Kubra Kozagaci (36) og Jonathan Borge Lie (41) på Mjøl Bakeri på Sagene, med et brett med utsøkte semlor!

Semla-bonanza: VårtOslo tester svenskenes fastelavnsboller

Fastelavn-helga er endelig her! VårtOslo har besøkt et knippe av byens kaffebarer og bakerier, og testet ut den tradisjonsrike og stadig mer populære svenske varianten av fastelavnsboller. — I dag har det tatt helt av, sier Jonathan Borge Lie hos Mjøl Bakeri på Sagene. 

Publisert

Fastelavn er godt i gang, og med den religiøse høytiden får vi det årlige tilfanget av fastelavns antageligvis mest populære og kjente tradisjon: deilige fastelavnsboller!

Det blir stadig flere og bedre fastelavnsbolle-muligheter for bolleglade Oslo-folk. Det skulle i grunnen bare mangle, for Sverige og Danmark har levert på høyt nivå der i lang tid.

Faktisk velger vi illojalt nok å se mot søta bror og deres deilige semlor i denne mini-testen om de beste fastelavnsbollene i Oslo.

Jonathan Borge Lie (41) hos Mjøl Bakeri på Sagene vitner om semlornas popularitet hos dem.

— I dag har det tatt helt av, og de siste tre dagene har det vært utsolgt cirka klokken 12 på dagen. I begynnelsen lagde vi 30 per dag. I dag lager vi 70, vi øker på lørdag, og på søndag øker vi enda mer. Så det er superpopulært, sier han.

Semla-salget har tatt helt av på Mjøl Bakeri på Sagene.

Semlor, hva er det?

La oss ta det mest grunnleggende før vi presenterer smakstesten: forskjellen mellom norske og svenske fastelavnsboller.

Fyllet i norske fastelavnsboller består hovedsakelig av krem og syltetøy. Semlor, den svenske varianten av fastelavnsboller, erstatter syltetøyet med mandelkrem. 

Mandelkrem er en miks av mandler (enten som marsipan/kransekakemasse eller skoldede mandler kjørt gjennom en mikser), melk, sukker og brødinnmat fra bollene mikset sammen. Enkelt forklart.

Og mange synes det er veldig godt! Enkelte visker og tisker om at de synes den smaker enda bedre enn den norske varianten, selv om det er som å banne i kirken.

Vi fikk i hvert fall veldig lyst på en semla eller åtte, og tok en tur rundt på noen av de mange spennende kafeene som serverer semlor i Oslo.

Baker Hansen

En pen semla med et lite svensk flagg på toppen, som seg hør og bør. Mye god krem og OK (litt tørt) brød. Dessverre et ganske tynt lag med for lite merkbar mandelkrem på den vi spiste. Pluss for testens snilleste pris.

Poeng: 6.5 av 10
Pris: 40kr
Adresse: Baker Hansen er en kjede med mange filialer. Vi besøkte Baker Hansen i Ullevålsveien 45 på St. Hanshaugen.

En Baker Hansen-semla, komplett med svensk flagg.

Godt Brød

Myk og ganske god bolle med deilig krem, og deilig og litt crunchy mandelkrem. Søtt og godt, men kunne kanskje hatt enda mer av den deilige kremen og mandelkremen.

Poeng: 8 av 10
Pris: 63kr
Adresse:  Godt Brød er en kjede med mange filialer. Vi besøkte Godt Brød på Munch brygge i Bjørvika, i Operagata 29.

Godt Brød stiller også opp med svensk flagg.

Mjøl Bakeri

Stor og myk bolle med en av testens aller beste brød, god krem og en miks av mandelkrem og syltetøy. Altså en slags miks mellom semla og den norske fastelavnsbolle-varianten. En av testens søteste, som en av oss synes er perfekt og den andre synes er litt for mye av det gode. Det kommer altså an på hvor søtt du liker det! Testens dyreste, som gjør at vi juster poengsummen litt ned.

Poeng: 8.5 av 10
Pris: 65kr
Adresse: Vi besøkte Mjøl Bakeri i Stockfleths gate 60B på Sagene. De har også en filial som heter Kveitemjøl i Fjordalléen 10 på Aker brygge.

Mjøl Bakeri byr på store boller med en mandelkrem-syltetøy kombo.

ille brød

ille brød baker alt med herlig surdeig, inkludert semlorna! Myk og deilig bolle med lett syrlig surdeigsbrød med kardemomme, god krem og mandelkrem som er litt forskjellig fra de andre i testen, akkurat som brødet. Litt mindre søt enn mange av de andre, som vi ikke synes er en dårlig ting, bare forskjellig. Gourmet-følelse. En frisk og spennende semla!

