Byrådsleder Raymond Johansen startet i dag rivningen av bygget der Oslo sin nye legevakt skal ligge. Foto: André Kjernsli

Arbeidet med Oslos nye storbylegevakt er endelig i gang. Denne uka startet rivingen

Siden 2006 har politikerne snakket om ny legevakt for Oslo – denne uka kom arbeidet endelig i gang.

Publisert

Det var stor interesse for oppstarten av et etterlengtet byggeprosjekt – Oslos nye storbylegevakt, som skal ligge i Trondheimsveien på Aker sykehus.

— Oslo vokser med ca. 8000 innbyggere hvert år. Byen vår fortjener en ny legevakt. Fastlegeordningen er grunnstammen, men en storby som Oslo skal ha en skikkelig legevakt, mener Raymond Johansen (AP).

Prøvedrift våren 2023

— Utgraving av tomta blir i januar 2020, og det er planlagt prøvedrift våren 2023 – noen måneder før neste kommunevalg, fortsatte Johansen.

Deretter var det klart for den symbolske rivingen av bygg 41, tidligere eid av Oslo universitetssykehus, hvor den nye storbylegevakta skal ligge.

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (AP) og Raymond Johansen (AP) var strålende fornøyde med at arbeidet endelig kommer i gang. Foto: André Kjernsli

Byrådslederen fikk selv starte rivingen

Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (AP), tutet i hornet, og byrådsleder Johansen gjøv løs på bygget med en splitter ny og elektrisk gravemaskin.

At alt fra rivning til ferdigstilling av bygningsmasse skal forgå på en miljøvennlig måte overrasker ingen.

— Byggeplassen skal være fossilfri, og det nyeste innen miljøvennlige anleggsmaskiner skal benyttes, forteller Randi Lekanger, miljøsjef i Skanska. De står for den videre prosjekteringen.

Randi Lekanger er miljøsjef i Skanska. Ifølge henne har prosjektet målsetning om å være fossilfritt i gjennomføringsfasen, med ambisjon om å være utslippsfritt. Foto: André Kjernsli

Klar miljøprofil i hele byggeprosessen

Omsorgsbygg og Oslo kommune har en tydelig og ambisiøs miljøprofil, og målet er å bygge storbylegevakten på en måte som gir lavest mulig energibruk i hele levetiden til bygget.

Prosjektet har også ambisjon om å være utslippsfritt i anleggsfasen, ifølge Lekanger.

Mange møtte frem for å overvære dagens rivestart. Foto: André Kjernsli

Brukermedvirkning viktig

— Med et budsjett på tre milliarder kroner er dette Omsorgsbyggs største prosjekt noensinne, ifølge administrerende direktør Tore Fredriksen.

Den nye legevakta blir svært velkommen. Dagens legevakt i Storgata holder delvis til i lokaler fra slutten av 1800-tallet. Disse er overmodne for en utskiftning.

Disse fem jobber til daglig på legevakta i Storgata og tok turen for å se hvor de skal jobbe fra 2023. Foto: André Kjernsli

Det beregnes 240.000 akutte henvendelser i året på den nye storbylegevakten. I tillegg forventes det nesten 40 000 årlige henvendelser til tannklinikken, et nytt tilbud som ikke finnes på dagens legevakt.

Powered by Labrador CMS