Kristian Leraand fisker der ingen skulle tru at noen ørret kunne bu

Street fisher Kristian Leraand fisker i Frognerparken, Alnaelva og Hovinbekken. Se video

Publisert

Det finnes fisk i byen, også der hvor ingen skulle tro at noen fisk kunne bo. Denne fisken jakter Kristian Leraand på.

Leraands jaktmarker er steder du passerer på vei til jobben, eller kanskje like ved der du bor. Det finnes fisk i alle vannveiene som renner gjennom byen, i nesten alle dammer og bekker svømmer det fisk.


Streefishing
Kristian Leraand er 24 år, men allerede nærmest en legende i hovedstadens fluefiskermiljø. Han arbeider som fotograf og fagleder for film på Almedie Senter for barn og ungdom.

Gjennom Youtube-kanalen Streetfishing har han blitt kjent som han som reiser i byen for å fiske. Hans fiskereportasjer er fra lite kjente fiskedestinasjoner som Helsfyr, Risløkka og Svartdalsparken.

Oslo Jungle
— Da jeg lagde den første fluefiskefilmen, Oslo Jungle, ville jeg fange oppmerksomheten til ungdommen. De orker ikke sitte i 30 minutter og se på en fyr som surrer tråd rundt en krok.

— Jeg har ikke lagt mye inn på å filme vakre bilder. I stedet har jeg valgt å presentere videoene mer som hjemmelagde, med humor og med musikk som ungdom forstår. Dette er en nisjeting, men videoene har blitt godt mottatt. Noe kritikk har det selvfølgelig kommet, men stort sett har reaksjonene vært positive.

Nominert til Gullkroken
Kristian var nominert til sportsfiskernes Gullkrok for beste video i fjor, men ifølge ham selv var det et annet bidrag som fortjent hanket med seg den ettertraktede prisen.

— Fiskeplassene dine Kristian, de er litt spesielle.

— Ja, jeg har valgt å overdrive med de stedene jeg har lagt ut video fra. Jeg ville presentere det urbane fisket. Det representerer meg. Jeg er fra Oslo, jeg er urban. Jeg går i klær som om jeg skal på bytur, ikke fisketur.

— Det svømmer ørret på 3-4 kilo i Oslo sentrum. Det er kult å tenke på. Alle stedene jeg fisker er kjente nå, så det er ikke noe hemmelig ved dem lenger.

—Filmene er om meg og mitt fiske, meg, hip-hop og humor. Foto: Susanne Skaug

— Det er forresten bare nordmenn som synes det er eksotisk å se noen fiske i parken. I andre land er det i parken de fisker.

Alnaelva: tjuvgods og fiske
Leraand sier at det verste stedet han har fisket i Oslo er ved utløpet av Alna. Der var det mange lukter, og forurenset vann. Lenger opp i Alna ligger Svartdalsparken

— I Svartdalsparken kan du fiske en hel dag uten å se andre enn beboerne i en Rom-leir som politiet ikke har oppdaget, sier Leraand.

— Langs elva der er det en helt spesiell vegetasjon. En tett skog unik ikke bare for Oslo, men for hele landet. Enda lenger opp langs Alna kan du også stort sett fiske i fred. Der har jeg kommet over hauger med tyvegods, så jeg har vel ikke vært helt alene der oppe.

— I en av videoene dine får du en stor, flott ørret på tørrflue i en dam på Risløkka. Hva er historien bak?

— I forbindelse med at Hovinbekken ble gjenåpnet ble det sluppet ut noen ørreter. Under mediedekning slapp en politiker ørretene ut, og senere fikk jeg ørreten som da hadde vokst seg enda større.

Spiser ikke kjøtt, tar jaktprøven
Leraand arbeider frilans hos Hooked.no med video og foto. Hooked.no er Skandinavias største nettsted for friluftsliv. Opprinnelig var det et sportsfiskested, men nå publiserer de også artikler om jakt og friluftsliv.

Nå skal Leraand ta jaktprøven for å få et innblikk i den delen av friluftslivet.

— Jeg spiser ikke kjøtt og kjøttprodukter, så vi får se hvordan det går med jaktinga, sier han.

— Jeg vil ikke settes i noen bås, jeg vil være meg selv, og om jeg en eller annen gang skulle få lyst til å fiske med haspel, så gjør jeg det. Om jeg så vil spille golf, så vil jeg prøve på det også.

 

 

 

Powered by Labrador CMS