Mens lillebror og mor Maria ikke kunne vente, tok far Geir Magnus Sæternes (35) og Sigurd Høibjelke Sæternes (9,5) seg tid til å forklare hvorfor de tilbragte denne dagen i jula på ski. Foto: Anders Høilund

La deg ikke lure av bare sentrumsgater. I marka ligger snøen og venter på store og små skiløpere

Litt oppe i høyden har den siste tidens nedbør landet som snø, ikke regn, og skiforholdene er flotte. Vi testet føret i Lillomarka og slo av en prat med oslofolk på ski.

Publisert

Mens asfalten ligger bar etter regnvær og kakelinne nede i byen, har nedbøren ankommet som snø i marka over 250 meter i høyden. Det vet mange oslofolk å benytte seg av i jula.

På Solemskogen i Lillomarka orker desembersola så vidt å løfte seg over Linderudseterhøgda. Det er nesten vindstille, minus to grader og så fint at det selv et nasjonalromantisk julekort sliter med å være finere.

Parkeringsplassene på Solemskogen og Linderudkollen er nesten fulle, og 56-bussen bringer folk inn til vintereventyret to ganger i timen.

Nysnøen gir fin styresnø for de som går med skøyteski. Den er tørr og lett, og for de som smører skiene er det perfekt føre: blå extra-føre.

Desembersola orker såvidt å klatre så høyt at den kommer over åsen. Den varmer ikke mye, men den gjør skogens vinterdrakt vakker. Foto: Anders Høilund

Om du lurer på hvordan skiforholdene i marka er til enhver tid, kan du lett sjekke dette på skiforeningens føremelding. Den oppdateres kontinuerlig.

Familier i løypa

— Vi er her for å lufte ungene i det fine været, sier Geir Magnus Sæternes med et stort smil. Hele familien har treningstøy fra Hasle/Løren idrettsklubb, og det er lett å se på stilen at dette ikke er første skituren.

— Vi er mye ute, men vi går oftere på ski i Lillomarka arena enn her, sier Sæternes. Lillomarka arena ligger på Grorud. Det er et langrennsanlegg som er rettet mer mot konkurransetrening, med mer krevende bakker enn det som finnes i turterrenget fra Solemskogen og innover.

Niåringen Sigurd Høibjelke Sæternes venter på at skirennsesongen skal komme i gang. Da kan premiesamlingen bli enda større. Mamma Maria var en av Skeids beste fotballjenter i sin tid, så genene skulle være i orden.

Slik så løypekartet fra Skiforeningen ut andre juledag. Da vet oslofolk at det er fullt mulig å trimme bort julemiddagen i marka, til tross for snøfrie gater i byen. Grønn betyr at skiløypene er "preparert ferdig i dag". Oransje betyr "preparert i går", mørkeblå "preparert, bra stand", lilla betyr "preparert tidligere", og rødt "ikke preparert". Skjermdump fra skiforeningens føremelding.

En time på ski med Knausgård på øret

Ut fra skogen kommer Håvard Kolle Riis. Han tar seg tid til å stoppe på toppen av bakken opp fra Sætertjern. Resten av familien, mor og barna på åtte og ti år fortsetter mot Solemskogen.

— I dag skulle vi egentlig vært på en byttedag, men det var så fint vær i marka at vi byttet bort den dagen mot en skitur. I dag har vi gått omtrent fire kilometer, forteller han.

Marit Gunnarshaug glir ned bakken mot parkeringsplassen på Linderudkollen. Med Karl Ove Knausgård på øret. Lydbok + ski = sant.

— Jeg synes det gikk tregt i dag, men jeg er fornøyd. Jeg var egentlig mest ut for å teste foten min etter en operasjon, forteller Gunnarshaug. Hun mener det er viktig å holde seg i bevegelse, og en skitur på litt over en time gjør bare godt.

Linderudkollen for alle

På Linderudkollen durer snøkanonene i vei, og en av bymiljøetatens løypemaskiner preparerer nye spor.

Det er mange skiløpere ute, men det ikke trangt om plassen. Det er plass både til juniorløpere fra Lyn, som trener til de store skirennene senere i vinter, og til de som lager sine første spor i snøen.

Det snille terrenget rundt Kapteinsputten på Linderudkollen er perfekt også for de som i voksen alder vil forsøke seg på den norske spesialiteten "skitur". Her fungerer det. Ingen ting er vel bedre enn å bruke juleferien til å utvikle litt mestringsfølelse.

Inne på Linderudkollen sportsstue serveres det tradisjonell markamat og drikke. Når skiføret er på plass holder kafeen åpent til klokken 20.00.

Powered by Labrador CMS