MINNEORD

Takk for din utrettelige innsats! Takk for alt, Kim! Du vil bli dypt savnet, sier skribenten.
Takk for din utrettelige innsats! Takk for alt, Kim! Du vil bli dypt savnet, sier skribenten.

– Homodronninga har gått bort! Takk for alt, Kim

Jeg engasjerte meg i homokampen på grunn av Kim. Hun banet vei, og da jeg engasjerte meg i 2003, var det mye fordi det var payback-time. Det var mye hennes fortjeneste at jeg kunne komme ut av skapet og være åpen, stolt homo.

Publisert

Norges ubestridte homodronning, Kim Friele er død, 86 år gammel. Hun er en av de som har gjort aller mest for likestillingen i Norge. Ingen har betydd mer for homokampen enn henne!

Kim brukte mesteparten av livet på å kjempe for at mennesker i Norge skal få elske hvem de vil. Over flere generasjoner har Kim vært et av Norges modigste mennesker og lært oss hva frihet, raushet og mangfold er!

Jeg engasjerte meg i homokampen på grunn av Kim. Hun banet vei, og da jeg engasjerte meg i 2003, var det mye fordi det var payback-time til henne og mange av de andre som hadde tatt kampene. Nå var det vår tur å videreføre kampen. Det var mye hennes fortjeneste at jeg kunne komme ut av skapet og være åpen, stolt homo.

Rappkjefta, kompromissløs og morsom

Mitt og mange andres liv ville vært helt annerledes uten Kims innsats. Ingen har betydd mer for homokampen enn henne! Hun var en ener. Rappkjefta, kompromissløs og morsom.

Hun hadde en helt egen formidlingsevne. Da hun på ulike arrangementer rundt om i landet fortalte om homohistorien, var det alltid helt stille. Folk slukte hvert eneste ord.

Da hun fortalte om at hun satt på en benk utenfor Nationaltheatret og speidet etter likesinnede. Da hun ble angrepet med barberblader. Eller da hun på toget inn på Stortinget spurte hva folk var redde for.

En byste av Kim Friele ble avduket under Europride på Rådhusplassen i 2005.
En byste av Kim Friele ble avduket under Europride på Rådhusplassen i 2005.

En sykdomsdiagnose

Kim sto offentlig fram som lesbisk i 1963 som den første i Norge. Kim bidro sterkt til at seksuell omgang mellom menn ble avkriminalisert i 1972. Og hun sto i spissen for kampen som førte til at homofili ble avskaffet som en sykdomsdiagnose i 1977, og at straffelovens paragrafer mot rasisme, inkludert diskriminering basert på seksuell legning, ble innført.

Tusen takk for at du var ei vaktbikkje, et forbilde, en kompromissløs stemme i mange, mange år! Vi er deg alle evig takknemlig! Du har gått foran, du har ledet vei! Du har betydd så uendelig mye for så uendelig mange!

Ka e det du driver med?

Som mangeårige leder av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring opplevde jeg støtt og stadig at Kim fulgte med på det vi jobba med. Hun hadde på ingen måte pensjonert seg, selv om hun ikke lenger hadde noen verv i bevegelsen.

Det hendte at telefonen ringte og hun ropte i telefonen: «Ka e det du driver med?». Da var det bare å «gå opp i rett» og forklare seg så godt en kunne. Man reiser da seg når selveste Homodronninga ringer.

Det var stort å få være til stede da Kim ble utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet i mars 2008. Daværende statsminister Jens Stoltenberg takket Kim med å si: «Du har gjort Norge til et mer anstendig samfunn».

Brøt ut latter

Rett etterpå brøt det ut latter i salen da Kim i sin takketale fortalte om at faren hennes syntes det var verre at hun stemte Arbeiderpartiet enn at hun var homoseksuell.

I nesten 40 år var Kim og Wenche Lowzow et par. Lowzow var den første åpent homofile stortingsrepresentanten i landet. De to banet vei og flyttet grenser i det offentlige rom. 6. august 1993 inngikk Kim og Wenche partnerskap, som første par ut i Oslo rådhus. Wenche døde i 2016.

Du vil bli dypt savnet

Frihetskampen Kim har løftet er ikke over. Vi skylder både henne, og alle andre som har viet livet sitt til likestillingskampen, at det ikke blir en hvilepute at vi lever i «verdens mest likestilte land». I hennes ånd skal vi aldri gi opp – kampen fortsetter!

Kim var æresmedlem i Arbeiderpartiet og medlem i Homonettverket i Arbeiderpartiet helt til det siste. Takk for din utrettelige innsats! Takk for alt, Kim! Du vil bli dypt savnet.

Powered by Labrador CMS