En 18-åring ble fraktet til sykehus etter å ha blitt knivstukket i ryggen på Veitvet i begynnelsen av oktober. Likevel mener politiet volden ikke har økt i høst. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Politiet: — Høsten ikke spesielt voldelig i Oslo øst

Volden på Oslo Øst har verken blitt hyppigere eller grovere enn tidligere, slår avsnittsleder for kriminalitetsforebyggende seksjon fast.

Publisert

— Det har ikke vært noen brå endring i bildet i for Enhet Østs del den siste tiden, selv med den medieoppmerksomheten som har vært, sier avsnittsleder Hans Magnus Gjerlaug i kriminalforebyggende seksjon ved Enhet Øst til NTB.

For to helger siden ble 16 personer pågrepet for et tosifret antall tilfeller av blind vold, noe som utløste het debatt om kriminalitetsbildet i hovedstaden.

Fakta om ungdomskriminalitet i Oslo

  • Personer under 18 år begikk i fjor 2.951 straffbare forhold, opp fra 2.116 i 2014. Antallet er imidlertid godt under nivået i 2007, da det var registrert 3.346 slike forhold.
  • Andelen under 18 som ikke er registrert med lovbrudd har ligget jevnt på 97 prosent i flere år. Fra 2017 til 2018 var det færre unge lovbrytere.
  • Det er imidlertid flere unge gjengangere, opp fra 88 i 2015 til 182 i fjor. Unge gjengangere er personer under 18 år som i løpet av det siste kalenderåret er registrert med minst fire straffbare forhold.
  • Helgen 19.-20.-oktober ble til sammen 16 personer pågrepet for et tosifret antall tilfeller av blind vold i Oslo. Den påfølgende mandagen møttes Oslo-politikere og justisminister Jøran Kallmyr (Frp) for å diskutere problemet.
  • Kallmyr sto klar med fengselsalternativ for de unge kriminelle, med tre celler på Eidsberg fengsel for verstingene.

Kilde: NTB, TV 2

— Alltid høy kriminalitet i oktober

Den påfølgende mandagen møttes justisminister Jøran Kallmyr (Frp) og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for å diskutere saken.

Hans Magnus Gjerlaug forklarer at oktober hvert år er måneden med høyest ungdomskriminalitet i Enhet Øst, og at årets oktobermåned dermed ikke var unik.

Politiets avsnittsleder Hans Magnus Gjerlaug snakker med elever ved Stenbråten skole i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix .

— Vi ser det i sammenheng med at ungdom kanskje har blitt varme i trøya i skolesammenheng, rivaliseringer og konflikter har satt seg og flere ønsker muligens å hevde seg.

— Eksempelvis kan dette ha noe med at de dyre jakkene kommer fram på grunn av kulden, og både som verdigjenstand og statussymbol blir jakker i en viss grad stjålet eller fraranet, sier Gjerlaug.

Flere gjerningsmenn

Endringen politiet har merket seg over en lengre periode, er at det nå er flere gjerningsmenn per voldshendelse enn tidligere. I tillegg har politiet sett at det skal litt mindre til for at en voldshendelse finner sted.

— Krenkelsen i bunnen er rett og slett mindre nå, sier han.

Etter den såkalte voldshelgen i oktober uttalte både UteseksjonenOslo og barne- og ungdomsavdelingen i bydel Østensjø at de opplever mindre tilstedeværelse fra politiet.

Gjerlaug sier at hans avdeling har ansatt flere nye tjenestepersoner, noe som har styrket jobben de gjør ute.

— Hvis folk uttrykker at de ikke opplever god nok tilstedeværelse fra politiet, så ligger det nok noe bak det. Vi forsøker å være til stede så mye vi klarer, sier han.

Forebyggende arbeid

Oslo-politiets forebyggende seksjon på østkanten samarbeider med barnevernet, ungdomsskolene og den videregående skolen, i tillegg til utekontakter, sysselsettere og andre samfunnsaktører.

Samarbeidet på tvers av etater suppleres ifølge Gjerlaug med holdningsskapende arbeid, oppsøkende politiinnsats, der politiet forsøker å bygge relasjoner til ungdom, og til slutt eventuell bruk av påtalereaksjon.

— Det er noen fordommer og negativ informasjon der ute om politiet, og vi vil vise at politiet er der for alle. Vi ønsker å sette pris på ungdom når de gjør noe positivt og bygge relasjoner med dem, sier avsnittslederen.

— Når ungdommen da har tillit til politiet, vil de også kunne stole på oss når vi rykker ut på en hendelse og kanskje må bruke makt for å gjenopprette ro eller orden, sier Gjerlaug.

Powered by Labrador CMS