Eliteserien i Bandy skal etter planen starte 10. november

Bandyspillere i Oslos seks eliteserielag står klare med kølle og ball. Men har ingen steder å spille

Ullevåls damer satser ungt, mens Skeids herrer igjen setter sin lit til veteranene. Men bandyen i hele byen mangler kunstisbaner. Nå ønsker Oslo-bandyen seg en hall hvor mildværet ikke ødelegger for dem.

Publisert

Eliteserien i bandy blåses i gang 10. november. Det vil si, hvis det blir mulig å spille bandy innen den tid.

En uke før seriestart ligger både Bergbanen, Voldsløkka og Frogner stadion helt uten is. Varmegradene herjer i byen som om det skulle vært august.

Ullevål satser ungt på egne rekrutter

Oslo stiller med fire herrelag: Ullern, Ready, Ullevål og Skeid. I tillegg har byen to damelag i årets eliteserie: Ullevål og Ready.

Ullevål stiller også i år med et svært ungt lag på damesiden.

— Vi har to spillere på over 40 år, som drar opp gjennomsnittsalderen. Ellers er det mange tenåringer. Vi søkte i fjor om dispensasjon for å kunne spille med noen yngre på laget, sier Ullevål-damenes svenske trener Håkan Walldén.

— Det kommer vi til å gjøre i år også. Alle disse unge spillerne er hentet opp fra vår egen jenteavdeling. Vi ønsker at bandyen skal spre seg, og ser ingen grunn til å hente inn spillere fra andre lag, forklarer Walldén.

De yngste bandyjentene i Ullevål fikk være med på åpningen av Bandy-VM i 2020. Det var en stor opplevelse, som de snakket ivrig om lenge.

Jenteavdelingen i Ullevål består av i alt 55 jenter i alderen 11 til 16. A-lagstroppen består av 18 spillere.

— Vi kommer til å gjøre det bedre enn i fjor. Det er mange av jentene som har tatt et steg i løpet av det siste året, sier Walldén om ambisjonene før sesongstart.

Det er et sterkt ønske i klubben om å nå sluttspillet. Ullevål har trent på is en gang i uka siden august, men har for tiden ikke tilgang til å trene på en hel bane.

Et stort talent

Viserkaptein i år er 17 år gamle Hannah Nygård Sætrang. Hun er en av de unge spillerne som har slitt ut sine barneskøyter på Bergbanen. Nygård Sætrang er landslagsspiller på aldersbestemte landslag, og et stort talent.

— Jeg spiller half, og opp mot sesongen har vi trent hardt. Vi ser at det faktisk hjelper. Denne sesongen kommer til å bli bra for laget vårt, sier Sætrang, som ikke er i slekt med Skeids storskårer fra 60-tallet, Pål Sætrang.

Håkan Walldén har trent Hannah Nygård Sætrang (17) og de andre jentene på Ullevål hard i sommer og høst. I serien håper de på sluttspillplass, og håper å kunne overraske de etablerte topplagene.

I herreklassen er det flere av lagene som klager over tynn stall, og svak rekrutering. Oslo er uten en hall hvor det kan spilles og trenes bandy i full skala.

— Vi var på treningsleir i Sverige sist helg. Vi spilte mot klubben Mosserud i Tingvalla idrettshall i Karlstad. For Skeid ble det stortap på lørdag, men revansj, og seier på søndag, sier Helge Klæstad i Skeids trenerteam.

Klæstad sier at selv i bandygale Sverige ser klubber som ikke har innendørsmuligheter ut til å forsvinne. De merker det mildere klimaet i Sverige også.

— Ingen rekruttering uten bane

— Vi i Skeid har ingen muligheter til egen rekruttering. Uten kunstis har vi ingen muligheter til å starte opp lag for yngre spillere, eller arrangere bandyskole. Til det har isforholdene på naturisbanene blitt for usikre, sier Klæstad.

Helge Klæstad i Skeids trenerteam forstår at laget hans i manges øyne er favoritter til å rykke ned, men mener at laget hans kan spille javnt med de fleste.

Klæstad mener laget hans for de fleste vil være favoritter til å rykke ned, men med litt glid kan åttendeplassen sikres. Skeid spilte jevnt med de fleste lagene de møtte i fjor.

Skeid har imidlertid trent bra, og har en fin tropp med spillere. Av spillere i år framhever han veteranene Martin og Peder Sandell, som begge to er tilbake for fullt i bandydrakta.

Skeid stiller med ny keeper dette året, Casper Kamfjord, som kommer fra Ullevål.

— Med banemangel, og med mildere klima burde nok seriestarten blitt utsatt noen uker. Selv om vi skulle få is til 10. november, så er ikke lagene klare for spill. De færreste lagene har fått trent på en full bane, sier Klæstad, og får støtte en sin forsvarspiller Gaute Husa.

Ullevåls trener Sondre Hammerstad kalte serieoppkjøringen en katastrofe, og laget hans har fortsatt ikke fått trent på full bane.

Powered by Labrador CMS