Frispark

Illustrasjon: Firuz Kutal

Vårtegn: FrP kommer med innvandrerfiendtlig tulleforslag

Det kommer like trofast hver gang det nærmer seg valg. Frp spiller Innvandrerkortet.

Publisert

Innvandrerkortet arter seg litt forskjellig hver gang, men det er alltid tydelig at noen i FrP har snakket sammen ene og alene for å komme opp med noe som kan fortelle alle at de er flinkest i klassen til å være innvandrerfiendtlige.

Nå skal altså likhet for loven forsvinne dersom du bor i visse områder. Alle med en viss innsikt i norske lover vet at det aldri kommer til å skje. Men det forhindrer ikke Frp i å buse ut med det likevel. For dem er symbolikken viktigere: Se på oss, hva vi foreslo, og vi ble stemt ned.

Spalten Frispark kommer ut hver fredag. Den blir skrevet av Dagfinn Nordbø og illustrert av Firuz Kutal.

Den visa har vi hørt fra Carl I. Hagen hvert år siden han kom inn i politikken for ca hundre år siden og arvtagerne har fulgt villig opp: Går målingene nedover, spill kortet.

Folk kjenner seg ikke igjen

Fremskrittspartiet har i Oslo meget lav oppslutning, cirka tre prosent. Det er da ytterst merkelig, siden det er vi i hovedstaden som har flest innbyggere med innvandrerbakgrunn? Hvis Fremskrittspartiet har så fantastiske løsninger på integreringsfronten, hvorfor er det så forsvinnende få som lar dette gi resultater på valgresultatene?

Partiets innvandringspolitiske talsmann uttalte nylig at «Det er vanskelig å se noe som helst positivt med innvandring». Så hvorfor stemmer da ikke Oslos borgere unisont på hans og Listhaugs parti? Kanskje fordi vi er de som tydeligst ser at deres hatretorikk og fiendtlighet ikke stemmer med den virkeligheten Oslofolk lever i?

Reinspikket rasisme

Listhaugs innvandringsfiendtlighet lar seg muligens forklare. Hun er vokst opp i Ørskog. Der har jeg også slekt, og området kan beskrives slik: det er stort sett trær, fjord og fjell – og en bensinstasjon. Ikke rart man blir perpleks når man ankommer hovedstaden og oppdager at det fins andre mennesker enn kristne sunnmøringer der. Hun liker forresten å fortelle at USA er hennes favorittland. La meg da minne om at det landet i sin helhet er skapt av innvandrere.

Men Fremskrittspartiet vet at mange nordmenn tenker slik hun og innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim gjør. Det er bare å lese kommentarfeltene hos Resett, Document og Listhaugs egen Facebook-side. Det er reinspikket rasisme som blir stående umoderert. Dette er en essensiell del av fortellingen om at FrP er partiet å stemme på hvis du har fordommer mot innvandrere.

Ekstrastraff for skattesnyltere

Vittige stemmer har påpekt at FrPs forslag om strengere straffer for spesielle områder vil slå interessant ut dersom man tar høyde for andre adresser enn de innvandrertette. Hva med femdobbel straff dersom man snyter på skatten i Holmenkollåsen? Eller firedobbel straff for juks og bedrageri hvis du jobber på Stortinget?

Det er ingen som benekter at det flerkulturelle samspillet har sine utfordringer. Men hvis problemene var så enorme og så grunnleggende som Fremskrittspartiet vil ha det til, hvorfor kan vi da fastslå at de i valg etter valg taper terreng i denne byen? Det er i selv et bevis på at FrPs kart overhodet ikke stemmer med terrenget. Vi vil få ytterligere bevis denne høsten.

Sjekk også ut tidligere utgaver av Frispark.

Powered by Labrador CMS