Poeng: 8.5 av 10
Pris: 60kr
Adresse: Vi besøkte ille brød i Lakkegata 53 på Tøyen/Grønland. De har også en filial i Briskebyveien 26 på Briskeby.

Amalie Risom Nyrup (29) på ille brød i Lakkegata viser frem dagens siste surdeigs-semla - de forsvinner fort!

Amalie Risom Nyrup (29) bekrefter at semlor og fastelavnsboller er poulære også hos ille brød. Samtidig merker hun at svenskene gruser nordmennene i år.

— Semlor er faktisk mest populært i år. I fjor ble det veldig fifty-fifty (50-50) mellom semlor og fastelavnsboller, men i år går det veldig mye i semla, forteller hun.

— Har du en teori om hvorfor?

— De smaker veldig godt, da! Så er det noe med den kardemommebollen som er veldig friskt og ferskt, og så er det veldig lekkert med den kremen som er litt tyngre, mandelmessig.

— Hva er din personlige favoritt, hvis du tør å fortelle?

— Semla er også min favoritt!

Håndbakt Oslo

Semla:
Håndbakt satser også på surdeig, og denne semla har et deilig og lett syrlig surdeigsbrød av spelt som brødmessig minner en del om den hos ille brød, pluss en kjempegod fyldig krem og god mandelkrem. Pluss for at denne semla også byr på kardemomme, en fin variasjon!

Poeng: 8.5 av 10
Pris: 62kr
Adresse: Kjølbergata 21 på Kampen.

Semlor og urnorske fastelavensboller pent oppstilt hos Håndbakt Oslo.

Croissant-semla:
En morsom variant hos Håndbakt er deres croissant-semla. Denne er også bakt på surdeig, og brødet har en fin crunchy, croissantaktig tyggemotstand. Kremen er også kjempegod, samtidig som mandelkremen oppleves som litt mindre (og litt for lite) fremtredende her enn i den vanlige semlan til Håndbakt.

Poeng: 8 av 10
Pris: 62kr
Adresse: Kjølbergata 21 på Kampen.

Croissant-semla og 'norsk' fastelavencroissant med syltetøy på Håndbakt.
Croissant-semla og "norsk" fastelavncroissant med syltetøy på Håndbakt.

Talormade Bjørvika

Et mykt og deilig brød i denne semlan fra Talormade! Den er fylt med svært god krem og mandelkrem, og vi fornemmer et hint av salt som passer veldig godt med det søte og balanserer inntrykket. I det hele tatt er det ikke mye å sette fingeren på her utover at den er testens nest dyreste. Dette er en utmerket semla som nok slår an hos de aller fleste.

Poeng: 9 av 10
Pris: 63kr
Adresse: Operagata 67B på Munch brygge i Bjørvika.

"Almond semla", altså svensk semla med mandelkrem, på Talormade, ved siden av "rasberry semla", også kjent som god gammel norsk fastelavnsbolle med syltetøy.

Baker Nordby

Mykt og godt brød, generøse mengder god krem, samt god og crunchy mandelkrem, inkludert noen synlige mandelskiver, som er en fin touch. Den er også ganske søt, men ikke for søt for oss i panelet. Akkurat passe, faktisk. Vi justerer også opp poengsummen litt her for god pris, testens nest billigste til 49kr, eller billigste hvis man benytter seg av tilbudet om to til 75kr.

Poeng: 9 av 10
Pris: 49 kr
Adresse: Baker Nordby er en kjede med mange filialer. Vi besøkte Baker Nordby i kjøpesenteret Kiellands hus i Waldemar Thranes gate 72, rett ved Alexander Kiellands plass, i Lillebjørn Nilsens rike.

Julie Seemann (20) viser frem de deilige semlorna på Baker Nordby på Kiellands hus.

Julie Seemann (20) på Baker Nordby-filialen ved Alexander Kiellands plass forteller at salget av semlor og fastelavnsboller har gått bra så langt.

— Det har gått veldig bra. Det er mange som kommer hit og kjøper. De må jo forberede seg til søndagen. Noen har til og med forhåndsbestillt, så ja, det er veldig populært, forteller hun.

Liker du det søtt eller mindre søtt? Hva slags brød og krem liker du? Hvor mye mandelkrem trengs i din drømmesemla? 

Det er ingenting i veien med å prøve seg litt frem selv hvis du vil det, så finner du kanskje ditt perfekte lille stykke Sverige.

Powered by Labrador CMS