– Totalbildet er at vi har hatt en praksis utenfor regelverket både hva gjelder fast ansettelse i stillinger, bruk av beordringer og det å engasjere midlertidig, sier styreleder Kari Andreassen i Omsorgsbygg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Massivt ansettelses-fusk i Omsorgsbygg, viser ekstern granskning

I en fersk rapport rettes det sterk kritikk mot kommunale Omsorgsbygg for årevis med forskjellsbehandling og uryddige ansettelser.

Publisert

I fjor høst ble det avslørt at datteren og svigersønnen til direktøren i Omsorgsbygg fikk en rekke midlertidige jobber i foretaket uten å søke. I forbindelse med oppryddingen bestilte styret en ekstern gjennomgang av ansettelsespraksisen.

Mandag fikk styret resultatene av gjennomgangen, presentert av konsulentselskapet PWC. Her kom det frem at regelbruddene ved ansettelser har vært omfattende, ifølge NRK.

Slik ble reglene brutt

PWC har undersøkt ansettelser fra 2009 til 2018 i Omsorgsbygg. Her er noen av funnene:

  • Mer enn 15 midlertidige ansettelser i Omsorgsbygg ble ikke lyst ut i tråd med reglene.
  • Over 20 ganger ble nye stillinger gitt til fast ansatte, uten at det var utlysning eller konkurranse om stillingene. Slik fikk flere ansatte nye arbeidsoppgaver og bedre betalt uten å møte konkurranse fra verken andre i Omsorgsbygg eller internt i Oslo kommune.
  • PWC anslår at så mange som 10 personer endte opp i faste jobber uten å måtte søke, etter langvarig beordring. I kommunen er dette kun ment å være en midlertidig løsning.
  • En toppleder i Omsorgsbygg fikk jobben uten å søke. Vedkommende fikk jobben fast etter å ha vært beordret i tre år.

– Omfanget av regelbruddene ser jeg alvorlig på. Totalbildet er at vi har hatt en praksis utenfor regelverket både hva gjelder fast ansettelse i stillinger, bruk av beordringer og det å engasjere midlertidig, sier styreleder Kari Andreassen i Omsorgsbygg til NRK.

– Uakseptabel ukultur

Høyres Morten Steenstrup følger Omsorgsbygg-saken tett fra finanskomiteen. Han er svært overrasket over PWC-rapportens funn.

– Saken fremstår nå enda mer alvorlig enn hva som tidligere er avdekket. Det er åpenbart at her har det vært en ukultur som er fullstendig uakseptabel, sier Steenstrup til NRK.

Powered by Labrador CMS