Bursdagsbarnet og Elvebakken-elev, prins Sverre Magnus, foran kongeparet, kronprinsparet, storesøster og tronarving Ingrid Alexandra samt mormor Marit Tjessem.

Dette får den kongelige Elvebakken-eleven til 18-årsdagen: – Den er deg!

Prins Sverre Magnus har fått bunad i gave fra kongeparet til 18-årsdagen. Selveste dronningen har stått for broderiene på innsiden av jakken. Stortinget gir kunst.

Publisert

– Det er en fryd å se deg i din nye Aust-Telemark-bunad. Det har vært spennende å være sammen med deg i denne prosessen og observere hvilke valg du har tatt, sier dronning Sonja i sin tale til barnebarnet i bursdagen.

Hun kunne fortelle at 18-åringen selv har valgt både farger, stoff og mønstre.

– Bunaden har blitt helt unik, og den bærer ditt særpreg. Den er deg!

Broderier

Dronningen røpte også en hemmelighet: Hun har selv bidratt med å brodere en innerlomme på bunadsjakken.

– Jeg er glad for løsningen – og jeg håper bunaden, og spesielt den broderte lille lommen, alltid vil være et lite minne om bestemors strev, sier hun.

Hele kongefamilien bortsett fra kong Harald var kledd i bunad da de ankom 18-årsdagen til prinsen. Det ble også bemerket i dronningens tale.

Familiefoto av kongefamilien i anledning prins Sverre Magnus' myndighetsdag. Bak fra venstre: kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra. Foran fra venstre: dronning Sonja, kong Harald og Marit Tjessem.

– Det varmer mitt hjerte å se så mange til stede her i dag som bærer bunad, sa dronningen.

Hun tok en pause og så bort på kongen.

– Nesten alle, la  hun til.

Får St. Olavs Orden

Kong Harald har bestemt seg for å utnevne prins Sverre Magnus til St. Olavs Orden i forbindelse med 18-årsdagen.

«Hans majestet kongen har besluttet å utnevne prins Sverre Magnus til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden», opplyser kongehuset.

St. Olavs Orden ble stiftet av kong Oscar I 21. august 1847. I utgangspunktet gis den ut til folk som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten». I statuttene står det også at den gis til prinser og prinsesser med arverett til tronen på myndighetsdagen.

«Dekorasjonen blir overrakt i en privat seremoni på Det kongelige slott i forbindelse med feiringen av myndighetsdagen», skriver kongehuset.

Prins Sverre Magnus fyller 18 år søndag, men allerede fredag blir dagen markert.

Feiring på Slottet

18-årsdagen til prins Sverre Magnus er egentlig på søndag, men kongeparet har fredag invitert til offisiell bursdagslunsj med familie, faddere, ungdomsorganisasjoner og representanter fra det offisielle Norge til stede på Slottet.

På selve bursdagen på søndag blir det en privat feiring, men Slottet vil ikke si noe mer om disse planene.

Prins Sverre Magnus ble født 3. desember 2005 på Rikshospitalet. Prinsen er den tredje i arverekken til tronen etter faren, kronprins Haakon og søsteren, prinsesse Ingrid Alexandra. Han går for tiden i tredje klasse på Elvebakken videregående skole.

Stortingspresident Masud Gharahkhani viser frem kunsten de gir prinsen i 18-årsgave.

Kunst fra Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) har med seg et maleri av kunstneren Cassius Fadlabi til selskapet.

– Prinsen har vokst opp i en familie med flere kunstnere, og han har en bestemor som fortsatt er aktiv kunstner. Derfor tenkte vi det ville være hyggelig å gi prinsen kunst. Flere kunsteksperter pekte på kunstneren Fadlabi. Han er opprinnelig fra Sudan, men har bodd og arbeidet i Oslo i tjue år, sier Gharahkhani.

Gaven blir gitt på vegne av Stortinget og hele det norske folk.

Detaljbilde fra maleriet prinsen får i gave fra Stortinget.

– Stortinget er folkets institusjon, og jeg synes det er stas å kunne gratulere på vegne av hele det norske folket. Jeg håper prinsen får en fin 18-årsdag med både feiring og hygge – som alle 18-åringer fortjener. Sverre Magnus er en flott mann og en god representant for Norge, avslutter stortingspresidenten.

Powered by Labrador CMS