Elevene bør få mer yrkesrettede valgfag, mener skribentene. Det vil skape motivasjon på skolen. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix

– Vil du bli lege? Vi ønsker å la videregående elever velge medisin som valgfag

– Vi ønsker at elever i større grad får bestemme over egen skolehverdag. Det å velge fag som elever oppriktig ønsker å lære kan skape mer motiverte elever som gleder seg til å gå på skolen.

Publisert

Mange elever har en drøm om å bli lege for å redde liv, og hvert år er medisinstudiet i toppen over landets mest populære studier. Oslo FrP ønsker å la elever prøve seg på legedrømmen allerede på videregående skole. Vi sier ja til medisin som valgfag.

Først og fremst fordi Norge har et behov for dyktig helsepersonell i fremtiden. Det er antatt at Norge kommer til å mangle 44.000 fagpersoner innenfor helsesektoren de neste 25 årene. Når statistikk viser at frafallet på medisinstudiet er opp mot 10 prosent bare på Universitetet i Oslo, viser det et behov for tiltak for å få flere til å gjennomføre utdannelsen. Ved å la potensielle medisinstudenter prøve seg på medisinfag på videregående kan det bli mindre frafall fra universitetet.

Mer motiverte elever

Men vi ønsker også å la elever i enda større grad få bestemme over egen skolehverdag. Det å velge fag som elever oppriktig ønsker å lære kan skape mer motiverte elever som gleder seg til å gå på skolen. Det kan bidra til lavere frafall også fra skolen. Selvstendighet gir motivasjon.

Det er riktignok ikke nødvendigvis gitt at alle de elever som ville valgt medisin ender opp på medisinstudiet. Det er ikke noe negativt isolert sett. Læren om kroppens funksjoner og organer, sykdommer og medisinbruk er verdifull kunnskap, som det uansett er positivt at blir enda mer offentlig tilgjengelig.

Ja til kunnskapsskolen

Et spørsmål er hvordan medisin som valgfag kan gjennomføres rent praktisk. Det har ikke vi i Oslo FrP noe klart svar på. Det vi imidlertid ser for oss er et samarbeid mellom osloskolen og fagmiljøet på for eksempel Universitetssykehuset. Her kan den pedagogiske kompetansen fra universitetet undervise motiverte elever.

Å la flinke elever på videregående få velge medisin handler om å skape fremtidens osloskole, fremtidens leger samt skape mer valgfrihet. Oslo FrP sier ja takk til en kunnskapsskole hvor eleven er i sentrum.

Powered by Labrador CMS