F.v. Hsoe Htto, André Bjerkøe, Christian René Wold og Warsame Isse deler ut flere hundre gratis bøker ved Tiger´n foran Oslo S på onsdag.

Mangler du lesestoff i påsken? Skamløst forlag deler ut gratis påskekrim midt i sentrum

For mange er påsken synonymt med å lese bøker, og gjerne krimbøker. — Nå som bibliotekene og bokhandlene er stengt vil vi gjerne bidra litt til fellesskapet, sier Christian René Wold.

Publisert

Det er en myte at alle reiser til fjells i påsken. I år er det ihvertfall ikke slik. Likevel er det mye vi forbinder med denne tiden, enten vi befinner og hjemme eller på en fjelltopp et sted i Norge.

Quiz, påskeegg og påskekrim hører med. Påskekrim enten på tv eller i ei god bok. Men i år er det ikke bare å rusle inn i en bokhandel eller gå på biblioteket. Dørene er stengte.

— Møt opp foran Tigeren ved Oslo S

Derfor har gutta i Skamløst Forlag bestemt seg for å være byen mest gavmilde forlag denne påsken. De skal dele ut flere hundre bøker. Helt gratis. Midt i Oslo.

— Onsdag denne uken, mellom klokken 15.00 og 17.00 kommer vi til å stå akkurat her ved Tigeren foran Oslo S og dele ut krimbøker til de som trenger lesestoff i påsken, sier Christian René Wold.

Christian er daglig leder i noe som heter Skamløst nettverk, ett ideelt selskap, som spesialiserer seg på sosialt entreprenørskap innen rus og kriminalitetsforebyggende tiltak.

Den røslige karen vet hva han prater om. Han brukte mange år av sitt liv til å pådra seg en meget fargerik CV, hvor ikke alt var på rett siden av loven, før han i 2010 fant ut at det var på tide å endre kurs.

Ungdom som vil bidra

Da satte han seg på skolebenken og tok fatt på en bachelor som sosionom. I 2013 var han ferdig. Lenge før han var ferdig sosionom forsto han at han ville jobbe med unge.

Denne boka får du av gutta i Skamløst Forlag og du dukker opp på onsdag.

To av de VårtOslo møter idag er blant de cirka 50 personene som nå er tilknyttet nettverket. En av de heter Warsame Isse. Han har vært tilknyttet Skamløst Nettverk i to år, men han har kjent Christian lenger enn det.

— Jeg begynte å jobbe som 10-åring, blant annet med dugnadsprosjekter, sier Warsame som nå er 16 år og fungerer som leder i Skamløst Nettverks ungdomsavdeling.

Den andre ungdommen som er med heter Hsoe Htoo. Han er 14 år, og ble med i Skamløst nettverk sist høst.

— Jeg har vært frivillig både på ByLarm og Mini-øya, men nå har jeg lyst til å bidra i miljøet her, sier han.

Bruker pengene på unge

Skamløst Nettverk har også et eget forlag. Det heter selvfølgelig Skamløst Forlag. De ser på seg selv som et friskt pust innenfor bokbransjen, som ønsker å bidra til god utvikling av både forfattere og manus. For tiden finnes 13 bøker på forlaget, og forfatterne er både erfarne og helt ferske.

Skamløst Forlag gir også en del av salgsinntektene til nettverket som hjelper unge, og i 2019 ga de hele overskuddet på 102.000,- kroner til Skamløst Nettverk.

Christian forteller at det siste året har vært utfordrende, men ikke alt har vært vanskelig. Boklanseringer har ikke vært mulig å gjennomføre på vanlig måte i bokhandler, så de har måtte finne andre arenaer for dette.

— Samtidig vokse vi både i antall forfattere og omsetning i 2020, sier han og smiler.

Kommer man innom og henter en bok på onsdag er den som sagt gratis, men om du har lyst til å betale noe for den er det mulig å gi et bidrag på Vipps. Informasjon ligger inne i boka.

— Mange har anstrengt økonomi

Pengene går blant annet til å gjennomføre noe som kalles "Kulturutflukt Oslo", en liten kultur- og musikkfestival for et bredt publikum.

Christian René Wold er selv en av forfatterne, og har siden sin debut i 2017 gitt ut flere bøker. Han sier at det er motiverende å møte de som leser bøkene hans, ikke minst nå som som mye av samfunnet er stengt ned.

Han ser frem til å treffe gamle - og nye - lesere på onsdag;

— Det er vanskelige tider nå, og mange har en anstrengt økonomi som følge av pandemien. Men kommer man innom her er det i hvert fall mulig å sikre seg litt spennende lesestoff til påsken, avslutter forfattersosionom Christian René Wold.

Powered by Labrador CMS