Herreklipp og vask hos Tolo Frisør koster 220 kroner. Hvor? Selvsagt i Tøyengata. Foto: Åsmund Berge

Tøyengata er Oslos frisørgate. Her ligger 11 frisørsalonger på rad og rekke

Det sies at vi ikke kan leve av å klippe håret til hverandre, men når en går nedover Tøyengata kan en bli i tvil.

Publisert

Nedover Tøyengata ligger frisørsalongene tett i tett på den korte strekningen fra hjørnet av Botanisk hage og ned mot Grønland. De ser alle sammen ut til å være drevet av personer med innvandrerbakgrunn og med minoriteter som kunder.

På en travel hverdag er de fleste frisørene i full sving med å avlaste kundene for overflødig hår.

Tøyengata, som strekker seg fra Grønland og opp til Botanisk hage på Tøyen, er blitt frisørgata i byen. Foto: Åsmund Berge

Den første afghanske frisøren

Tolo Frisør holder til i lyse og romslige lokaler. Vi møter innehaver Davod Jafari.

Han forteller at han startet salong her i 2016. – Vi lette i hele Oslo og fant til slutt lokaler i Tøyengata. Den typiske kunden vår er en utlending. Vi har norske kunder også, men de møter stort sett opp mellom kl. 15 og 17, sier han.

Han føler ikke at han er i konkurranse med de andre frisørsalongene. – Vi har alle våre stamkunder, sier han.

Tolo frisør besøkes av stamkundene. Foto: Atle Enersen

Spesialiteten er hårvoks, oppgir Jafari og viser oss en boks med Renati hårvoks.

– Davod var den første afghanske frisøren i Oslo da han åpnet sin første salong her i 2010, forteller en av medarbeiderne.

Carew's Roots

Saffie Carew er innehaver og foreløpig eneste ansatte i frisørsalongen Carew's Roots.

Hun forteller at hun startet salong i Tøyengata i november 2018. At det ble akkurat her, var tilfeldig – det var her det var ledige lokaler.

– Jeg drev tidligere frisørsalong på Majorstua, derfor er mange av kundene mine kunder fra den salongen. I tillegg får jeg også kunder gjennom sosiale medier, særlig på Instagram, men også på Facebook. Jeg har både mannlige og kvinnelige kunder, men kanskje en overvekt av menn, forteller hun.

Spesialiteten til Saffie Carew er forlengelse av hår og afrofrisyrer, for eksempel fletting og dreadlock Foto: Åsmund Berge

Hengende på veggen, bak disken, har hun et rikt utvalg av kunstig hår i ulike farger og fasonger.

– Min spesialitet er forlengelse av hår og afrofrisyrer, for eksempel fletting og dreadlock (dreadlock er en frisyre der hodehårene er filtret inn i hverandre slik at de danner tykke, klumpete lokker som ligner på fletter). Dette er en nisje som jeg er alene om i Tøyengata. Jeg er derfor ikke i direkte konkurranse med noen andre, sier hun.

 

– Til tider lite å gjøre

Saffie forteller at noen av disse frisyrene kan være veldig arbeidskrevende og i enkelte tilfeller ta opptil 24 timer å lage. Da må kunden komme tilbake flere ganger. Prisene vil derfor også ha stor variasjon, fra 350 kroner og oppover til flere tusen.

Saffie Carew er innehaver av frisørsalongen Carew's Roots. Foto: Åsmund Berge

– Jeg trives godt i Tøyengata, men det er til tider lite å gjøre. De fleste kundene mine er stort sett tidligere stamkunder, få drop in-kunder, sier hun.

I salongen hennes står det en ledig frisørstol for en medarbeider. Frisør Saffie ønsker å tilby et litt bredere utvalg av tjenester og vil derfor veldig gjerne knytte til seg en kollega som kan klippe hår mens hun selv fletter og forlenger hår.

Ny salong og eier

Ree Frisør deler lokaler med en liten butikk som selger klær og forskjellige andre småting.

Her møter vi Réda Lakrimdi. Han er vokst opp i Italia med marokkanske foreldre. Til Norge kom han for et par dager siden for å begynne å klippe hår. Tidligere har han studert økonomi, hatt planer om å bli advokat, men satser for øyeblikket på frisøryrket. Réda er bereist og forteller at han tidligere har jobbet i Sverige, Finland, Frankrike, Belgia og Spania.

Réda Lakrimdi kom til Oslo for kort tid siden, for å klippe hår hos Ree Frisør. Foto: Åsmund Berge

– Dette er en ny salong som sjefen min, Mohammed (som ikke er til stede), overtok nylig. Salongen har derfor fortsatt skiltene og interiøret etter den tidligere eieren som het Bo Bo Frisør. Det skal vi snart forandre på, sier han.

Den unge frisøren viser oss et skisseforslag til en ny logo han har laget, men noe bilde vil han ikke ut med ennå i offentligheten.

– Jeg bor for tiden på Anker Hostel. Det er vanskelig å skaffe seg rom i Oslo, sukker han.

Krevende med Fade Skin

Ifølge Réda kalles den hotteste frisyren for øyeblikket Fade Skin. Det er en frisyre som best kan beskrives som helt snau ved ørene for så å gradvis øke på med mer hår dess høyere opp på skallen en kommer.

– Dette, sier han, er en veldig krevende frisyre fordi en må være veldig stø på handa for å få til en jevn og fin overgang.

For tiden tilbyr de denne klippen for 230 kroner, men han regner med at prisen snart oppjusteres til 270 kroner.

Frisørgata Tøyengata
Frisørgata Tøyengata
Frisørgata Tøyengata
Frisørgata Tøyengata
Frisørgata Tøyengata
Frisørgata Tøyengata
Frisørgata Tøyengata
Frisørgata Tøyengata
Powered by Labrador CMS