Med en historisk sølvmedalje rundt halsen feiret VIF-jentene seier over Arna Bjørnar i siste serierunde. Foto Christian Boger

Vålerengas sølvjenter klare for europakvalik etter seier over Arna Bjørnar

Vålerenga-jentene sikret både seriesølv og kvalik til Mesterligaen etter seier over Arna Bjørnar. � Det blir utrolig fett å spille i Europa, sier VIFs Stine Ballisager Pedersen.

Publisert

I løpet av forrige uke kom vinteren til Bergen Og helt til rett før avspark var det uklart om siste eliteseriekamp mellom Arna Bjørnar og Vålerenga kunne avvikles på frossent og knallhardt kunstgress.

Men da kampen først kom i gang var det ingen tvil rundt hvilket lag som ville gå av med seieren. Oslojentene var best i alt og vant til slutt fortjent 2-0.

— Dette vi har drømt om

Dermed ble både sølvmedaljer i årets serie og kvalifiseringsspill til neste års Mesterliga med i bagasjen hjem over de syv fjell til Oslo.

Da sluttsignalet gikk lørdag ettermiddag var det en enormt glad og lettet Vålerega-gjeng, som endelig kunne slippe jubelen løs.

Avtroppende hovedtrener Monica Knudsen og sportssjef Eli Landsem gledet seg stort over sølvmedaljer og kvalifisering til Champions League lørdag. Foto: Christian Boger

— Det skal bli utrolig morsomt å spille i Champions League. Det er det vi alle har drømt om. Nå er det en realitet og det er stort, sier Vålerengas danske midtstopper, Stine Ballisager Pedersen.

Hun får følge av sportssjef Eli Landsem.

— Dette er bare helt utrolig deilig. Nå skal vi kvalifisere oss til Europa og kjempe mot de beste lagene der ute. Dette blir en spennende utfordring, sier Landsem rett etter kampslutt.

— Cupfinalen er bonuskamp

Lørdagens kamp var slutten på årets lange seriesesong, men for Vålerenga-jentene blir det ingen ferie.

Allerede neste lørdag venter en kanskje enda større kamp - cupfinale mot Lillestrøm.

Den har Vålerengas sportssjef Eli Landsem ikke rukket å ense en tanke.

— Cupfinalen får vi begynne å fokusere på i morgen. For oss er det egentlig bare en bonuskamp. Det viktige i år var å få kvalikspill til Champions League. Og det har vi klart, smiler hun.

Arna Bjørnar-keeper Sandra Stavenes på en skikkelig bærtur innenfor egen 16-meter før Vålerengas andre mål Foto: Christian Boger

Dansk dynamitt-åpning

Før kampen var det stor tvil rundt om kampen kunne avvikles på kunstgresset i Arna idrettspark som planlagt. Både spillerne og begge lags støtteapparat var tvilende til om de ønsket å spille på det harde underlaget.

Dommer Karoline Marie Jensen, mente derimot baneforholdene var gode nok.

— Den er hard men ikke glatt, og det er ikke farlig å spille her, mente dommeren.

Da kampen kom i gang var osloklubben i førersetet fra første spark på ballen. Og selv om Eli Landsems jenter ikke skapte de farligste sjansene helt til å begynne med, skulle det ta fyr etter vel kvarteret.

Ajata Njoya var stadig et irritasjonsmoment for bergensernes forsvar. Her fyrer hun løs, men ballen stryker utenfor stolpen. Foto: Christian Boger

Først var den danske lynvingen Rikke Marie Madsen frampå og satte inn 1-0 etter 14 minutter.

Vel åtte minutter etterpå var Arna Børnar-keeper Sandra Stavenes på en skikkelig bærtur innenfor egen sekstenmeter. Det hele endte med at Marie Dølvik Markussen kunne sett inn dagens andre Vålerenga-scoring i det tomme målet.

Kontrollert avslutning

Andre omgang ble på mange måter ganske lik den først. Med Vålerenga-jentene jevnt over raskere og skapere enn hjemmelaget.

Til tross for at hjemmelaget skapte et par farlige sjanser ble det en relativt rolig dag på jobben for østkantens amerikanske sisteskanse Hannah Seabert.

En håndfull VIF-supportere hadde tatt turen til Bergen. De var ikke mange men gjorde seg godt bemerket med sang, konfetti og bluss. Foto Christian Boger

— Vi er kanskje litt redde for at medaljene  skal glipp nok en gang, oppsummerer Stine Ballisager Pedersen.

Midtstopperen sikter til at Vålerenga kunne avgjort i forrige og nest siste serierunde. Men da glapp seieren på overtid. Det kan ha påvirket VIF-jentene, påpeker hun.

— Spillet vårt bærer kanskje litt preg av det. Likevel synes jeg vi gjør en helt grei kamp, oppsummerer Stine Ballisager Pedersen.

Store endringer neste sesong

Kvinnenes toppserie i fotball starter 21. mars neste år. Nytt av året blir det at de to øverste ligaene deles opp i grunnserie og sluttspill. Det er lagt opp til 18 grunnserierunder der de ti lagene møter hverandre to ganger. Deretter kommer sju sluttspillrunder, skriver NTB.

Vinneren av mesterskapsligaen får den ene av to plasser i mesterligaen.

På nivået under blir det en kvalifiseringsliga der lag nummer fem til ti i Toppserien, samt lag én og to fra 1. divisjon, skal spille en enkel serie. Vinneren av dette sluttspillet skal spille mot nummer to i den såkalte mesterskapsligaen om den andre mesterligaplassen.

Powered by Labrador CMS