Hva nå, Vålerenga?

Skien 20230723. Vålerengas trener Geir Bakke etter eliteseriekampen i fotball mellom Odd og Vålerenga på Skagerak Arena i Skien.
– Et lag som ikke har vunnet en seriekamp siden 16. mai er ikke for gode til å rykke ned, mener kommentator Jonas Nilseng Almaas. Trener Geir Bakke har mye å tenke på, etter to strake tap.

Nedrykksspøkelset på Vålerenga

Vi er dager unna at overgangsmarkedet åpner, og det er ingen tvil om at denne troppen til Vålerenga må forsterkes. Med det mener jeg spillere som går rett inn og forsterker laget fra dag én. Det koster penger, men uten forsterkninger er ikke Vålerenga et lag som er for gode til å rykke ned.

Vålerenga var i mange år kjent for å være et såkalt heislag. Et ustabilt fotballag som med jevne mellomrom tok den tunge turen ned til divisjonen under.

I nyere tid har laget vært et av landets mest stabile lag, i form av deltagelse i landets øverste divisjon, men samtidig heller ikke så mye mer enn det. I dagens Eliteserie er det faktisk kun Rosenborg som har vært lenger sammenhengende på øverste nivå, så Vålerenga som heislag hører fortiden til.

Spørsmålet nå er dog om dette kallenavnet er på vei inn i en ny æra i Vålerenga-historien. For med snart halvspilt sesong ligger nedrykksspøkelset som en mørk sky over klubben.

Begge beina i nedrykksstriden

Geir Bakke har tatt over lederansvaret på Intility, og det til unison støtte fra alle i og rundt klubben. Det er det mange gode grunner til. Han har vært i klubben før, han har resultater å vise til og ikke minst det faktum at han tok valget med å gå fra erkerivalen midt i en sesong for å trene Vålerenga.

En erkerival som lå betydelig bedre plassert på tabellen og som det per dags dato står bedre til med også utenfor banen. Alt dette gjør at det igjen er optimisme på Valle, til tross for at laget står med begge beina i nedrykksstriden.

Spørsmålet nå er om det er en fordel eller ulempe at han kom nå og ikke etter sesongen. Misforstå meg rett, for jeg personlig har absolutt troa på at Geir Bakke blir en suksess i Vålerenga. Men han kommer inn med ideer som er helt annerledes enn forgjengeren.

Det gikk jo ikke så bra med han, så det er lett å tenke at det bare er positivt, men samtidig er det ikke gjort på en dag at en tropp som er bygd for en formasjon plutselig skal endre den fra en dag til en annen. Det er noe som tar tid å spille inn og noe man gjerne bruker treningsperioden og kampene før sesongen til.

Ikke rom for prøving og feiling

Geir Bakke har ledet laget i to kamper og brukt to forskjellige formasjoner i de kampene. Den første kampen mot Molde kom for raskt til at han rakk å prøve noe annet allerede da, mens kampen mot Odd viste relativt tydelig at laget sleit med å henge sammen. Selv om det var gode perioder.

I TV-serien Ære Være som vises på TV2 hørte vi Bakke si at han aldri bruker lang tid på å tenke på en kamp etter at den er ferdigspilt. Likevel er jeg ganske sikker på at han etter kampen i Skien har brukt mye tid på å tenke ut hvordan han skal angripe dette videre. Går han tilbake til formasjonen laget er vant til eller fortsetter han med formasjonen han er mest komfortabel med selv?

Rapportene fra trening denne uken sier at han nå går tilbake igjen til 4-3-3 mot Sandefjord på lørdag. Ser man på tabellen, så kan man uansett enkelt konkludere med at det ikke er rom for prøving og feiling lenger.

Bare der lukter det trøbbel

Med i vurderingen her må han selvfølgelig ta med troppen han har til rådighet. At den er tynn, er noe blant annet kapteinen har gitt tydelig uttrykk for flere ganger dette året. Siden den tid har viktige Thiago Holm blitt solgt, Heggheims låneopphold blitt avslutta og Håkans har måttet en tur under kniven.

Alle tre er spillere som ikke bare var sikre i en startellever, men som også er blant de få som har levert til godkjent denne sesongen. Disse tre har nå blitt erstattet med spillere som stort sett ikke engang var i nærheten av egen fødsel da Vålerenga sist rykket ned. Det hjelper heller ikke at den nevnte kapteinen sjelden er klar til dyst selv.

Man kan gjerne si at Vålerenga er for gode til å rykke ned. Men i mine øyne var ikke laget som starta mot Odd for gode til å rykke ned. Det var blant annet en back, en midtbanespiller og en 17-åring som spilte stoppere, og bare der lukter det trøbbel.

Problemene toppet seg når mannen som løper mest på midten måtte ut med en lårhøne, noe som igjen førte til en rekke endringer i posisjoner. Det blir for rotete, det blir for mange ute av posisjon, og det blir rett og slett vanskelig for Geir Bakke å få til noe som helst.

Troppen må forsterkes

Vi er dager unna at overgangsmarkedet åpner, og det er ingen tvil om at denne troppen må forsterkes. Med det mener jeg spillere som går rett inn og forsterker laget fra dag én. Det koster penger, men uten forsterkninger er ikke Vålerenga et lag som er for gode til å rykke ned.

Og med det spilles ballen over til sportssjef Joacim Jonsson, og ikke minst til klubbens eier. Det har kosta penger å kvitte seg med Fagermo, og det har kosta penger å få inn Geir Bakke.

Likevel har klubben solgt spillere for et sted rundt 70 millioner det siste halve året, noe som må bety at det er rom for Jonsson å foreta seg noe når markedet nå åpner. Og selv om det kan bli dyrt, så vil det definitivt være dyrere å rykke ned.

Har løst verre floker

Nå er vi ikke mange timene unna at klubben runder 110 år. Bursdagen skal feires med hjemmekamp mot Sandefjord. Det er en av mange kamper som må vinnes for at plassen i Eliteserien skal fornyes.

Geir Bakke står foran en stor utfordring, men han har fått Lillestrøm fra OBOS-ligaen til å bli et topp 4-lag i Eliteserien, så han har løst verre floker enn dette før. Spørsmålet blir likevel om han får hjelpen han trenger og om han rekker å snu trenden før det er for sent.

For et lag som ikke har vunnet en seriekamp siden 16. mai er ikke for gode til å rykke ned!

Powered by Labrador CMS