Fire rosa eltaxier skal plukke opp kvinner i hovedstaden fra klokka 20 til 04 mellom 15. november og 15. desember. Foto: Rune Petter Ness, NTB Pluss

Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord

Et tilbud om gratis taxi for kvinner skal gjøre julebordsesongen tryggere. Natteravnene samarbeider med Oslo Taxi og har fått med seg sponsorer.

Publisert

Fra onsdag til lørdag skal fire rosa eltaxier kjøre i hovedstaden fra klokka 20 til 04 mellom 15. november og 15. desember.

De kan praies av kvinner som vil hjem fra byen. Natteravnene kan også tilkalle taxiene om de ser noen som trenger hjelp til å komme seg hjem.

Sårbar situasjon

– Vi ser spesielt i førjulstiden at unge mennesker ofte havner i uønskede situasjoner og mangler en plan for hvordan de skal komme seg hjem. Erfaringsmessig er jenter en spesielt utsatt gruppe. De kan lett kan havne i en sårbar situasjon med risiko for overgrep, ran og lignende, sier generalsekretær Lars Norbom i Natteravnene.

Tiltaket støttes av SpareBank 1 Østlandet og Hafslund Nett.

– Bilene vil dekke områder hvor vi vet at det ofte forekommer voldshandlinger, men de tar også opp passasjerer andre steder, forteller Norbom.

Ikke i strid med loven

Ideen om egne taxier for kvinner er ikke ny. Det var forsøk i Oslo i 2012, og også i Bergen har det vært et slikt tilbud. Men tilbake i 2011 slo Samferdselsdepartementet fast at et forslag om lavere takster for enslige kvinner som skal hjem nattetid, ville være i strid med Likestillingsloven.

Norbom forsikrer imidlertid overfor NTB at tilbudet de drar i gang nå, er i tråd med loven. Han viser til at det ikke er snakk om ulike takster, men et gratistilbud.

Powered by Labrador CMS