24-åringen Sam Johnson (t.h) fra Liberia skal bli Vålerengas nye måltyv. Så langt har han scoret to mål på to kamper. Foto: Vålerenga Fotball

Vålerenga fotball satser på en kjerne av Oslo-gutter denne sesongen. I går var det hjemmefest på Valle

Seks oslogutter startet i seriepremieren mot Kristiansund i forrige uke. I går fortsatte VIF-gutta å imponere, med 2-1 hjemme mot Odd.

Publisert

Tross snø og vinterkulde er den norske fotballsesongen godt i gang. I går var det Odds skalp VIF fotball kapret med hjemmeseier 2-1. Tidligere samme uke åpnet Vålerenga med en sterk 1-0 seier borte mot Kristiansund Ballklubb.

Spillet var ikke all verden. Kampen minnet mye om en klassisk åpningskamp, med lite godt spill og mange feilpasninger. Den sterke borteseieren skal likevel ingen ta fra Vål'enga-gutta.

Endelig en goalgetter?

I går var det duket for hjemmepremiere på Vålerenga stadion. Etter å ha spilt, og til dels imponert, på den nye stadion siste del av fjorårssesongen, ser klubben nå fram til en hel sesong i den nye lekegrinda på Valle Hovin.

Fjorårets avslutning på hjemmebane viser at laget har mye i seg. Og selv om man i løpet av vinteren har sagt farvel til profiler som Christian Grindheim, Herman Stengel og Moa Abdellaoue, tyder både oppkjøringskampene og de to første kampene i sesongen på at det kan bli mange gode stunder for østkantklubben denne sesongen.

I går kveld innledet Vålerenga årets hjemmesesong mot Odd. Foto: Anna Carlsson

Det stilles ikke minst store forventninger til hva den nye spissen Sam Johnson kan tilføre klubben. Helt siden Vidar Ørn Kjartansons glansdager har sportslig ledelse på Valle vært på jakt etter en stabil måltyv. Spillerne klubben har hentet inn, har falt gjennom.

Nå er det den 24 år gamle Johnson, hentet fra svenske Djurgården, som får store deler av ansvaret for å putte målene. Nå har Johnson levert to mål på to kamper, noe vi håper betyr at Vålerenga endelig har funnet den målscoreren laget sårt har savnet.

Lokal Oslo-kjerne

Interessant er det å se at Ronny Deila forsøker å skape en kjerne av lokale spillere i årets Vålerenga-lag. Av de 11 spillerne som startet i Kristiansund var seks fra stor-Oslo.

Ingen er et bedre bilde på denne satsingen enn Ivan Näsberg. 20-åringen har spilt for kklubben siden han var fem år gammel og kan i år få sitt store gjennombrudd. Det kan også den 18 år gamle høyrebacken Christian Dahle Borchgrevink. Oslo-gutten gjorde sine saker bra de to kampene han fikk for førstelaget i fjor.

Ivan Näsberg et av de store lokale talentene på Vålerenga-laget denne sesongen.. Foto: Sotahjørnets venner.

Når vi først er inne på lokale gutter, må også årets kaptein nevnes. Daniel Fredheim Holm har rukket å bli 30 år og har spilt 225 kamper for østkantklubben. Mange har stilt spørsmål ved de mange skadene han har hatt i løpet av karrieren og er usikre på om han vil passe inn i sin nye dype rolle sentralt på midtbanen. Skal en dømme etter serieåpningen, er det ingen tvil om at Daniel vil kunne bli et solid midtbaneanker, om han forblir skadefri.

Nye forsvarsspillere i aksjon

Spennende blir det også å se de to nye forsvarsspillerne Sam Adekugbe og Luis Felipe Carvalho de Silva. Midtstopper Carvalho har trøblet med skader i sesongoppkjøringen og spilte verken mot Kristiansund eller Odd.

Den kanadiske venstrebacken Adekugbe har derimot levert. Med Ivan Näsberg som midtstopper og Simen Juklerød foretrukket lengre fram på banen, blir kanadieren en viktig brikke på venstrebacken denne sesongen. Det blir også klubbens nye høyreback Amin Nouri. Holmlia-gutten er hentet tilbake fra noen år i Bergen og vil bli en solid tilvekst til startelveren.

Holmlia-gutten Amin Nouri er tilbake i Vålerenga etter noen sesonger i Brann. Foto: Vålerenga Fotball

Skadeproblemer kan ramme hardt

Alt i alt virker stallen Ronny Deila rår over mer balansert og bedre rustet for en lang sesong enn hva tilfellet var i fjor. Det største ankepunktet er stallens størrelse. Med 24 A-lagspillere på blokka, er det en fare for at Deila kan slite med å komponere laget om det skulle oppstå mye skadeproblemer.

Ikke minst i forsvaret er dybden et spørsmål. Blir nøkkelspillere, som Jonathan Tollås Nation eller en av backene, langtidsskadet, kan laget bli alvorlig svekket.

Deila selv har uttalt at det ikke skal hentes inn flere spillere. Da skal det skje noe helt spesielt. Så gjenstår det å se om den manglende dekningen, spesielt i forsvar, kan bli et problem i løpet av en lang sesong.

Powered by Labrador CMS