Tyskland har blitt verdens største produsent av solenergi, mye takket være at husholdninger kan inngå en kontrakt som gir fast pris og forrang i strømnettet i 20 år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Regjereringen må rydde opp. Gi alle rett til sol på taket

Vi trenger ikke å la sola som skinner på taket gå til spille. Solenergi er en klimaløsning for folk flest, spesielt hvis klima- og miljøminister Ola Elvestuen klarer å rydde opp.

Publisert

Solceller på taket er en genial måte å være klimavennlig på. Familien min og jeg skaffet oss solceller på taket for fire år siden, og nå har vi nesten glemt at vi har dem. Det er en genial måte å bidra med klimatiltak på.

På vårt lille sørvendte tak fikk vi plass til tolv solpaneler og kan produsere opptil 3000 kWh strøm hvert år. Det er i grunnen helt genialt. Når vi nå har hatt anlegget i noen år, så merker vi egentlig ikke at det er der. Solcellene passer på seg selv, og huset får egenprodusert strøm, eller vi selger overskuddet til en strømleverandør.

Borettslag ekskluderes

Solenergi passer for alle som har tak (eller fasade) som vender i sørlig retning. Det vil si, alle som bor i rekkehus eller villa. Reglene for støtteordninger fra statlige Enova er nemlig slik at borettslag og store felleseide anlegg på blokker ekskluderes.

I tillegg er reglene for strømnettet laget sånn at det blir dyrt og vanskelig for borettslag å ha solenergi på taket. Dette burde regjeringen ha ryddet opp i for lenge siden.

Lang levetid

Solanlegg blir stadig billigere i Norge, og panelene blir bedre og bedre. Anleggene har lang levetid, man kan trygt regne 30 år, så man har panelene i mange tiår. Som teknologiinteressert, må man jo irritere seg litt over at de som kjøper nye paneler i dag får både bedre og billigere produkter.

Jeg så akkurat at min solleverandør nå tilbyr like store paneler med hele 25 prosent mer strømproduksjon per panel enn mine «gamle».

Regjeringen må ta grep

Statnett har akkurat lansert en rapport der de sier at om vi skal nå våre langsiktige klimamål og kutte ut bruk av fossil energi, ja så trenger Norge ganske mye mer strøm enn i dag. Solenergi er en super måte der du og jeg kan være med å bidra.

Vi får ren strøm, uten nye naturinngrep og uten at vi trenger å bygge mer strømnett. Har du en elbil, kan du til og med lage ditt eget drivstoff.

Vi trenger ikke å la sola som skinner på taket gå til spille. Oslo MDG vil ha 10 000 solcelletak i byen vår. Solenergi er en klimaløsning for folk flest. Da må klima- og miljøminister Ola Elvestuen endre regler og støtteordninger og la folk i blokk få lov å ha sol på taket.

Powered by Labrador CMS