Ottar Julsrud ble bedt om å skrive Oslo Høyres historie fra 1985 og fram til i dag. Nå foreligger boka Høyre hånd på rattet. Foto: Anders Høilund

Oslo Høyres historie er også Oslos historie

Med boka «Høyre hånd på rattet», gir forfatter Ottar Julsrud oss historien om Oslo Høyre. Julsrud gir oss også historien bak historien om hvordan de store vedtakene kunne gjennomføres.

Publisert

Journalist og forfatter Ottar Julsrud har gitt ut en bok om Oslo Høyre. Boka tar for seg perioden fra hundreårsjubileet i 1984, og fram til valgnederlaget ved kommunevalget i 2015. Tittelen er Høyres hånd på rattet. Målet har vært å fortelle historien fra innsiden.

Valgnederlaget i 2015 markerte også slutten på 40 år med nesten sammenhengende høyrestyre i byen. Fra dagen i 1976 da Albert Nordengen tiltrådt som ordfører, til dagen da Fabian Stang ble kastet av oslovelgerne.

— At ett parti har sittet så lenge ved makten i en hovedstad, er et historisk særsyn, sier Julsrud.

Historien om Oslo Høyre blir på mange vis den politiske historien om Oslo. Byen har på denne tiden gått fra å være en industriby, til en informasjonsby. At Akers mekaniske verksted ble til Aker brygge, var et av de første tegnene på de nye tider.

Høyre hånd på rattet er blitt til et viktig kapittel i styring av hovedstaden.

Et utstillingsvindu

Historien om Oslo Høyre har også blitt historien om Høyre på landsbasis. Oslo ble i festtaler gjerne omtalt som Høyres utstillingsvindu. I skolepolitikk, boligpolitikk, samferdsel og eldrepolitikk har Oslo blitt dratt fram som eksempel på høyrepolitikk, både av tilhengere og politiske motstandere.

Ett av de mest sentrale kapitlene i boka tar for seg overgangen fra formannskap til byråd og bakgrunnen for skiftet. Ifølge Julsrud var byen i en økonomisk krise forut for skiftet, og den gamle modellen gjorde krisen vanskelig å håndtere.

— Det endte ofte med at alle med interesse i saken omtrent løp om kapp opp til talerstolen for å argumentere mot kutt i sine budsjetter.

Byrådet ble et verktøy for å håndtere den økonomiske krisen. Hans Svelland (H) var en av drivkreftene bak det nye styresettet. Etter valget i 1986 ble han Oslos første byrådsleder. På samme tid ble det gitt mer makt og ansvar til bydelene.

Ikke bare idyll

Ved stortingsvalget i 1985 fikk Høyre smått utrolige 43 prosent av stemmene i byen. To år senere, ved kommunevalget, var stemmeprosenten på 32,1. Høyre var størst i Oslo, men hadde ikke flertall for å styre alene.

— Det var ikke bare idyll i forhandlingene med eventuelle samarbeidspartnere, forteller Julsrud.

Diskusjonene om for eller imot samarbeid med Fremskrittspartiet, rev nesten Oslo Høyre i to.

Med bakgrunn i blant annet FRPs stortingsrepresentant Øystein Hedstrøms deltagelse på møter med rasistiske og høyreekstreme krefter, var et samarbeid med FRP vanskelig å godta for enkelte i Høyre i 1995.

Michael Tetzschner en sentral skikkelse i Oslo-politikken gjennom flere tiår. Her strekker han armene i været etter seier i nominasjonskamp mot Fabian Stang. Foto: Arnsten Linstad

Etter hvert vokste Fremskrittspartiet til å bli et mektig støtteparti for de konservative i byen. Det var Michael Tetzschner som inviterte FRP inn i byrådet.

Tilbakegangen

Julsrud har hatt mange samtaler med de sentrale høyrepolitikerne for å få best mulig bakgrunn for boka. De fleste med interesse for politikk og historie i Oslo vil finne noe nytt i boka. Forfatteren skygger ikke unna å omtale det som ikke kunne vises i Høyre-politikkens utstillingsvindu.

Under siste halvdel av 1980-tallet ble søkelyset rettet mot den kommunale eiendomsforvaltningen. Korrupsjon var et gjennomgangsord i avisenes dekning, med stikkord som Ullevål sykehus og eiendomssalg. Sakene er godt gjort rede for utfra Oslo Høyres ståsted i Julsruds bok.

Ved kommunevalget i 2015 ble det Stang ut. Fabian Stang er den foreløpig siste ordføreren fra Oslo Høyre. Foto: Christian Vassdal

Mindre, men fortsatt størst

Ved kommunevalget i 2019 var Høyre fortsatt størst i Oslo, med 25,4 prosent.

— Oslo er atypisk i partipolitikken. Her er Rødt og MDG mye større enn i resten av landet. De gamle maktpartiene Høyre og Arbeiderpartiet har kanskje gått inn i en visjonstørke. I tillegg til at Høyre nok lider av maktslitasje både i byen og ellers i landet, sier Julsrud.

Siste del av boka har forfatteren kalt Oslo Høyres Hvem Hva Hvor. Der er listet samtlige representanter i Oslo Høyres arbeidsutvalg fra 1985 til 2015. Det samme er blant annet hovedstyret og Høyres bystyrerepresentanter i samme periode.

De som i selskapslivet liker å strø om seg med fakta, samt quiz-mastere vil finne godteri her. Slik som at i 2008-2009, da Fabian Stang var ordfører og Erling Lae byrådsleder. Hvem var leder for Oslo Høyre?

Svaret er Michael Tetzschner.

Powered by Labrador CMS