Det antas at 10 000 får brudd i hofteregionen årlig relatert til fall. Her fotgjengere som går forsiktig over glatt og snødekt gate, ved Theatercafeen. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Når eldre faller på isen i Oslo, hvorfor får de ikke velge hvilket helsehus å oppsøke?

I Oslo er det ikke fritt brukervalg på helsehus. Man må ta det man sokner til i bydelen sin. FrP vil at de eldre selv skal få velge hvilket helsehus de skal inn på.

Publisert

236 fall var det på glattisen i Oslo den første uka i januar. Hver tredje person over 65 år faller årlig, og tusenvis får alvorlige skader.

Personer med kognitiv svikt kan glemme tidligere fall, og være mindre kritiske til potensielle farer i hjemmet. Utendørs kan personer med demens i mindre grad ta hensyn til is- og snødekte veier.

Det antas at 10 000 får brudd i hofteregionen årlig relatert til fall. Omtrent to-tre eldre dør daglig som en konsekvens av hoftebrudd. Fall er intet unntak denne vinteren i Oslo heller. Derfor er det så viktig at eldre som har behov for det, etter en sykehusinnleggelse, raskt får innvilget opphold på en kommunal institusjon. I Oslo er det helsehusene som er ansvarlig for rehabilitering.

Hvorfor ikke fritt brukervalg

Ofte havner de eldre i en skvis mellom sykehuset og bydelen. Dette året er intet unntak. 7. januar fikk jeg en telefon fra en pårørende i bydel Østensjø. Jeg ble fortalt at sykehuset henviste til bydelen, og bydelen hevdet det var fullt på helsehuset.

I Oslo er det ikke fritt brukervalg på helsehus. Man må ta det man sokner til i bydelen sin. Forstå det den som kan. FrP vil at de eldre selv skal få velge hvilket helsehus de skal inn på, i samarbeid med pårørende og andre aktuelle instanser.

I dette tilfellet ble den eldre damen liggende på sykehuset, og nødvendig rehabilitering måtte vente. Livsviktig tid gikk tapt. Bare fordi det rødgrønne byrådet lar ideologi gå foran behov. Forstå det den som kan.

Powered by Labrador CMS