Nå som det er er hekketid for svanene er det spesielt viktig at vi lar dem være i fred, forteller hjelpeorganisasjonen Svanehjelpen. Svanemor legger egg med 2-3 dagers mellomrom, og det tar ca 35-41 dager før alle klekker.

Nå hekker svanene i byens dammer. Her er hva du kan gjøre for å unngå å ødelegge denne viktige sesongen

I blant annet Teglverksdammen, Holmendammen, Smestaddammen og Frognerdammene hekker Oslos svaner i disse dager. Dette sier ekspertene om hvordan man skal opptre i møte med et hekkende svanepar.

Publisert

Nå er det hekkesesong for svanene, og mange av dem er i full sving med å bygge reir og legge egg.

Men i hekketiden er også svanene ekstra territorielle og aggressive, og hjelpeorganisasjonen Svanehjelpen oppfordrer nå mennesker til å la byens svaner være i fred spesielt denne tiden.

Mating kan avsløre reirplassen

— Veldig mange bysvaner hekker tett på folk. I Teglverksdammen, Holmen-, Smestad- og Frognerdammene, forteller Lena W. Nystrøm, frivillig i Svanehjelpen.

— Det er viktig for folk å vite de må hode avstad, som betyr minst 10 menter fra hekkende svaner, og mer enn dobbelt så mye dersom du har hund. Ikke mat svanene ved reir og ikke mat svaneunger, noe som også gjelder ender og gjess, fortsetter Nystrøm.

Svanehjelpen påpeker på sin Facebookside at det er svært viktig å ikke mate svanene i og ved reiret, da dette kan avsløre reirplassen og dermed tiltrekke andre dyr, som kan forsyne seg av eggene.

Lena W. Nystrøm er frivillig i Svanehjelpen. Hun sier det er viktig å ikke mate svanene i hekketiden.

Også aggressive mot andre svaner

Når det er hekkesesong vil svanene helst ha store områder for seg selv, og kan derfor finne på å angripe, og til og med drepe, andre svaner som de synes kommer for nærme.

— Mange svaner blir drept av andre svaner, flere enn vi liker å tro. Dette er naturlig adferd, og ikke noe vi skal klandre dyrene for. En hevdende svane vil løfte vingene sine og bruse med de for å virke stor og skremmende, forteller Svanehjelpen.

Svanene kan også finne på å angripe andre svaner, dersom de føler at reiret deres er truet.

— Ikke mat ungene heller

I Teglverksdammen på Hasle har det ringmerkede svaneparet L634 og U051 nylig bygget reir og lagt egg. Men i fjor ble eggene til dette svaneparet tatt av reven.

— Dette er en svært viktig tid for svanene, og deres eneste årlige mulighet til å produsere unger som bringer de sterke genene videre, forklarer Svanehjelpen.

Svanemor vil ligge lenge uten mat når hun ruger, og trenger derfor ikke hjelp med å finne mat. Blir hun veldig sulten tar hun seg en tur for å beite. Da dekker hun enten eggene til med vegetasjon, eller så passer svanefar på.

— Det er masse å passe seg for og følge med på for svanene i denne perioden, så å mate dem vil være et forstyrrende element som altså kan gå utover hekkingen på flere måter.

Svanehjelpen oppfordrer også til å la ungene være i fred, da de må lære seg å lete etter mat selv og lære av sine foreldre.

— Det er ikke heldig å temme svanene slik at de tenker mer på å oppsøke mennesker i håp om å få mat, enn å lære seg livets koder som gjør at de lever lenge og etterhvert kan stifte egne familier.

Powered by Labrador CMS