Jessica Senning er sommelier på den nye vinbaren ved Vulkan og Akerselva. Foto: Tor Arne Svendsen

På Nedre Foss gård byr en ny vinbar på et rikt utvalg av vin og ost

Ikke før har utelivsbaron Nevzat Arikan pusset opp Nedre Foss gård, før han åpner et nytt utested vegg i vegg. Vinbaren Radegast er oppkalt etter en gammel slavisk gud for gjestfrihet og drukkenskap.

Publisert

Radegast ble startet fordi driverne så behovet for flere vinbarer i byen. Da lokalene her var ledige, så passet det bra å flytte inn, sier Jessica Senning, vinkelner og daglig leder på huset. Hun står for menyen og innkjøp av vin og ost.

Lokalet ved Akerselva har et neddempet, men samtidig luftig preg. Inne er det lunt og trivelig, moderne og litt gammeldags på samme tid, der stål, stein og trevirke møtes. De litt dusere, mørke fargene dominerer, med grå vegger og brunt møblementet. Gulvet er av gråmarmorert flis i fiskebensmønster, med stukkatur i taket.

Noen utenlandske gjester sitter og småprater ved et bord, og fra høyttalerne spilles psykedelisk rock fra slutten av 60-tallet, nærmere bestemt Jefferson Airplane.

På Radegast skal det være løs stemning og mulig å ta med seg bok eller PC. Foto: Tor Arne Svendsen

Her kan du slappe av med en bok

På hjemmesiden står det at Radegast ikke bare skal være en vinbar, men også en møteplass. Jeg blir fortalt at det tilrettelegges for en behagelig atmosfære. Gjester kommer inn, småprater med betjeningen og bestiller selv det de ønsker ved bardisken. Man kan også nyte vinen i friluft, der uteserveringen er oppe til 23.30.

– Uten bordservering med kelnere, får stedet mindre trykk og en roligere stemning. Her skal man kunne komme inn med venner eller alene og slappe av med et glass og lese i en bok. Vi ønsker at gjestene skal få samme følelse som når de er ute og reiser og finner seg en rolig bar å sitte i, sier Senning.

Utelivsbaron står bak

Bak nysatsingen står Rodeløkka Invest, som også driver Nedre Foss Gård restaurant, bryggeri og bryggeripub. Det sentrale navnet her er Nevzat Arikan, restaurantgründeren som også driver utestedene Olympen Mat & Vinhus, Schouskjelleren, Mikrobryggeriet, Arakataka og Trattoria Popolare.

Nylig har Arikan og hans samarbeidspartnere pusset opp etter brannen som ødela store deler av Nedre Foss Gård på tampen av 2015.

Nedre Foss Gård. Foto: Mahlum / Wikipedia

Vin med karakter

Veggene rundt baren er omsluttet av vinflasker i glasskap der lyset utenfra skinner gjennom. Designet skal være inspirert av franske og britiske butikkfronter, der tanken er at vinene er visuelt tilgjengelige, slik at gjestene får et nærmere forhold til det som tilbys. Beholdningen er på rett under 500 flasker.

– Jeg ønsker å ha et utforskende og lekent vinkart. Her finner du ikke viner i det aller dyreste prissjiktet, som en Montrachet. Det skal bys på karakterfulle viner, med et rullerende utvalg, oppgir vinkelneren.

Vinskapet er dekker veggene og lyset utenfra skinner mellom flaskene. Foto: Tor Arne Svendsen

Vinglassmenyen på tavla oppdateres jevnlig, og Nedre Foss gård restaurant ved siden av bytter gjerne viner med Radegast. Stedene ønsker å ha et utfyllende repertoar, så de får en bredere vin-representasjon på huset (en såkalt vin-vin situasjon).

Tilbyr ost til vinen

På et bord ligger ulike bøker om ost og vin. I fremtiden vil det komme en bokhylle og flere bøker. Ost går som kjent godt til vin, og målet er å ha et større sortiment av oster.

– Utvalget av ost på restauranter og utesteder er ofte kjedelig, med litt dårlig fantasi og vilje til å eksperimentere. Det går mye i roquefort og camembert, men vi ønsker å tilby et bredere utvalg, sier Senning.

[Annonse]

Powered by Labrador CMS