Styreleder Almas Ali sprakk kaka og feiret åpningen av nye Islamic Cultural Centre Alna. Foto: Arshad Jamil

I går åpnet en ny moské på Haugerud: Islamic Cultural Centre Alna

En rekke lokale notabiliteter stilte opp ved åpningen av den nye sunni-moskeen på Haugerud. De ble ønsket velkommen av den kvinnelige styrelederen av moskeen, Almas Ali.

Publisert

Bak den nye moskeen i kjelleren på Haugerud senter, står Islamic Cultural Centre, som ligger på Grønland. Moskeen ble etablert i 1974 og regnes for å være Norges første islamske trossamfunn, ifølge islamforsker Kari Vogt.

– Muslimer er som folk flest. Vi prøver å lande våre 24 timer hver dag med jobb, henting og levering av barn, lekser og treninger. Sentrumsmoskeene er ikke så lette å komme seg til lenger, når parkeringene blir borte. I stedet for å klage over at folk ikke kommer til moskeen, bringer vi moskeen nærmere dem, forklarer nestleder i den nye moskeen, Arshad Jamil.

Fra venstre: Imam Hamid Ali Forooq, Arshad Jamil, nestleder i moskeen, Senaid Kobilica (leder av Muslimsk dialognettverk) og James Stove Lorentzen, i bystyret for Høyre.

Kvinnelig styreleder

Han forteller at Islamic Cultural Centre (ICC) var den første moskeen i Norge som åpnet dørene for kvinner. Ifølge Jamil oppfordrer moskeen muslimer til å ikke begrense seg til det spirituelle, men også bidra i samfunnet, med for å fjerne fordommer og skape mer åpenhet.

Høyres bystyrerepresentant, James Stove Lorentzen, stilte opp for å feire åpningen. Foto: Arshad Jamil

Styrelederen for den nye moskeen er Almas Ali. Hun har vært leder for ICCs kvinnearbeid og jobber som ungdomskoordinator.

– Det er historisk at vi har en kvinnelig styreleder. Endelig slipper kvinnen i området å samles hjemme hos hverandre. Jeg tror dette blir en berikelse for hele nabolaget. I tillegg til de tradisjonelle tjenestene, ønsker vi å være en pådriver for integrering. Vi bryr oss om omgivelsene våre og ønsker å gjøre bydelen til et enda bedre sted å være, sier Jamil.

Ikke bare bedehus

Arshad Jamil ønsker at moskeen ikke bare er et bedehus, men også et møtepunkt. ICC Alna skal tilrettelegge for fem daglige bønner og fredagsbønn, men ser også behovet for å jobbe lokalt med å fjerne fordommer i samfunnet.

– Økende muslimhat adresseres best ved å ha nærkontakt med de som er skeptiske. Samtidig trenger også muslimer å vite mer hva deres egen religion sier om samfunnsengasjement, mener Ali.

Fra venstre: Arshad Jamil; nestleder i moskeen, Senaid Kobilica; leder av Muslimsk dialognettverk og James Stove Lorentzen, i bystyret for Høyre.

Lokale autoriteter ved åpningen

Til åpningen stilte representanter for skoler, presten, idrettsforeningen, politi og politikere fra nærmiljøet. Det mener Arshad Jamil vitner om et stort behov for dialog i bydelen.

ICC Alna ligger på Haugerud senter. Foto: Arshad Jamil

– Når begynte dere med planleggingen?

– Da presten fra Haugerud kirke, Carsten Schuerhoff, ikke kunne finne en muslim til å holde en tale for litt over tre år siden, begynte ideen om en moské å forme seg blant våre medlemmer. Vi gjennomførte en generalforsamling i oktober i fjor.

Moskeen er finansiert av donasjoner, ifølge Jamil. Men han håper også å få innvilget noen prosjektmidler.

Powered by Labrador CMS