Det ble ingen enighet mellom Oslo kommune og arbeidstakernes representanter fredag. Forhandlingene går til mekling. Her var forhandlingssjef Per Steinar Aasebø i Oslo kommune på vei ut av forhandlingene i 2018.
Det ble ingen enighet mellom Oslo kommune og arbeidstakernes representanter fredag. Forhandlingene går til mekling. Her var forhandlingssjef Per Steinar Aasebø i Oslo kommune på vei ut av forhandlingene i 2018.

Brudd i forhandlingene om tariffoppgjøret. Kan bli streik i Oslo kommune

– Vårt hovedkrav er at hele laget skal få et godt lønnsoppgjør. Det er særlig de med lavere og midlere inntekter som rammes av økte priser på strøm, matvarer og drivstoff og økt rente, sier Fagforbundet i Oslo.

Publisert

Forhandlingene mellom Oslo kommune og LO Oslo kommune, Unio, Akademikerne og YS endte med brudd i dag. Dermed går oppgjøret til mekling.

– Det var dessverre ikke grunnlag for å komme fram til en forhandlingsløsning. Vi har ikke blitt forespeilet en økonomisk ramme, og har dermed ikke noe reelt tilbud fra arbeidsgiver som vi kan forholde oss til. Dessuten var det elementer i arbeidsgivers siste tilbud som vi ikke ville gi økt kjøpekraft og lønnsutvikling for alle, sier leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin.

Dehlin er en del av forhandlingsledelsen i LO Kommune Oslo, som forhandlet på vegne av 18 000 LO-organiserte i Oslo kommune.

– Vanskelig å akseptere

I Oslo kommunes tilbudsdokument framgår det at kommunen ønsker et prosentvist tillegg på lønna, men med et minimums kronetillegg for alle. I tillegg ønsker de at deler av lønnspotten skal gå til lokale forhandlinger i den enkelte virksomhet. Hverken prosenttillegget, kronetillegget og andelen de ønsker å bruke på lokale forhandlinger er spesifisert.

– Vi kan selvsagt ikke godta ukjente prosentsatser eller kroner. I tillegg kan vi vanskelig akseptere at det avsettes midler til lokale forhandlinger. Vårt hovedkrav er fortsatt at hele laget skal få et godt lønnsoppgjør. Det er særlig de med lavere og midlere inntekter som rammes av økte priser på strøm, matvarer og drivstoff og økt rente. I en slik situasjon vil ikke vi være med på at de med høyere inntekter stikker fra resten, sier Dehlin.

– Økt kjøpekraft

YS-K Oslo krever i årets hovedoppgjør mer enn rammen fra frontfaget på 3,7 prosent. YS viser til at norsk økonomi går svært godt, at det er sterk prisvekst og varsler om flere renteøkninger.

– Det er uakseptabelt at medlemmene våre skal komme ut av dette lønnsoppgjøret med noe annet enn økt kjøpekraft, sier forhandlingsleder for YS Oslo kommune, Mona Bjørnstad.

– Vi beklager

Forhandlingssjef i Oslo kommune, Per Steinar Aasebø, konstaterer at det ikke lyktes partene å komme til enighet under forhandlingene og at man nå trenger hjelp fra Riksmekleren for å finne en løsning.

– Kommunen beklager at det ikke har vært mulig å komme frem til en forhandlingsløsning, sier Aasebø.

Tariffoppgjøret går nå til mekling hos Riksmekleren. Fristen for å komme fram til en omforent løsning hos mekleren er ved midnatt 23. mai. Ved fortsatt uenighet blir det streik.

Powered by Labrador CMS