Ricardo Calvar, assisterende butikksjef på bakeriet Backstube på Torshov, ved det som kan være et kulehull etter at politiet forsøkte å stanse ambulansekapreren. Foto: Anders R. Christensen / NTB scanpix

Politikule kan ha truffet Torshov-bakeri: – Det var skremmende

Ricardo Calvar var på jobb på Torshov-bakeriet Backstube tirsdag, da det som kan være en kule, traff vinduet. Han mener det kun var flaks at ingen ble truffet.

Publisert

– Det var skremmende, sier Ricardo Calvar.

Han er assisterende butikksjef på bakeriet Backstube i krysset Hegermanns gate/Vogts gate på Torshov. Midt i lunsjrushet i 12.30-tiden tirsdag hørte han plutselig flere sirener. Først tenkte han at de var langt unna, men det endret seg raskt.

– Plutselig kom det et smell mot vinduet. Det var et høyt smell, og vi visste ikke om det kom innenfra eller utenfra. Det første jeg tenkte, var at noen skjøt her inne. Så løp alle i lokalet mot toalettene og bakdøren, sier Calvar.

Traff i hodehøyde

Episoden skjedde i forbindelse med at en bevæpnet mann på 32 år tirsdag ettermiddag kapret en ambulanse på Rosenhoff. Deretter fulgte en biljakt på Torshov, hvor politiet har bekreftet at de avfyrte skudd mot ambulansen for å få den til å stoppe.

Calvar anslår at det var rundt 20 kunder i bakeriet da hendelsen skjedde. Han hjalp også flere kunder med å komme seg unna og oppover i etasjene i bygården.

Bakeriet Backstube ligger i krysset Vogts gate - Hegermanns gate på Torshov. Foto: Anders R. Christensen / NTB scanpix

Etter 10–15 minutter gikk han ut i butikken igjen. Da hadde det roet seg, men politiet hadde begynt å sperre av gatene.

– Jeg var redd, sier Calvar.

Kulehull i vinduet

Rundt 170 centimeter over bakken er det nå det som ser ut som et kulehull i vinduet på Backstube, ut mot Hegermanns gate. Det er likevel kun det ytterste av to vindusglass som har knust.

– Det var flere folk som sto rett ved vinduet. Jeg tror det må ha vært en kule, og den traff akkurat i høyde med der folk sto – i hodehøyde. Jeg tør ikke å tenke på hva som kunne ha skjedd om kulen hadde gått gjennom vinduet, sier han.

– Jeg kan ikke forstå at det har blitt skutt på den måten. Når politiet skyter, må de være 100 prosent sikre på at de treffer målet. Slik skyting burde ikke forekomme, sier han.

Mistet sønnen i kaoset

Safio Jimale var gjest på Backstube og satt lenger inn i lokalet sammen med sin elleve år gamle sønn Haroun da det smalt mot vinduet.

– Alt gikk så fort. Vi hørte flere skudd, men plutselig kom det én eller to høye skuddlyder, og folk løp innover i lokalet mot kjelleren og trappene, sier Jimale.

Hun forteller at det oppsto panikk blant dem som var til stede i lokalet.

Safio Jimale var på Backstube på Torshov da det som kan ha vært et skudd fra politiet traff ruten på bakeriet. Foto: Anders R. Christensen / NTB scanpix

– Da jeg så hvor redde folk var, trodde jeg at det var noen som hadde kommet inn i lokalet og begynt å skyte. Jeg ble veldig redd, sier hun.

Gjemte seg i kjelleren

I kaoset som fulgte, mistet hun også sønnen sin i folkemengden som forsøkte å komme seg unna. Jimale gjemte seg sammen med flere andre gjester i kjelleren i trappeoppgangen i bygården.

– Jeg forsøkte å rope på Haroun, men jeg ble bedt om å være stille fordi folk var redde for at det var en gjerningsperson inne i lokalet. Da holdt jeg meg i ro, for jeg ville jo ikke bli drept.

Etter å ha gjemt seg i mellom fem og ti minutter, gikk Jimale opp i lokalet igjen. Da fant hun sønnen, som hadde gjemt seg på et toalett sammen med en kvinne som tok vare på ham.

– Det var de lengste minuttene i mitt liv, sier Jimale.

Kritisk til politiet

Ricardo Calvar er kritisk til politiets kommunikasjon med de ansatte på bakeriet i etterkant av hendelsen.

– De kom aldri inn og sa at dere må stenge eller noe slikt. De lette etter den etterlyste kvinnen i denne bygården, men da kom de bare inn og spurte om hvor bakdøra var, sier han.

– Vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Vi var redde for at noen skulle komme gjennom bakdøren, og om det var en farlig person, sier Calvar.

Teknikere fra politiet har undersøkt hullet i ruten på Backstube.

En mann er siktet for drapsforsøk etter at han kapret en ambulanse i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidlig i etterforskningen

Ifølge Oslo politidistrikt har de ikke mulighet til å kommentere saken.

– I dette spørsmålet må vi henvise til Spesialenheten for politisaker. Vi har derfor ikke mulighet til å kommentere dette, opplyser pressevakta i Oslo politidistrikt til NTB.

Knut Wold, etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker i Øst-Norge, kan foreløpig ikke si noe om det er et skudd fra politiet som har truffet ruten.

– Det jeg har å si, er at etterforskningen er i startfasen, og vi har ikke full oversikt over hendelsesforløpet. De opplysningene som har fremkommet fra bakeriet på Torshov, vil bli fulgt opp i form av vitneavhør og tekniske undersøkelser, skriver han i en SMS.

– Kan du bekrefte eller avkrefte at det er et skudd fra politiet som har truffet ruten?

– Nei, jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte det, men, som nevnt, vil vi følge opp dette.

Powered by Labrador CMS