Vålerenga-gutten Michael Brandsegg-Nygård har stor suksess i svensk ishockey om dagen. I helgen var han en snartur innom Jordal og traff gamle kamerater.
Vålerenga-gutten Michael Brandsegg-Nygård har stor suksess i svensk ishockey om dagen. I helgen var han en snartur innom Jordal og traff gamle kamerater.

Vålerenga-gutten Michael (17) med hockeysukess i Sverige. - Det har gått mye raskere enn jeg drømte om

Michael Brandsegg-Nygård (17) startet hockeykarrieren på Jordal. Nå setter han spor i svensk hockey. 17-åringen er egentlig junior, men har allerede debutert for Moras A-lag. — En dag er drømmen å lykkes i NHL, sier stortalentet

Publisert

I fjor fikk 17-åringen Michael Brandsegg-Nygård, etter å ha gått gradene på Jordal, sin debut for Vålerengas seniorlag.

Spillet hans var så godt at flere utenlandske klubber ble interessert. Etter en vanskelig beslutningsprosess valgte Michael etter forrige sesong å flytte til svensk juniorhockey og Mora.

Seniordebut og scoring for A-laget

Vel på plass i småbyen i Dalarna har 17-åringen hatt stor suksess. Han er nå på fjerdeplass i juniorenes poengliga med 24 målpoeng.

I tillegg har Michael fått prøve seg på nest øverste nivå i svensk elitehockey. Der han allerede fire kamper og et mål for Moras seniorer.

— Ting har gått mye raskere enn jeg hade drømt om på forhånd. Denne sesongen har så langt vært fantastisk gøy, sier 17-åringen til VårtOslo.

I helgen debuterte Michael Brandsegg-Nygård for A-landslaget. Allerede i kamp nummer to fikk han prisen for beste spiller.
I helgen debuterte Michael Brandsegg-Nygård for A-landslaget. Allerede i kamp nummer to fikk han prisen for beste spiller.

Når VårtOslo møter Vålerenga-gutten på hans gamle hjemmearena Jordal Amfi, har han akkurat kommet hjem fra Trondheim og landslagsdebutt i årets MECA Hockey Games.

— Morsomt med landslagsdebut

Michaels første møte med landslagshockey på seniornivå endte med tap for Latvia. Men lørdagens andre landskamp endte med seier over Danmark, og bestemannspremie for unggutten.

— Det var utrolig morsomt å få lanslagsdebuten. Bestemannspremien ble litt uvirkelig, mener 17-åringen.

Ukas landslagsoppdrag var det første av forhåpåentligvis mange for ungutten med oppvekst et par steinkast fra Jordal.

Fra han tok sine første ustødige skøyteskjær som to-åring, har han adri vært i tvil om det er var hockespiller han ville bli.

— Det var jo pappa som som fikk meg inn på hockeysporet, sier 17-åringen som et stikk til far og Vålerenga-legende Kjell Richard "Ricky" Nygård.

— Et helt nytt nivå

Valget av svenske Mora var ingen selvfølge. Interessen for ungutten var stor både fra moderklubben Vålerenga og andre. Men interessen fra klubben i Dalarna var spesielt stor.

— Nivået i svensk juniorhockey er mye høyere en her hjemme, mener Michael Brandsegg-Nygård.
— Nivået i svensk juniorhockey er mye høyere en her hjemme, mener Michael Brandsegg-Nygård.

— Allerede i fjor vår ville de ha meg over, men det følte jeg ikke be riktig overfor Vålerenga før sesongen var over her hjemme. Mora hadde en tydlig plan for meg, og da ble valgt til slutt enkelt, forteller Brandsegg-Nygård.

17-åringen mener valget med å reise utenlands var et riktig valg på dette stadiet av karrieren

— Svensk juniorhockey holder et mye høyere nivå enn hockeyen her hjemme. Derfor følte jeg at dette var det riktige steget å ta for å kunne utvikle meg videre som spiller, sier Vålerenga-gutten.

Den største forskjellen mellom de to ligaene mener han er kvaliteten på spillet og spillerne klubbene har til rådighet.

— I Sverige går det mye raskere enn det jeg er vant med fra norsk hockey. Du merker også at nivået på spillerne er mye bedre enn hva det er hjemme i Norge, forteller Brandsegg-Nygård.

Han er svært godt fornøyd med seriestarten for juniorene så langt.

— Det har jo gått veldig bra, og jeg har havna i en skikelig god rekke. Det hjelper på målproduksjonen, smiler stortalentet.

