Vikinghistorien blir fortalt ved hjelp av moderne teknologi og storslåtte framvisninger. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Vikingsultne turister kan meske seg på The Viking Planet, det nye vikingmuseet i Oslo sentrum

I morgen åpner det nye opplevelsessenteret om vikingtiden på Fridtjof Nansens plass. Med det siste innen VR-teknologi foran øynene, kan du lære om hvordan vikingene så ut og levde.

Publisert

Nå åpner The Viking Planet, opplevelsessenter og butikk midt i turistløypa på Fridtjof Nansens plass. For 295 kroner voksenbilletten kan du se og lære om vikingene og vikingsamfunnet slik det virkelig var. Møtet tar livet av et par myter, som at vikingene hadde hjelmer med horn og at de var møkkete og uflidde.

Iført VR-briller får du bli med på et dramatisk vikingtokt, hvor hensikten slett ikke var å drive handel. Du slipper å ro, men ellers skjer handlingen rett foran øynene dine.

— Jeg tenkte, der jeg satt, at jeg måtte være den mest unyttige passasjeren ombord i vikingskipet, var fotograf Mortens reaksjon etterpå.

The Viking Planet på Fridtjof Nansens plass åpner for publikum på fredag. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Filmopplevelsen har blitt kalt The Ambush og griper publikummeren med såkalt volumetrisk capture-VR. Den nye videoteknologien gjør at det føles som du beveger deg inne i handlingen. I tillegg kommer bevegelige stoler og kinolyden, som til sammen gjør filmen til den første VR-opplevelsen av sitt slag i hele verden, ifølge arrangøren.

Riktig beliggenhet for en turistattraksjon

Med plassering rett ved Rådhuset og Slottet har The Viking Planet en beliggenhet som kan gjøre den til en av byens største turistmagneter.

Daglig leder hos The Viking Planet, Jonas Eriksson guidet pressen rundt på opplevelsessenteret. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Beliggenheten er midt i smørøyet. Her vandrer cruiseskip-turistene, og her passerer de som skal til og fra Karl Johans gate, Slottet og Rådhuset. Vi regner med at 70 prosent av gjestene våre vil være utenlandske turister, sier daglig leder Jonas Eriksson.

Han har selv bakgrunn fra tekstilhandelen, men har alltid hatt interesse for historie og vikingtiden.

— Da kona mi så stillingen utlyst, ba hun meg søke, og jeg fikk jobben, sier han med et stort smil.

Bildet ble tatt under innspillingen av Nordens første 270-film på Haugalandet. Foto: The Viking planet

Eriksson mener at en av grunnene til at vikingtiden appellerer til mennesker i hele Europa, er at de pirrer våre primitive sider. Samt at det er spennende med vikingkulturen at den holdt stand mot den kristne europeiske kulturen i flere hundre år.

— Det er på tide at vi i Skandinavia tar beslag i denne, vår egen kulturarv, sa Eriksson.

Norgesreklame på film

På senteret vises også 270-graders kino. Det er den 12 minutter lange filmen Vikingenes liv som går. Filmen forteller om vikingsamfunnet i et landskap med snødekt skog, øyer og skjær, hav og nordlys.

Vikingekspert, historiker Kim Hjardar forklarer at vikingenes behov for å impregnere skipene med hvalrossolje førte til utryddelse av det store dyret de fleste steder. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Mennene bak The Viking Planet er et investormiljø som inkluderer filmregissør Erik Gustavson. De går svanger med planer om å åpne vikingplaneter også i Bergen og i Haugesund samt i vikingbyene Dublin og York.

Historiker og forfatter Kim Hjardar er senterets vikingtidkonsulent. Han kan forklare om vikingskipenes kjølsvin og mastefisk og forteller hvorfor hvalrossen ble utryddet langs Nord-Europas kyster.

Powered by Labrador CMS