Aashild Korsgaard (t.v.) og Magnhild Sørbotten tildeles St. Hallvard-medaljen, Oslo bys høyeste utmerkelse.
Aashild Korsgaard (t.v.) og Magnhild Sørbotten tildeles St. Hallvard-medaljen, Oslo bys høyeste utmerkelse.

To personer som brenner for mennesker med funksjonsnedsettelser fikk St. Hallvard-medaljen

Magnhild Sørbotten og Aashild Korsgaard har fått Oslos høyeste utmerkelse, St.Hallvard-medaljen, for sitt arbeid for mennesker med funksjonsnedsettelser. – Det er en stor ære og glede.

Publisert

Magnhild Sørbotten har gjennom flere tiår vært en av de tydeligste stemmene i kampen for likestilling for mennesker med funksjonsnedsettelser i Oslo. Hun har i mange år kjempet for en mangfoldig by med likestilling, full deltakelse, og rettigheter for funksjonshemmede, sier bystyrets sekretariat.

Sørbotten er nestleder i Norges Handikapforbund og leder for Handikapforbundet i Oslo.

Blant sakene Sørbotten har kjempet for er deltakelse for funksjonshemmede i Oslo by. For eksempel fremkommeligheten til museer, fremkommeligheten på fortauer med el-sparkesykler, tilgang til parkeringsplasser for de med funksjonsnedsettelser og fremkommelighet på togene.

– Gjennom sitt arbeid har Magnhild Sørbotten synliggjort mennesker med funksjonsnedsettelser, samtidig som hun har kjempet for konkrete løsninger.

Har løftet kampen

Også Aashild Korsgaard tildeles St.Hallvard-medaljen for sitt livslange engasjement for mennesker med funksjonsnedsettelser.

I mer enn 20 år har hun vært medlem i Rådet for personer med funksjonsnedsettelser. Hun har vært lokallagsleder og styremedlem i Norsk forbund for utviklingshemmede.

– Gjennom sitt arbeid har hun vært til støtte og inspirasjon for andre tillitsvalgte og medlemmer og satt en standard for arbeidet for mennesker med funksjonsnedsettelser.

Kjempet mot institusjonalisering

Aashild Korsgaard har vært initiativtaker til Tangerudbakken borettslag. Høsten 2006 flyttet beboerne i borettslaget inn i egne leiligheter. Det var helse- og velferdsetaten som sto for prosjektet, men Aashild Korsgaard var sterkt involvert i å sikre at hver beboer fikk sitt eget hjem, og ikke samlokalisering på en institusjon.

Aashild Korsgaard var aktiv i å utvikle den første veilederen for etablering av eget hjem. Hun har kjempet mot institusjonalisering.

Aashild Korsgaard var også leseombud på Deichmanske bibliotek på Stovner. Her samlet hun jevnlig mennesker med utviklingshemming til lesestund. Det var etter hvert en fast gjeng fra Tangerudbakken borettslag som deltok. Etterpå kunne alle låne bøker på biblioteket.

– Stor ære og glede

– Tusen, tusen takk! Det er en stor ære og glede å få denne anerkjennelsen. Jeg ser tildelingen som en anerkjennelse for det arbeidet jeg og svært mange andre har gjort og gjør for mennesker med funksjonsnedsettelser der personer med utviklingshemming utgjør en stor andel. Jeg håper, og tror, at tildelingen kan inspirere alle i det videre arbeidet, sier Aashild Korsgaard.

St. Hallvard-medaljen har vært delt ut siden 1956 og deles ut av ordføreren i Oslo rådhus.

Powered by Labrador CMS