Lokalpolitkere og utelivsnæring på Grünerløkka har langt på vei fått det som de vil etter at bystyrets finanskomite tirsdag kveld bestemte at det fortsatt blir bydelpolitikerne som bestemmer lokale skjenketider i Oslos sentrumsnære bydeler. Foto: Flickr

Utesteder på Grünerløkka får viljen sin. Det blir ikke innstramming av skjenketider

� Vi kommer skjenkestedene i møte, og det er jeg glad for, sier næringsbyråd Kjetil Lund (Ap) etter at flertallet i bystyrets finanskomite er enig om nye skjenkeregler. Det betyr at utesteder på Grünerløkka går seirende ut av skjenkebråket som oppsto tidligere i år.

Publisert

Opprinnelig foreslo Ap/SV/MDG-byrådet å stramme inn slik at enkelte skjenkesteder på Grünerløkka og i de andre sentrumsnære bydelene ville fått kraftig redusert skjenketid innendørs, og opp til to timer kortere uteservering.

Både serveringssteder og bydelspolitikere på Grünerløkka protesterte kraftig mot byrådets skjenkeforslag. Men tirsdag kveld ble flertallet i bystyrets finanskomite enig om et skjenkekompromiss som innebærer at dagens ordning i hovedsak videreføres i sentrumsnære bydeler som Grünerløkka.

Grünerløkkas lokalpolitikere og uteliv sto sammen

— Vi er glade for at vi fortsatt får lokal handlefrihet på Grünerløkka. Vi er en helt spesiell bydel med mange serverings- og skjenkesteder. Nå får vi beholde skjenketidene i de områdene vi definerer som sentrumsområder. Det innebærer at det blir nesten samme praksis som i dag, og det er bra, sier medlem av bydelsutvalget på Grünerløkka, Per Østvold (SV).

Per Østvold (SV) har klart å vinne frem med at bydelsutvalgene fortsatt får bestemme skjenketider lokalt. Foto: Wikipedia

Østvold og et samlet bydelsutvalg gikk sammen med flere aktører i skjenkenæringen i bydelen da forslaget fra byrådet og næringsetaten ble kjent. Sammen med utelivsbransjen i bydelen, møtte de opp til en høring i bystyrets finanskomite. Allerede da ble det klart at Rødts bystyrerepresentanter kom til å gi sin støtte til bydelspolitikerne og serveringsstedene på Grünerløkka. Det samme gjaldt Høyre og Fremskrittspartiet.

— Byrådet lever godt med den nye løsningen

— Jeg lever godt med at det opprinnelige forslaget nå er endt opp med en ny løsning alle parter kan si seg fornøyd med. Det er bra med samlende løsninger, sier næringsbyråd Kjetil Lund (Ap) til VårtOslo.

Tradisjonsrike Grünerhaven ved Olaf Ryes plass var blant utestedene som fryktet å måtte legge ned dersom Lund og byrådets opprinnelige forslag var blitt vedtatt. Da hadde dagens uteservering ved flere steder på Grünerløkka og i andre sentrumsnære bydeler blitt redusert med en time, fra klokka 23 til klokka 22.

� Jeg lever godt med at vi kommer utelivsnæringen i møte, sier næringsbyråd Kjetil Lund (Ap). Foto: Arnsten Linstad

— Jeg trodde det var en dårlig aprilspøk fra byrådet da VårtOslo ringte og fortalte om konsekvensene av de nye skjenkereglene, sa innehaver ved Grünerhaven, Silvia Fartum i april i år.

— Utelivsbransjen er viktig for Oslo

Nå ser det ut til at Fartum kan fortsette driften ved Grünerhaven. Men det er en ørliten hake ved skjenkeforliket i bystyrets finanskomite. Rødt er ikke representert i komiteen. Og byrådspartiene Ap, SV og MDG er avhengige av Rødts stemmer for å få flertall for skjenkeforliket når saken blir endelig behandlet i bystyret. Rødts gruppeleder Eivor Evenrud har imidlertid tidligere sagt at partiet vil støtte skjenkeregler der lokaldemokratiet i bydelene fortsatt får bestemme.

Grünerhaven har holdt til ved Olaf Ryes plass i 40 år. Da byrådets skjenkeforslag kom, fryktet innehaver Silvia Fartum at det betydde kroken på døra for den populære uteserveringen. Foto: Flickr

— Dette handler om lokaldemokrati og bydelspolitikernes medbestemmelsesrett. Det er bydelspolitikerne som kjenner nabolaget sitt best, sa Evenrud til VårtOslo i april i år.

Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud, har tidligere sagt at partiet vil gå inn for å la bydelspolitikere beholde styring over skjenketider. Foto: Christian Vassdal

— Politikerne i bydel Grünerløkka har håndtert skjenkeregler på en god måte frem til nå. Og vi mener det er den beste løsningen i fremtiden også, sier leder av bystyrets finanskomite, Frode Jacobsen (Ap).

— Jeg er opptatt av å behandle utelivsbransjen på en god og seriøs måte. Husk at dette er en bransje med omlag 1.600 skjenkesteder i Oslo. Utelivsstedene er svært viktige arbeidsgivere som sysselsetter tusenvis av mennesker. Dette er viktige arbeidsplasser for byrådet. Dessuten handler dette om viktig verdiskapning for Oslo. Utelivsnæringen er med på å gjøre byen vår enda mer attraktiv, avslutter næringsbyråd Kjetil Lund.

Powered by Labrador CMS