Mange stilte opp under Folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus sin markering utenfor Stortinget i starten av februar.

Utbyggingen av sykehus på Gaustad og Aker går som planlagt. Overkjører bystyret

Utbyggingen av sykehus på Gaustad og Aker skal gjennomføres via statlig reguleringsplan og bygges dermed ut som planlagt. Ullevål-forkjemperne er opprørt.

Publisert

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Kommunal- og distriktsdepartementet om å gjennomføre reguleringsprosessen for Nye Rikshospitalet på Gaustad og Nye Aker som statlig reguleringsplan.

– Det er nå avgjørende at Oslo universitetssykehus og Helse sør-øst sikres forutsigbarhet for å realisere planene for Nye Aker og Nye Rikshospitalet på Gaustad, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

– De dårligste byggene i landet

I Hurdalsplattformen har regjeringen lagt til grunn at de skal sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus.

I regjeringsplattformen ble det klart at Ullevål sykehus skal legges ned som planlagt, og at man isteden skal bygge opp andre sykehus i hovedstadsregionen.

– Oslo universitetssykehus er det sykehuset i landet med de dårligste byggene – og det haster å få på plass nye og moderne sykehus til en raskt voksende befolkning i Oslo, heter det i pressemeldingen.

Rikshospitalet og Gaustad sykehus i Oslo.

– En skandale

Nedleggelsen av Ullevål er omstridt. Et stort flertall i Oslo kommunes bystyre har tidligere uttrykt motstand mot å legge ned Ullevål sykehus.

– Det er ikke til å tro at en regjering som hevder at de er opptatt av lokaldemokrati, velger å fullstendig ignorere lokaldemokratiet i sykehussaken. Det vitner om total mangel på respekt for bystyret i Oslo, men også for egne partikollegaer i Oslo Arbeiderparti og Senterpartiet. Dette er en skandale, skriver Hallstein Bjercke (V) i Oslo bystyre i en epost til NTB fredag ettermiddag.

Også partiet Rødt ser rødt etter fredagens beslutning.

– Jeg trodde dette var 1. aprilspøk. Sp tråkker på det kommunale selvstyret, og Ap lytter ikke til fagforeningene. Alle andre enn sykehusdirektører og regjeringsmedlemmer ser at å gi fra seg en tomt med verdifulle bygg og store utbyggingsmuligheter for å bygge ut på en liten tomt med begrensninger på alle kanter er en dårlig idé. Fagmiljøene på sykehuset står samlet imot, sier stortingsrepresentant Seher Aydar til NTB.

Flere markeringer

Rødt-politikeren viser til at bystyret i Oslo er imot nedleggelsen av Ullevål fordi de mener planene som foreligger, ikke vil gi Oslo et sykehustilbud med god nok kapasitet for framtiden. Plan- og bygningsetaten i Oslo mener området som foreslås for ny bebyggelse, er for lite.

Aksjonsgruppen Redd Ullevål sykehus har hatt flere markeringer foran Stortinget.

– Det gjør meg både opprørt, fortvilet og sint, sa Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) da hun holdt en appell foran Løvebakken i starten av februar.

Foran henne lyste hundrevis av fakler, holdt av Oslo-borgere som ønsket at Ullevål sykehus skal utvikles, og at det ikke skal bygges et «monstersykehus» på Gaustad og Aker.

Powered by Labrador CMS