Oslo 20230807. Mye vann i Akerselva på grunn av ekstremværet Hans, som har blitt kategorisert som rødt farevarsel i Sør- øst Norge.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Under ekstremværet Hans ble store mengder vann sluppet ut i Akerselva. Nå er også vannføringen økt fordi Maridalsvannet må tappes.

50-årsflom ved Maridalsvannet gjør at mye vann må nedover Akerselva utover uka

Vann- og avløpsetaten var forutseende og tappet ned Maridalsvannet før regnværet natt til søndag. Men frykten for mer regn gjør at mye vann må slippes ned Akerselva de kommende dagene, advarer etaten.

Publisert

Søndag ettermiddag og kveld gikk det 25.000 liter vann per sekund (25 m3/s ) nedover Akerselva, opplyser vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune. 

Men det kan bli mer iløpet av mandag og utover uka.

- Det vurderes ytterligere økning i morgen tidlig, sier overingeniør Petter Morstad i VAV søndag kveld.

- Flomtopp etter at regnet har stanset

Ved NVEs uregulert målestasjon Gryta, som renner ut til Maridalsvannet, er det målt vannmengder tilsvarende 50-årsflom, opplyser VAV.

- Men vannføringen på denne målestasjonen har nådd toppen og er på vei ned, sier Morstad.

Det innebærer likevel ikke at den kraftige vannføringen i Akerselva avtar med det første. 

Det skyldes en naturlig treghet i systemet, forklarer overingeniøren.

- Dynamikken i Maridalsvassdraget kan sammenlignes, men i miniatyr, med de store Østlandsvassdragene som har flomtopper lenge etter at det har sluttet å regne, forklarer Morstad.

Må "barbere" Maridalsvannet

- Vi har fått tappet en del vann ut av Maridalsvannet de siste seks-sju dagene, der vannføringen i Akerselva har vært mellom 20 og 25 m3/s. Dette har ført til at det er skapt en del plass til vann i vassdaget, sier han.

Vann- og avløpsetaten jobber etter føre-var-prinsipper. Det betyr at de er nødt til å "barbere" så mye som mulig av vannstanden i Maridalsvannet. 

Rett og slett for at Oslos primære vannforsyning, Maridalsvannet, ikke skal flomme over. I tillegg må det tas høyde for at det kan komme mer ekstremvær, som igjen kan føre til flom.

- Vi må ivareta damsikkerheten på Maridalsdammen (demningen) ved at det ikke går vann over toppen av dammen. Og derfor tappe Maridalsvannet videre for å skape ny plass til flere flomhendelser, sier Petter Morstad.

Powered by Labrador CMS