et raskt søk på Wikipedia viser at det er fullt mulig å slå en storby som Berlin, som ikke har mer enn 276 sanger oppført på sin List of songs about Berlin. Og Oslo har for lengst slått Stockholm ned i stövlorna. De har fremdeles bare 96 sanger oppført på sin liste.

Powered by Labrador CMS