Fair Play Bygg Oslo beskriver en hverdag der arbeidere utsettes for grov vold og alvorlige trusler på byggeplasser. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rapport fra Oslos byggebransje: - Arbeidere får juling av torpedoer når de ber om lønn

� Vi har rapportert om tilfeller der ansatte får juling av torpedoer etter diskusjon om forhold på jobben, eller etter krav om utbetaling av lønn, sier Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo.

Publisert

Fair Play Bygg i Oslo, som består av både fagforeninger og arbeidsgivere, er i ferd med å fullføre en rapport i disse dager, som avdekker grov vold og alvorlige trusler mot bygingsarbeidere.

— Natt til mandag for en uke siden, skjedde det igjen. To arbeidere ble angrepet av en arbeidsleder utenfor Oslo. Det er dessverre ikke det eneste tilfellet, men toppen av et isfjell, sier prosjektleder Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo og omegn til VG.

— Menneskehandel og moderne slaveri

Fair Play Bygg Oslo har tidligere hjulpet et 30-talls bygningsarbeidere som ikke fikk lønn fra et firma før jul i fjor. Mennene fra Afghanistan, Polen, Bulgaria og Norge måtte gå i dekning etter at de sto frem og fortalte sin historie.

— Menneskehandel og moderne slaveri, var beskrivelsen Sondre K. Høysæter, leder i Hope for Justice ga til VG den gangen.

Den nye rapporten fra Fair Play Bygg Oslo omhandler ikke bare direkte vold og trusler mot arbeidstakere på byggeplasser i og rundt hovedstaden. Lars Mamen forteller også om nærmest mafialignende tilstander der familie i utlandet blir truet.

— Trusler mot familie i utlandet

— Enkelte arbeidstakere forteller om trusler mot familien i hjemlandet – for eksempel ved at formannen viser fram et bilde av et familiemedlem av arbeidstakeren med en kommentar som "søt jente dette, er det din niese? Håper det går bra med henne", forteller Mamen.

— Vi har rapportert om flere tilfeller der ansatte har fått juling av torpedoer og bøller etter diskusjon om forhold på jobben, eller etter krav om utbetaling av lønn. Det er ikke uvanlig i denne delen av arbeidslivet, sier Mamen.

— Dette er en uhyggelig trussel som tvinger arbeidsfolk til å underordne seg, sier prosjektlederen i Fair Play Bygg.

Leder Olav Norheim ved Arbeidsliv-krimsenteret, som er et samarbeid mellom politiet, Arbeidstilsynet, Nav og skatte- og tolletatene, bekrefter Lars Mamens opplysninger.

— Ja, dessverre får vi henvendelser hvor arbeidstakere oppgir at de har blitt utsatt for vold og trusler knyttet til lønn og andre arbeidsforhold. Jeg vil ikke si at det er utbredt, men det forekommer og vi ser svært alvorlig på det, sier Norheim til VG.

Løslatt etter pågripelse

I 2018 avdekket A-krimsenteret 13 kriminelle nettverk i forbindelse med ulike kontroller.

Men det er strid om episoden Mamen og Fair Play Bygg Oslo beskriver fra mandag i forrige uke.

Politiadvokat Ann Iren Mathiassen sier det dreier seg om påstander om vold mot en far og en sønn – fra en arbeidsleder.

— De oppgir at de ble utsatt for vold fra en arbeidsleder. Mannen ble pågrepet, men er nå løslatt. Det skal dreie seg om lønns- og arbeidsforhold, sier politiadvokat Mathiassen til VG.

Arbeidslederens forsvarer avviser at det eksisterer en jobbrelasjon mellom hans klient og den fornærmede i saken.

Powered by Labrador CMS