U20-trener Simon Stolt Wang (t.v), tidligere Vålerenga-spiller Niklas Gällstedt og Storrhamar-trener Anders Gjøse er favorittene blant fansen til å bli ny hovedtrener for Vålerenga hockey.
U20-trener Simon Stolt Wang (t.v), tidligere Vålerenga-spiller Niklas Gällstedt og Storrhamar-trener Anders Gjøse er favorittene blant fansen til å bli ny hovedtrener for Vålerenga hockey.

Hvem tar over etter Shampo? Tre navn peker seg ut i Vålerenga hockeys trenerjakt

Både Espen Shampo Knutsen og Frikk Juell forsvinner fra Jordal. Vålerenga hockey står uten hovedtrener og sportssjef. Og nå mangler det ikke på spekulasjoner om hvem som er aktuelle kandidater.

Publisert

Etter 15 år i en rolle som hoved- eller assistentrener i Vålerenga hockey, ga klubblegenden Espen "Shampo" Knutsen tidligere denne uken beskjed om at han forlater klubben i sitt hjerte.

Samtidig ga også sportssjef Frikk Juell beskjed om at han ikke blir med videre etter to år i stillingen.

Ung nordmann eller erfaren svenske?

Dermed må iskrigerne fra Oslo øst ut på leting etter en helt ny sportslig ledelse. I ulike nettgrupper florerer allerede spekulasjonene om hvem som tar over den sportslige ledelsen på Jordal.

Hittil har debatten rundt hvem som bør blir ny hovedtrener vært den klart mest aktive. I nettgruppene er det tre navn som går igjen.

To av navnene er relativt unge, fremadstormende norske trenere: Storhamar-trener Anders Gjøse (38) og Vålerengas egen Simon Stolt Wang (31).

Det tredje navnet er en med lenger erfaring fra hockeylivet, svenske Niklas Gällstedt (55). I dag er han assistent for norske Dan Remy Tangnes i sveitsiske Zug.

Har hatt suksess etter dårlig start

Det skapte overskrifter i media da Storhamar før fjorårets sesong ansatte den da 37 år gamle Anders Gjøse som trener.

Storhamar-trener Anders Gjøse nevnes som en mulig overtaker etter Espen 'Shampo' Knutsen i boksen på Jordal.
Storhamar-trener Anders Gjøse nevnes som en mulig overtaker etter Espen "Shampo" Knutsen i boksen på Jordal.

Mange var overrasket over at mjøsklubben ansatte en trener uten erfaring fra norsk eller utenlandsk topphockey. Før han tok jobben på Hamar, hadde siddisen aldri hatt ansvaret som hovedtrener på toppnivå.

Den første sesongen med hovedansvaret i Storhamar brukte Gjøse til stilne kritikerne og leverte gode resultater. Mjøsklubben endte på andreplass i seriespillet da sesongen ble avbrutt på grunn av koronaepidemien.

Fikk ikke forlenge med Storhamar

Årets sesong har gått litt tråere, og det førte til at Gjøse ikke fikk forlenget kontrakten med Storhamar utover denne sesongen. Det til tross for at en enorm sluttspurt førte klubben til NM-finaler mot Stavanger.

Han kan være en trenertype, som med fokus både på egne talenter og mer rutinerte importer, vil passe godt inn i miljøet på Jordal.

Vålerengas unge og fremadstormende U20-sjef, Simon Stolt Wang, nevnes også som en av de heteste kandidatene til å overta sjefsstolen på Jordal.

Stolt Wang er et eget produkt, som har bygget seg opp et navn i det gode ungdomsarbeidet som gjøres på Oslo øst.

Vikarierte for Shampo i vinter

Så stor respekt har den unge treneren i Vålerenga-leiren at han tidligere i vinter, i sykefraværet til Espen Knutsen, ble hentet inn som vikartrener ved siden av sportssjef Frikk Juell.

Selv med Knutsen tilbake i boksen etter to kamper, ble Stolt Wang værende sesongen ut som backansvarlig.

Simon Stolt Wang (t.v) ble et fast skue i Vålerenga-boksen på slutten av årets sesong.
Simon Stolt Wang (t.v) ble et fast skue i Vålerenga-boksen på slutten av årets sesong.

— Simon er en fantastisk fyr, og det er ikke sikkert vi trenger å se så langt i søket etter ny hovedtrener, sa daværende sportssjef Juell til VårtOslo tidligere i år.

Hockeyskribent i VårtOslo, Atle Enersen, har fulgt U20-laget og dermed også det unge trenertalentet, tett denne sesongen. Han beskriver 31-åringen slik:

— Simon er ung, men veldig god med mennesker. Han ser og finner potensiale i nær sagt alle, sier Enersen.

Det som kan tale imot å ansette Stolt Wang er hans mangel på erfaring på dette nivået, men det synes å ha fungert godt med Gjøse i Storhamar.

Svensk veteran med bakgrunn fra Jordal

Siste kort i den forholdsvis lille stokken til nå er den rutinerte svensken Nicklas Gällstedt.

Etter en lang karriere i svensk hockey med Brynäs og Södertelje, var 55-åringen to sesonger i Vålerenga rundt årtusenskiftet. Etter å ha reist tilbake til Sverige for å avslutte karrieren i Leksand, flyttet han videre til en trenerkarriere i sveitsisk hockey.

Etter flere sesonger både som assistent- og hovedtrener i både Kloten og Rapperswill, og en liten gjestevisitt i Tyskland, ble Gällstedt før denne sesongen hentet som assistent til den norske suksesstreneren Dan Remy Tangnes i EV Zug.

Hos flere kilder i hockeymiljøet VårtOslo har snakket med, utpekes Gällstedt, med et år igjen av kontrakten i Sveits, som det klare førstevalget når ny trener skal ansettes. Men et frikjøp av kontrakten kan vise seg å bli dyrt for osloklubben.

Sveitsiske Zug: - Har ikke hørt noe

Også Gällstedts norske sjef Dan Remy Tangnes nevnes blant kandidatene til å overta etter Espen Knutsen.

I en epost til VårtOslo onsdag kveld skriver medieavdelingen i Zug at de ikke har hørt noe om ryktene som kobler Gällstedt med sjefsjobben på Oslos østkant.

Med hockeysesongen akkurat over er det foreløpig ikke hastverk med å få en ny sportslig ledelse inn dørene på Jordal Amfi. Men jo raskere det skjer, jo bedre rustet vil Vålerenga være til å møte den kommende sesongen.

Fra klubbens side har det vært uttalt at man ikke har hastverk, og at en grundig ansettelsesprosess er viktigere enn selve tidsperspektivet. Det er også sagt at man først ønsker å få på plass en sportssjef før ansettelse av hovedtrener.

Powered by Labrador CMS