Åtte boliger blir bygget i en gammel eplehage og på tomta til et revet hus på Ullern.
Åtte boliger blir bygget i en gammel eplehage og på tomta til et revet hus på Ullern.

Byutviklingsutvalg vil vedta et åtte ukers «amnesti» for byggesøkere i småhusområdene

– Vi har vært opptatt av å prøve å komme dem som ble satt i en fortvilet situasjon i møte. Og samtidig ivareta målene i planen om å bevare grøntområder.

Publisert

Den 6. april i fjor ble en ny og strengere småhusplan lansert. Over natten ble det innført byggeforbud. Alle søknader ble lagt vekk.

Småhusplanen omfatter rundt 29.000 eiendommer og ca. 40.000 boenheter i Oslo, ifølge Aftenposten.

Siden har det vært mye bråk. Flere har opplevd at søknadene de hadde arbeidet med i måneder og år, plutselig ble lagt i skuffen. For mange betydde forbudet og de nye regliene at husdrømmen ikke kunne gjennomføres.

Kan søke fra i morgen

Samtidig skapte det stor irritasjon at flere søkere må ha blitt varslet på forhånd og rakk å søke rett før fristen.

Nå har Høyre, Rødt og Venstre fått gjennomslag for å åpne for nye søknader i en periode på åtte uker. I praksis vil det bety at nesten ferdige søknader kan bli behandlet. Også de tre byrådspartiene Ap, SV og MDG stiller seg nå bak forslaget.

Med vedtaket i kveld blir det mulig å sende inn søknader fra i morgen. Etter åtte uker skal byggeforbudet gjeninnføres.

– Vi har vært opptatt av å prøve å komme dem som ble satt i en fortvilet situasjon i møte. Og samtidig ivareta målene i planen om å bevare grøntområder, sier Ola Elvevold (SV), Aftenposten.

– Vi er glade

Aps Andreas Halse har følgende kommentar:

– Vi er glade for at vi har landet en felles løsning. Det er bra for de som er blitt hardest rammet av det midlertidige forbudet.

Byråd Hanna Marcussen (MDG) blir den som skal følge opp vedtaket.

– Det viktigste for meg er å få småhusplanen gjennom så vi får mindre fortetting i småhusområdene og ivaretar mest mulig grønt, skriver hun.

Powered by Labrador CMS