� Trump er en fare for religionsfrihet og menneskerettigheter, mener Sara Barzinje. Foto: Gage Skidmore / Flickr

Neste gang jeg reiser til hjemlandet, gruer jeg meg til å bli stilt ansvarlig for Trumps idioti

Publisert

Menneskerettigheter og religionsfrihet er verdier jeg er stolt av, som Oslo- og Tøyen-jente, som kurder, muslim, skoleelev og individ. Men jeg tar de ikke lenger for gitt.

Når jeg reiser på ferie til hjemlandet er det mye snikk snakk om Vesten og Europa. Min familie spør nysgjerrig hvordan Vesten er – alt fra hvordan hovedveiene er, til skolesystemet, matvaner og været. Men særlig vektlegges spørsmål om hvilke muligheter jeg har, som en norsk-muslimsk jente.

Jeg gruer meg

Jeg retter opp ryggen og svarer stolt og innlysende hvilke fordeler jeg har; hvordan jeg kan praktisere min religion uten å bli plaget. Hvordan jeg kan dra på fredagsbønn, hvordan jeg kan feire mine religiøse høytider samt hvilket bredt utvalg av halalmat som eksisterer hos dagligvarekjedene. Men neste gang jeg reiser tilbake, gruer jeg meg. Jeg gruer meg fordi jeg må forsvare de idiotiske utsagnene til Trump. Jeg gruer meg fordi prinsippene om menneskerettigheter og religionsfrihet, som jeg er så vanvittig takknemlig og stolt av, i deres øyne blir et stridsspørsmål.

Hashtaggen #Nomuslimban gikk amok

Etter drøye to uker ved makten innfører Trump et såkalt reiseforbud mot muslimer. Dette satte verden i sjokk, hashtaggen #Nomuslimban gikk amok på sosiale medier på verdensbasis, demonstrasjoner var fullt i gang og meningene var mange og sterke. Riktignok var innreiseforbudet en tanke som var blitt nevnt før, men få mennesker antok at dette faktisk ville gå gjennom. Sporer vi tilbake til 1700-tallet, var den amerikanske uavhengighetserklæringen en vanvittig stolthet og fremskritt for det amerikanske folket – med verdinormer som formet landet. Rettsfriheten enkeltmennesket nå var blitt velsignet med, skulle bli noe av det mest fundamentale og betydelige for USA, som en velfungerende stat. «Make Amerika great again» baserer seg først og fremst på disse verdiene, der enkeltmenneskets grunnleggende verdier ble ivaretatt, noe staten respekterte og sikret. Men i mine øyne er disse verdiene, som USA egentlig skulle stå så sterkt for, blitt til en skamfull illusjon. Ting fungerer i praksis helt motsatt.

Trumps tiltak vil slå tilbake

Trump hevder at innreiseforbudet vil medføre færre ekstreme holdninger, som igjen vil føre til en tryggere Amerika.  Men sannheten er at slike tiltak, det å skape et totalt forbud aldri vil kunne forbedre en situasjon. Menneskerettighetene og religionsfriheten, som står så høyt og er oss så dyrbar og som skal gjelde alle mennesker uavhengig av religion, kjønn og etnisitet, mister sin verdi og mening når en spesifikk gruppe blir stemplet. På lenger sikt vil dette medføre større uro og usikkerhet. Særlig vil de unge føle seg ekskludert. De tilfellene som har vært av unge som har vendt seg til ekstreme terrororganisasjoner bunner nettopp manglende tilhørighetsfølelse. Vil Trumps tiltak da fungere? Selvfølgelig ikke. Ungdommene som allerede føler seg sviktet, vil føle et enda større svik, de vil føle seg maktesløse og forrådt av samfunnet de egentlig er en del av. Det setter et relativt stort press på deres livsstil og verdier, hvor deres røtter må pyntes med en fasade. Grunnsynet deres mister sin kvalitet, og det vil oppstå splid mellom menneskene innad i samfunnet, et større «oss» kontra «de.» For hvor skal de utsatte gjøre av seg når til og med deres bakgrunn og opphav blir et problem for samfunnet?

Tar ikke lenger religionsfrihet for gitt

Jeg håper at det i nærmere fremtid blir en større forståelse for at slike tiltak aldri vil kunne hjelpe, men heller skape flere komplikasjoner for samfunnet. Det er svært viktig at vi jobber for tiltak som skaper et mer samlet samfunn, slik at vi på tvers av etnisitet, kjønn, religion og opphav kan stå sammen. Menneskerettigheter og religionsfrihet er virkelig ikke noe vi bør ta for gitt, selv om vi i Vesten så langt har vært velsignet med dem. Menneskerettigheter og religionsfrihet er verdier jeg er stolt av, både som Oslo- og Tøyen-jente, som kurder, som muslim, som skoleelev og som individ. Og jeg håper for all del at disse verdiene overlever, slik at samfunnet står opp for meg og jeg ikke trenger å måtte forsvare meg selv. En ting er blitt klart nå, jeg kan ikke ta disse verdiene for gitt.

Powered by Labrador CMS