Ruskengeneral Jan Hauger hopper i havet for en god sak. Foto: Elisabeth Tobiassen Faane
Ruskengeneral Jan Hauger hopper i havet for en god sak. Foto: Elisabeth Tobiassen Faane

Rusken og russen vil samarbeide om å minske forsøplingen av byen

Publisert

Som en betingelse for at russen forplikter seg til å minske forsøplingen, krevde russen at ruskengeneral Jan Hauger skulle bade på Sørenga fjerde april.

Årlig må kommunen sette inn ekstra ryddetiltak for å gjøre rent etter russen. I kjølvannet av russens sammenkomster på festplasser, gatekjøkken og bensinstasjoner har det fulgt en sti av søppel.

— Det har vært slike mengder at en kunne mistenke at det var en avtalt søppeltømming, sier Jan Hauger.

Russejubel når folk bruker avfallsdunken

Ruskengeneral Hauger har derfor de siste årene gått ut i media, sammen med daværende russepresident, og oppfordret til ryddig atferd i russetiden. Nå legger rusken og russens hovedstyre i Oslo og Akershus opp til et bredere samarbeid for å minske forsøplingen.

Underveis utfordret russens hovedstyre Hauger på at han måtte gjennomføre seks russeknuter før det ble noen avtale. Badingen var en av betingelsene. Til gjengjeld skal russen gå bort til en avfallsdunk på en sentral plass i byen og klappe og juble hver gang noen kaster noe i avfallsdunken. Denne handlingen kvalifiserer heretter til russeknute.

Men russen feiget ut

Russens hovedstyre stilte på Sørenga med president Anneli Rystad Aune, redaktør Jenny Skoland og PR-ansvarlig Aslak Jølstad. Det var lagt opp til at russen også skulle i vannet, men de holdt seg på land, kanskje i frykt for rus(s)kete helse. Men de var i hvert fall flinke til å applaudere Haugers hopp fra stupebrettet.

PR-ansvarlig Aslak Jølstad, president Anneli Rystad Aune og redaktør Jenny Skoland overvåket og godkjente ruskengeneralens sjøbad. Foto: Anders Høilund
PR-ansvarlig Aslak Jølstad, president Anneli Rystad Aune og redaktør Jenny Skoland overvåket og godkjente ruskengeneralens sjøbad. Foto: Anders Høilund

— Dette anbefales virkelig for hele Oslos befolkning. Rent og fint vann, var Haugers kommentar mens han tok noen svømmetak. Vanntemperaturen er for tiden tre grader, mens yr.no meldte om fire grader og laber bris i luften.

Ruskenbilen var for anledningen omdøpt til RUSSken. Foto: anders Høilund
Ruskenbilen var for anledningen omdøpt til RUSSken. Foto: anders Høilund

Badingen blir film

Badingen ble foreviget i levende bilder og vil inngå som en del av en reklamefilm på oslokinoene i mai. I reklamen forteller ruskengeneral Jan Hauger hvordan Oslorussen kan skaffe seg en ruskenknute. Russens hovedstyre utfordrer ham på å gjennomføre seks russeknuter. Filmen viser så ruskengeneralens gjennomføring av disse. Til slutt innvier Hauger sin egen knute, ruskenknuta.

— Jeg syntes det var utrolig gøy å spille inn reklamefilmen og er glad for at russens hovedstyre kan være med på å holde Oslo så rent som mulig, sier russepresident Anneli Rystad Aune.

På ski til polet

Neste utfordring fra russen var å gå på ski til nærmeste pol. VårtOslo observerte at Haugers ski var ferdig smurt med blå extra.

— Årets russekull ønsker å framstå som miljøbevisste, og rusken håper at samarbeidet kan resultere i mer enn én russeknute. Jeg håper russen inntar en bevisst holdning til å holde byen ren, sier Hauger.

Powered by Labrador CMS