For å beholde eiendomsskatten i Oslo på omtrent dagens nivå, senker byrådet bunnfradraget. Foto: André Kjernsli

Oslobudsjettet: Byrådet i Oslo kontrer regjeringens kutt i eiendomsskatten

Mens finansminister Siv Jensen (Frp) vil eiendomsskatten til livs, foreslår det rødgrønne byrådet i Oslo endringer for å holde inntektene på dagens nivå.

Publisert

I budsjettet for 2020 foreslår det sittende byrådet å senke bunnfradraget fra 4,6 til 4 millioner kroner. Det skjer etter at regjeringen i fjor vedtok at en mindre del av verdien på boligen skal skattlegges, noe som gir kommunen lavere inntekter.

Oslo-byrådet mener likevel at få vil merke noe til endringen de foreslår: – Andelen som betaler eiendomsskatt i 2020 blir på samme nivå som i 2019, mens flertallet av dem som betaler, vil få en skattereduksjon, heter det i budsjettforslaget.

— Dette er viktig å forstå. Det er ikke slik at vi tar inn mer eiendomsskatt fra flere i Oslo ved å senke bunnfradraget. Snarere tvert om. De aller fleste vil faktisk betale litt mindre i eiendomsskatt, sier finansbyråd Robert Steen til VårtOslo.

Med endringene får hovedstaden 60 millioner mindre i skatteinntekter enn i år, når boligprisveksten er regnet inn.

Sabotasje

I tillegg til å redusere verdigrunnlaget for skatten fra 80 prosent av boligverdien til 70 prosent, har  regjeringen varslet at den vil senke makssatsen fra 7 til 5 promille neste år og videre til 4 prosent året i 2021. Siv Jensen har på forhånd gått ut mot kommuner som vil «forsøke å lure seg unna kuttene», ifølge E24.

Leder Aina Stenersen i Oslo Frp kaller byrådets forslag for sabotasje.

– Dette er usosialt, og vi i Oslo Frp vil fjerne eiendomsskatten både på boliger og på næringseiendom, sier hun til Nettavisen.

� På vei mot en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle, har Ap/SV/MDG-byrådet på forsiden av sitt budsjettforslag for 2020. Foto: Arnsten Linstad

Får medhold i Høyesterett

I juni gikk byrådet på et delvis nederlag i Høyesterett, som slo fast at Oslo kommunes vedtak om å skrive ut eiendomsskatt for 2016 var ugyldig, fordi kommunen oversatt fristen.

I slutten av denne måneden begynner Oslo kommune å tilbakebetale eiendomsskatten som ble feilaktig innkrevet for 2016 og 2017.

Høyesterett gir i dommen byrådet og kommunen medhold i at bunnfradraget på fire millioner kroner er innenfor det loven aksepterer. I byrådets budsjettforslag for 2020 blir satsen for eiendomsskatt fortsatt på tre promille.

Powered by Labrador CMS