Uten refleks kan det være vanskelig for sjåføren å se deg i mørket. Foto: Morten Brakestad/ Trygg Trafikk

Fotgjengere som ikke bruker refleks fører til mange nestenulykker i Oslo 

Publisert

I en ny undersøkelse sier hele 38 prosent av bilførerne i Oslo og Akershus at de har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger de ikke kunne se i mørket.

— Refleks er livsnødvendig også i tettbygde strøk og opplyste gater, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk Ann-Kathrin Årøen i en pressemelding.

En ny undersøkelse gjennomført av Kantar TNS har spurt hvor mange som har opplevd nestenulykker i trafikken — og hele 38 prosent av bilførerne i Oslo og Akershus sier at de har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger man ikke kunne se i mørket.

En gatekryssing uten refleks. Foto: Trygg Trafikk

Flere later som de bruker refleks

— Går du uten refleks i mørket, vil en bilist i 50 kilometer i timen kun ha 2 sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Det sier seg selv at det kan redde liv, sier Årøen.

Undersøkelsen er gjort på vegne av Trygg Trafikk og SpareBank 1, og spør nordmenn om de bruker refleks og hvor ofte.

Syv av ti sier de alltid eller ofte bruker refleks, men det viser seg å ikke være sant: Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser at kun fire av ti faktisk bruker refleks.

— Det er små marginer mellom en nesten-ulykke og det som kan bli en alvorlig ulykke, og refleks er en billig livsforsikring som kan være avgjørende, sier Årøen.

— Du må gi bilisten mulighet til å oppdage deg

Fotgjengere i mørket. Foto: Trygg Trafikk

I Oslo og Akershus sier 51 prosent at de har opplevd å nesten bli påkjørt av biler eller sykler når de har gått ute i mørket.

Kommunikasjonssjef i SpareBank 1 Østlandet, Bjørn-Inge Haugan, sier i pressemeldingen at selv om bilføreren kjører forsvarlig kan det være vanskelig å se folk som går uten refleks i mørket.

— Bilister og syklister har selvsagt stort ansvar for å unngå å kjøre på folk, men du må også gi bilistene en mulighet til å oppdage deg i mørket, sier han.

Powered by Labrador CMS