Vilde Aubell fikk førstevalget sitt og begynner på Katedralskolen til høsten. Foto: Privat
Vilde Aubell fikk førstevalget sitt og begynner på Katedralskolen til høsten. Foto: Privat

Disse fem skolene er de tøffeste å komme inn på i Oslo

Publisert

Nydalen videregående krever over fem i snitt for å komme inn. Tre av de mest populære osloskolene ligger i sentrum. Vilde Aubell begynner på en av dem, Katedralskolen.

Mest populær ved årets skoleinntak er Nydalen videregående skole. Skolen ligger på Storo i Nordre Aker og åpnet i splitter nye lokaler høsten 2011. Elever som får skoleplass her må ha over fem i snitt (50 karakterpoeng) fra ungdomsskolen for å komme inn på allmennfag (VG1 studiespesialisering).

Nest mest populær er Elvebakken skole i bydel Grunerløkka. Deretter følger Ullern videregående. På fjerdeplass er Oslo katedralskole og på femte kommer Foss videregående.

Er opptatt av godt skolemiljø

Vilde Aubell bor på Lille Tøyen på Hasle og begynner på Oslo katedralskole til høsten. Hun kommer fra ungdomsskolen F21, på Helsfyr. Å begynne på Katta er noe hun har ønsket seg siden 8. klasse.

– Jeg har hørt at det er godt miljø på Katedralskolen, at alle passer inn og at elever og lærere en snille med hverandre. I tillegg har skolen en rekke skolelag etter skoletid, som åpner for nye interesser. Selv har jeg lyst til å være med i Katta-teateret, FN-laget og filmklubben.

Oslo katedralskole er en av de mest populære ved årets skoleopptak.
Oslo katedralskole er en av de mest populære ved årets skoleopptak.

I våres deltok Aubell på en håndfull åpne skoledager, før hun endelig bestemte seg for å gå på Katedralskolen, som hun syntes virket som et sted for åpne og tolerante mennesker.

Kjente på karakterpresset

Aubell sto på ekstra i 10. klasse, for å få førstevalget sitt til skole. Og endte til slutt på et karaktersnitt på 5,0.

– Favorittfaget mitt handler mye om læreren. Men i det siste har jeg likt musikk og matte best.

Vilde Aubell er ikke særlig begeistret for karakterpresset i osloskolen. Foto: Privat
Vilde Aubell er ikke særlig begeistret for karakterpresset i osloskolen. Foto: Privat

– Jeg kjente ganske mye på karakterpresset og presset meg selv en del. Får du høyt nok snitt, får du velge skole. Av en eller annen grunn er det også blitt viktig blant elever å være flink. Folk rangerer deg etter flinkhet. Det er helt unødvendig, men skjer uansett, forteller Aubell.

– Ligger du på rundt 4,9-5 er du ikke for flink. Men hvis du er veldig flink og leser mye til prøver, kan du også bli oppfatta som en nerd.

– Mange leser mye lekser

Den kommende Katta-eleven er ikke så glad i karakterpresset og mener karakterer er en utdatert måte å vurdere elevene på.

– Mange leser mye lekser. Et par uker før store prøver begynner enkelt å sitte hjemme og øve i stedet for å være ute og drive med andre aktiviteter. Lærerne har også en tendens til å klumpe prøvene til de samme ukene, så du ender opp med prøver hver dag.

Selv er Aubell aktiv i Rød Ungdom ved siden av å være skoleelev.

Ny skole: Valle Hovin videregående

– I år er det litt lettere å komme inn på de fleste videregående skolene i Oslo. Årsaken er nok at det er kommet til en ny skole siden i fjor, forklarer avdelingsdirektør Margaret Westgaard i Utdanningsetaten, til Aftenposten.

Oversikten viser poengsummen søkeren minst måtte ha for å komme inn på skolen. ** betyr at alle som hadde søkt på skolen kom inn.
Oversikten viser poengsummen søkeren minst måtte ha for å komme inn på skolen. ** betyr at alle som hadde søkt på skolen kom inn.

Hun sikter til Valle Hovin videregående, som til høsten åpner i Vålerengas nye fotballstadion. Den nye skolen bidrar til at 150 ekstra skoleplasser står klare til høsten.

Tre av fire søkere med lovfestet rett til plass, søkte seg i år til ulike varianter av studieforberedende linjer, mens én av fire søkte seg til yrkesfaglige linjer. Vg1 studiespesialisering med toppidrett tilbys for første gang og har meget god oppslutning, med 259 søkere til 96 plasser.

Skolene med lavest karaktersnitt

Skolene med lavest gjennomsnittlig karaktersnitt blant elevene som kom inn var Hellerud videregående, Stovner videregående og Hersleb videregående skole.

Fellesinntaket til de videregående skolene i Oslo omfatter i år 17 177 plasser, mot 17 027 plasser i fjor. I første inntaksrunde er 16 722 søkere tildelt elevplass.

Andre inntaksrunde skal etter planen være klar 14. august. Uka etter, mandag 21. august, er det skolestart.

 

 

Powered by Labrador CMS