Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker =Kafn i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / POOL / NTB

Haakon og Mette-Marit på julebesøk hos =Kaffe i Akersgata

Koronasituasjonen gjør juletida tøff for rusavhengige i år. Søndag fikk hjelperne i gatemiljøet i byen vår en ekstra takk for innsatsen fra kronprinsparet, som tok turen innom =Kaffe i Akersgata.

Publisert

— Skikkelig god kaffe!

Det var dommen fra den kaffeinteresserte kronprinsen da han og kronprinsesse Mette-Marit besøkte =Kaffe i Oslo søndag sammen med ordfører Marianne Borgen (SV) og biskop Kari Veiteberg.

De ble servert av Nina Damm Lothe, en tidligere rusavhengig som nå jobber som barista på =Kaffe. Hun fortalte kronprinsparet om hvor viktig det har vært for henne å ha noe å gå til.

— Her får du kolleger

— Da hele Norge plutselig stengte ned, og jeg ikke hadde noe sted å gå, ble jeg fryktelig deprimert og redd for jobben min, sier Lothe til NTB.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sakker med Janne Bøhmer Killingstad, Nina Damm Lothe, ordfører Marianne Borgen og biskop Kari Veiteberg.

Den isolasjonen som tusenvis av nordmenn nå føler på med permittering, hjemmekontor og sosial distansering, har vært hverdagen for mange rusavhengige, forteller hun. Mange blir sittende i ensomhet, fylt av skam og dårlig selvtillit.

— Men her får du kolleger. Du snakker med mennesker hele tida. Det er utrolig viktig for å løfte seg selv opp.

Juleutgave til salgs

Med på kaffebesøket var også Janne Bøhmer Killingstad, en av =Oslo-selgerne som nå går rundt i hovedstaden med magasinets juleutgave.

Ifølge Killingstad går salget ganske bra, selv om det er mindre folk ute enn normalt.

— Jeg tror dette er den perfekte gaven for dem som ikke vet hva de skal kjøpe.

Killingstad fortalte kronprinsparet at =Oslo i perioder har vært det eneste som har fått henne opp av sofaen. Nå pleier hun å synge en selvkomponert julesalgsvise mens hun er ute.

— Noen ganger er det folk som slenger med leppa. Men da er det bare å synge enda høyere.

Oppfordrer til å vise omtanke

Kronprins Haakon oppfordrer folk til å gi et ekstra smil og vise omtanke i denne tida.

— Det som gjør mest inntrykk på meg, er hvordan =Oslo-selgerne står på og har en positiv innstilling til at dette kan de få til, sier kronprinsen til NTB.

Kronprins Haakon, biskop Kari Veiteberg og ordfører Marianne Borgen går skilt som forteller om opphørssalg i Grensen.

Kronprinsen berømmer hjelpeorganisasjonene for hvordan de har jobbet under pandemien.

— Organisasjonene gjør en fantastisk innsats og klarer å finne løsninger også i denne tida, hvor vi må gjøre ting litt annerledes.

Vanskeligere juletid

Lothe tror juletida i år blir fryktelig vanskelig for folk i gatemiljøet. Mange har mistet kontakten med foreldrene og med barna. Hjelpeorganisasjonenes juletilbud er for mange det eneste de har, påpeker hun.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hygget seg under besøket hos =Kaffe.

Også biskop Veiteberg er bekymret. Hun var selv gateprest i mange år. Nå frykter hun at rusavhengige skal møte stengte dører.

— Blant de rusavhengige har det vært veldig liten smitte. Men det mange har sagt i denne perioden, er at det kanskje ikke er covid-19 du blir rammet av, men ensomhet, sier biskopen til NTB.

Blant arrangementene som er blitt avlyst i Oslo på grunn av koronarestriksjonene, er tradisjonsrike Alternativ Jul i Folkets Hus.

Kirkens Bymisjon holder åpent

Men langt fra alt er stengt.

Etter besøket på =Kaffe fortsatte kronprins Haakon til Østbanehallen. Der møtte han Kirkens Bymisjon, som nå planlegger tilstelninger i mer enn 50 byer i Norge.

— Jula er ikke avlyst eller innstilt. Den er bare omstilt. Det er viktig for oss å understreke, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon til NTB.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS