Fra 7.-11. desember kom det inn 310 personer til legevakten med fallskader. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Isete veier og fortauer gjør at folk går på ryggen over hele byen

I går gikk tidligere finansminister Kristin Halvorsen over ende på isen og slo skulderen ut av ledd. Over hele Oslo blir folk skadet på speilglatt underlag nå.

Publisert

Her er Kristin Halvorsens melding på Facebook:

«Er det noen som kjenner en snill dame som heter Randi? I går datt jeg på glatta og slo skulderen ut av ledd. En veldig omsorgsfull Randi hjalp meg og handleposene mine til legevakta. Jeg fikk bare med meg fornavnet hennes, men hadde vært hyggelig å sende henne en liten hilsen. Ellers en oppfordring til oss alle om å «ta en Randi» og hjelpe ukjente når det trengs. Og hurra for legevakta - bare hyggelige og proffe folk - husk brodder».

Over hele byen er det speilglatt. Ved Tøyen t-banestasjon er det nedoverbakke på holka inn til t-banetunnelen. I Spikersuppa var det ikke gruset, og folk gikk over ende under fakkeltoget til nobelprisen.

Sterk økning i fallskader

VårtOslo har sjekket med Oslo legevakt. Der kan de rapportere at de har det travelt med folk som skader seg på isen.

– Det er bare de aller alvorligste tilfellene som kommer hit. Det er sikkert hundrevis som faller og slår seg for hver person som kommer hit, sier avdelingsoverlege Knut Melhuus, ved Oslo skadelegevakt.

I femdagersperioden 7.-11. desember kom det inn 310 personer med fallskader til legevakten. 181 av dem som falt på gater og fortauer i Oslo var kvinner, 129 menn. Gjennomsnittsalderen var 52 år, ifølge Oslo skadelegevakt.

Til sammenligning kom det inn 93 personer til legevakten med fallskader uken før, fra 30. november til 4. desember. Det var før det første snøfallet.

Brudd i håndleddet er klassikeren

Knut Melhuus forteller om albueskader, hjernerystelser og støtskader. – En del faller bakover og slår seg i bakhodet. Da blir det fort hjernerystelse. Brudd i håndleddet er klassikeren, ettersom folk tar seg for med hånden når de faller.

Det ble registrert totalt 144 brudd, hvorav 65 i var i håndleddet fra 7.-11. desember.

«Et hån mot fotgjengerne»

På Facebook-tråden til Kristin Halvorsen kommer det frem at også direktør ved Universitetsbiblioteket OsloMet, Lars Egeland, gikk på ryggen på glatta i går. – Straks var det folk der og spurte om det gikk bra. Det gjorde det, sier han.

En annen person kommenterer: «Jeg synes det er skammelig at det er så glatt på fortauene om dagen! Det er skikkelig håpløst og et hån mot oss som setter igjen bilen hjemme!».

Powered by Labrador CMS