Også i år inviterer Oslo badstuforening til sankthansbål utenfor Sukkerbiten i Bjørvika.

I dag feirer vi Sankthans. Sjekk hvor du kan delta på feiringen i hovedstaden

Feiringen av årets lyseste dag og selve inngangen til sommerferien skjer flere steder i byen. Det blir sankthansfeiring for store og små rundt om flere steder i Oslo.

Publisert

Sankthans feires egentlig offisielt den 24. juni, men her på berget er den store feiringen lagt til sankthansaften, dagen før. Da er det både bålbrenning og fest flere steder i byen.

Etter et år med strenge koronarestriksjoner som har lagt en demper på større forsamlinger og fester med mange deltakere, kommer oppmykninger i restriksjonene til glede og nytte denne kvelden. Det blir som en midtsommergave til dem som vil ut og feire i den sommerlyse natta.

Bålbrenning og fest

Sankthans er opprinnelig en kirkehøytid til minne om døperen Johannes, men tradisjonene rundt feiringen er mer folkelige, ettersom dagen ligger så tett opp mot sommersolverv og den førkristne midtsommerfeiringen.

Tradisjonelt samles folk langs vannkanten for sankthansfeiringen. Her fra en tidligere feiring på Ulvøya.

Med tiden har markeringen blitt vel så mye en feiring av årets lyseste dag og selve inngangen til sommerferien. Sentralt for mange under feiringen står bålbrenning, bryggedans, fest og moro for store og små.

— Det er en del som har søkt om å få brenne bål i kveld, og mange av disse er privatpersoner eller velforeninger. Vi oppfordrer alle til å være forsiktige når de skal tenne og slokke bålet, sier kommunikasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen, til VårtOslo.

Fjorårets sankthanshest påtent utenfor operaen.

Her kan du feire i kveld:

Tjuvholmen og Aker Brygge: Både på Tjuvholmen og på Aker Brygge legges det opp til sankthansmoro for gjester og beboere. I tillegg til servering av god mat og drikke vil det bli live jazzmusikk og bål i sjøen utenfor Stranden fra klokken 19.00 og utover.

Hvervenbukta: Også i år blir det tradisjonell feiring av kvelden her. Cafeen Anne på Landet holdet åpent utover kvelden med musikk og reker. Det blir også sankthansbål.

Sukkerbiten i Bjørvika: Hvis ikke store bål er noe for deg, kan du også feire Sankthans på Sørenga badstueflåte ved Operaen, med kor, færingsutleie og dans. Sørenga Badstueflåte holder fyr i ovnene og tilbyr drop-in hele kvelden.

Årets sankthanshest er høydepunktet på sankthansfesten. Her er den under bygging med Sørenga-bebyggelsen i bakgrunnen.

Ordfører'n kommer og tenner på

Program:

 • 17-18: Minifestival for barn med konsert av Morgonfrosken. Dans og tenning av mini-bål på torget Sukkerbiten. Fullbooket.
 • 18-21: Gratis dropin på Oslo Badstuforening og Fahrenheit på Sukkerbiten. Ingen påmelding nødvendig, men vær forberedt på ventetid.
 • 18-20: Mulighet til å prøve Lørja til Akerselva Trebåtforening (Lørje = passasjerbåt i tre, som stakes ned Akerselva). Påstigning ved Munchmuseet. Ingen påmelding nødvendig.
 • 18-18.45: Opplesning av Henrik Ibsens Terje Vigen, alle 43 (!) vers. Taket på badstuflåten Anda. Fremført av Marius Løkse. Ingen påmelding nødvendig.
 • 18.45-19: Samtidsdans av Texture & Movement. Ingen påmelding nødvendig.
 • 19.00: Båltenning på fjorden ved Sukkerbiten, av ordfører Marianne Borgen
 • 19.00: Center of the Universe, Jørgen «Sissyfus» Skjulstad, spiller opp til dans. Elektronika. Taket på Anda / Torget på Sukkerbiten. Ingen påmelding nødvendig.
 • 20.00: Slutt. Kvelden fortsetter i baren på Sukkerbiten, for de som ønsker det.
 • Hele kvelden: Mulighet for å låne padlebrett fra Mad Goats ved Oslofjordhage til halv pris kr 100. Fotografihuset har åpen utstilling.
I kveld kan ung og gammel feire sankthansaften på folkemuseet på Bygdøy.

Norsk Folkemuseum: På Sankthans inviterer museet til kveldsåpent museum. Her kan du oppleve dansetrinn i tunene og folkemusikk mellom stuene. På blomstertorget kan du kjøpe blomster og lage din egen blomsterkrans. I løpet av kvelden kan du også bli med på omvisning om kjærlighet og blomstermagi, eller lære å lokke på dyra.

Program:

 • 17.00 Blomstermagi på Sankthans

  Omvisning for barn. Oppmøte på Torget.

 • 17.30 Lær og lokke på dyra

  Minikurs for store og små med Carin Funseth Muren. Oppmøte i Setesdalstunet.

 • 18.00 Blomstermagi på Sakthans

  Omvisning for barn. Oppmøte på Torget

 • 18.30 Lær og lokke på dyra

  Minikurs for store og små med Carin Funseth Muren. Oppmøte i Setesdalstunet.

 • 19.00 Ung flørt

  Omvisning for voksne. Oppmøte ved Stavkirken

Powered by Labrador CMS