Spesiell opptakt til senior-debuten

Etter en solid sesongstart for U20-laget fikk altså Brandsegg-Nygård tidligere i høst også sin debut i seniorhockey og Allsvenskan. Det er en anledning han ikke vil glemme med det første.

Pappa og Vålerenga hockey-legende Kjell Richard 'Ricky' Nygård mener sønnen kan bli så god han bare vil.
Pappa og Vålerenga hockey-legende Kjell Richard "Ricky" Nygård mener sønnen kan bli så god han bare vil.

— Det var utrolig stort å få sin første kamp på svensk seniornivå borte mot Sødertelje, innrømmer han.

Opptakten til kampen var likevel litt spesiell, og noe han vil huske for alltid.

— Jeg fikk beskjed om at jeg var i troppen 30 minutter før bussen skulle gå. Så jeg fikk liten tid til å tenke over hvor stort dette egentlig var. Det ble litt sånn at nå må du bare gi det du evner for å vise hva du er god for. Og det føler jeg funka greit, sier 17-åringen.

Inntrykket han ga i seniordebuten var heller ikke avskrekkende dårlig. Siden den gang har han fåttt sjansen for seniorene i ytterligere tre kamper og har scoret et mål.

Godt å ha nordmenn rundt seg

Når du er 17 år og flytter utenlands er det godt å ha noen kjente fjes rudt seg. I Mora har Michael Brandsegg-Nygård vært heldig. I tillegg til A-lagsprofil Johannes Johannesen fra Stavanger, har juniorlaget fire nordmenn i sine rekker.

— Det har hjulpet godt å ha mange nordmenn som jeg kjenner fra før. Vi hjelper og støtter hverandre så godt vi kan i det daglige, sier han.

I tillegg deler Michael leilighet med en annen ung Vålerenga-gutt, Lukas Finckenhagen, som også forlot Oslo øst til fordel for Sverige i sommer. Men det er ikke bare hockey for 17-åringen. Han må fortsatt gå på skole.

— Skolen er vanskelig. Det å skulle prestere på et helt nytt språk er ikke helt enkelt, sier Michael.

Forskjellen fra Oslo til lille Mora har han derimot ikke fått tid til å legge så mye merke til.

— Etter skole og trening er det litt sånn at du egentlig ikke orker så mye annet enn å bare slappe av, medgir Brandsegg-Nygård.

Drømmer om en tur til Nord-Amerika

Suksessen i Sverige har gjort at agneter nå er oppmerksomme på den talentfulle norske 17-åringen. Men selv har han ingen hast med å flytte på seg. Men medgir at han har store hockeydrømmer.

— Drømmen er selvfølgelig å bli god nok for spill i NHL, og jeg tror det er en mulighet for at jeg kan lykkes med å bli NHL-spiller. Men det er også stort å eventuelt få prøve seg i SHL, mener han.

Pappa Kjell Richard, som har over 400 kamper for Vålerengas A-lag, er ikke i tvil om at sønnen har det som trengs for en dag å kunne lykkes i verdens bste hockyliga.

— Selvfølgelig er det mye som skal falle på plass for å få spille i NHL. Men fortsetter Michael den gode utviklinga han viser nå, og tar godt vare på kroppen sin, tror jeg så absolutt han har en mulighet ti å få drømmen oppfylt, mener "Ricky".

Landslagssjefen: — En spiller som kan nå langt

Under ukas MECA Hockey Games i Trondheim fikk unggutten vist seg fram for nyansatt landslagsjef Tobias Johansson.

Han er svært fornøyd med det han ser av Vålerenga-gutten.

— Mikael er en måltyv ala Per Åge Skrøder, sier den svenske landslagssjefen.

Johansson mener karrierepilene peker i riktig retning for unggutten.

— Michael har hatt en fantastisk utvikling i løpet av denne sesongen. Han er en spiller som besitter store kvaliteter. Jeg tror han vil nå langt, sier Johansson.

— Michael kan nå veldig langt, mener sportssjef i Mora, Anders Hagglund.
— Michael kan nå veldig langt, mener sportssjef i Mora, Anders Hagglund.

Sportssjef i Mora, Andreas Hagglund, er svært godt fornøyd med å ha sikret seg østkanttguttens tjenester.

— Michael har utviket seg veldig bra som spiller hittil i sesogen. Han er spiller med store kvaliteter, som gjør en stor forskjell når han er på isen, mener Hagglund.

Sportssjefen tror løpertalentet kan nå langt i sn karriere.

— Fortsetter Michael utviklingen slik vi ser i dag er det ingen tvil om at han har en stor hockeyframtid, mener Hagglund.

Powered by Labrador CMS