Christiano Aubert og Irene Mathisen foran noe av varelageret på Matsentralens kjølerom. Foto: Anders Høilund

Matsentralen gir Frelsesarmeen tonnevis av julemat som skal til fattige Oslo-familier

� Det er stas når vi på Matsentralen kan tilby kaviar og sild til jul. Og det er godt vi får inn ekstra varer før høytiden, sier daglig leder Christiano Aubert.

Publisert

—Vi ved Slumstasjonen deler ut mat til 3.600 familier med vedvarende lav inntekt i Oslo. Julen er den tiden det er størst behov. Tenk deg et tomt kjøleskap i jula. Alle vil ha litt til jul. Uansett om de feirer jul på kristen tradisjonell måte, eller ikke, sier leder for Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo, Irene Mathisen.

Mathisen er på besøk hos Matsentralen for å hente varer til Slumstasjonen på Grünerløkka. Matsentralen Norge er en paraplyorganisasjon som koordinerer, bistår og organiserer omfordeling av overskuddsmat.

— Flest fattige i Gamle Oslo, Alna og på Grünerløkka

— Vi har fått inn godt med varer nå. Vi fikk inn tre tonn med varer fra Mills. Det er margarin, julesild, majones og til og med kaviar. En basisvare som margarin, er veldig viktig. Jeg tror det er første gangen vi kan dele ut kaviar til jul, her fra Matsentralen. Kaviar på tube altså, smiler daglig leder Christiano Aubert.

Irene Mathisen (tv) Emilie Olderskog og Christiano Aubert(th). Overskuddsvarer fra Mills og Olderskog blir levert inn til Auberts Matsentralen. Der kan Slumstasjonen og Mathisen hente ut mat som de leverer ut til vanskeligstilte familier i Oslo. Foto: Hege Rognlien

— Fattigdom finnes i alle bydeler. Det er likevel bydelenei  Grünerløkka, Gamle Oslo og Alna vi finner de fleste familier med så lav inntekt at de trenger hjelp fra oss. De trenger et lite tilskudd av matvarer for å i det hele tatt ha mat i kjøleskapet i jula, forteller Mathisen.

Mills leverer til Matsentralen

— Vi er glade for at Matsentralen finnes. For oss føles det godt å ha denne muligheten å kunne levere overskuddsvarer. Alternativet hadde vært at matvarene hadde blitt til bio-gass, sier bærekraftsjef Emilie Olderskog i Mills.

Matsvinnet fra produksjonsbedriftene har gått ned, og det arbeides med å få ned svinnet ytterligere.

Bærekraftsjef Emilie Olderskog i Mills er glad for at overskuddsvarer kan leveres til Matsentralen. Alternativet hadde vært å levere til bio-gass produksjon. Foto: Anders Høilund

— Når vi nå hadde overskuddsvarer med lang holdbarhet donerte vi hele varepartiet til Matsentralen. Bedriften vår holder til på Grünerløkka, og vi kjenner godt til Frelsesarmeen og Slumstasjonens arbeid, fortsetter Olderskog.

Matsentalen i Ole Deviks vei deler ut mat til Fattighuset, Evangeliesenteret og Slumstasjonen. I tillegg henter enkelte storhusholdninger varer hos Aubert og hans to fast ansatte. Utenom de fast ansatte er det folk som jobber som frivillige hos Matsentralen. I førjulstida er det travelt i lokalene med paller med mat og forbruksvarer som blir trillet ut til ventende varebiler.

Frelsesarmeen roser Matsentralen

— Vi har også noen storhusholdninger som henter varer her. Blant annet de som driver kafé som et middel i rusomsorgen. Vi får jo inn 50-kilos sekker med mel. De sekkene hadde vi ikke kunnet gi til vanlige husholdninger, forteller Aubert

—Slumstasjonen er de som arbeider mest seriøst med matutdeling, hevder Aubert.

Mathisen er ikke sen med å gi skryt tilbake til Matsentralen, og forteller at Slumstasjonen får oppdaterte lister fra Matsentralen over hva som til enhver til der tilgjengelig.

— Når vi deler ut mat til våre 3.600 familier i Oslo, må vi ta hensyn til om det finnes allergier i familiene. Vi tar også selvsagt hensyn til om familien ikke spiser enkelte råvarer, som svinekjøtt for eksempel, sier hun.

 

Powered by Labrador CMS