Illustrasjon: Firuz Kutal

Skaper vi ingenting av verdi her i Oslo?

Siden vi bare driver med tøys og tull her i hovedstaden, tenker jeg at man i et halvt års tid bare kunne stenge ned hele sulamitten.

Publisert

Det hender man kommer i prat med folk fra distriktene, du vet, der hvor det bor ordentlige folk, fiskere, bønder, oljearbeidere, skipsteknikere og geoingeniører. Ikke sjelden faller det da en bemerkning om hvem som skaper verdier her i landet. Ordentlige verdier, altså. Ikke tulleverdier som bare koster penger og ikke yter noe til felleskassa.

Jeg pleier da å svare at det er imponerende at man har klart å samle 600.000 verdiløse mennesker på ett og samme sted.

Frispark

Spalten Frispark kommer ut hver fredag. Den blir skrevet av Dagfinn Nordbø og illustrert av Firuz Kutal.

Siden vi bare driver med tøys og tull her i hovedstaden, tenkte jeg at man for en periode bare kunne stenge ned hele sulamitten, for eksempel et halvt års tid.

Vi ville ikke merket forskjellen

Alle de tusenvis av ansatte i NRK TV og Radio på Marienlyst, pluss TV2 og TVNorge, ville da få fri i seks måneder.

Vi ville knapt merket forskjellen. Nyheter kan man jo få på internett, og kniper det med underholdningen, fins det alltids noen støvete DVDer og ikke minst VHSer på loftet, som tåler et gjensyn.

Skuespillerne og alle de andre ansatte på Nationaltheatret, Oslo Nye Teater og Den Norske Opera og Ballett ville fått rikelig med tid til å fordype seg i kunst og kultur, uten å utøve den. Musikerne i KORK og Oslofilharmonien kunne reist på studieturer til utlandet og opplevd sine helter på nært hold, for faglig påfyll.

Politisk spill og sandpåstrøing

Studentene på Blindern ville fått glade dager og kunne i titusenvis invadere byens vannhull, eventuelt biblioteker og akademiske bokhandler – hadde det bare ikke vært for at de også er stengt.

Stengt er jo også de fleste av våre store bankers hovedkontorer, men penger kan jo alltids vippses, om det da ikke var for at denne tjenesten styres fra Oslo, og også er stengt.

Regjeringen, Stortinget, departementet og direktoratene: Glem dem. De driver bare med politisk spill, sandpåstrøing, kjedelige utredninger og unødvendig byråkrati og ville hatt godt av å sitte hjemme og få se ferdig alle TV-seriene de ikke har rundet ennå.

Ullevål Sykehus, Aker Sykehus og Radiumhospitalet vil i denne perioden ikke ta imot pasienter. Heller ikke Rikshospitalet, som besitter landets ypperste medisinske kompetanse og daglig betjener pasienter fra hele landet. Det får gå som det går. Vi står han av.

Flere handleturer til Sverige

Fiskcentralen på Vippetangen, den store grossisten som forsyner de aller fleste av byens restauranter og forretninger med fisk og skalldyr og også distribuerer til utlandet, vil være ubetjent i perioden. Det vil da føre til at mange titusentalls tonn med ekte verdier ikke vil bli solgt og distribuert til markedene, men må bli der de er, i havet, eller fylles i frysere i distriktene så lenge det varer.

Fatland, Oslos slakteribedrift, slakter sau, storfe og lam for cirka en milliard i året, så de som skaper ekte verdier vil altså måtte vente et halvt år med slakt i år, og dessuten har vi alle behov for å spise mindre kjøtt.

At Gartnerhallen og BAMA også er stengt vil dog bety at folk ikke får frukt og grønnsaker heller, men man kan jo alltids ta seg en tur til Sverige på handletur?

Pengeflyttere som bedriver svindel og spekulasjon

Munch-museet, Astrup Fearnley, og Nasjonalgalleriet driver jo dypest sett bare med underholdning. Folket ville fint tålt å ikke se malerier, skulpturer og installasjonskunst et halvt års tid, mesteparten er jo bare noe pretensiøst jåleri, og flere av de museene driver jo stort sett og pusser opp eller krangler om åpningen og utformingen av sine egne nybygg.

Deichman (det gamle) er uansett for trangt og driver også og bygger og flytter, så folk får klare seg med de bøker de allerede har i hyllene. Og Nasjonalbiblioteket på Solli Plass – tidligere UB, hvem vanker nå egentlig der? Sannsynligvis bare noen støvete professorer, eller pensjonister, med alt for mye tid som ønsker å fordype seg i strengt tatt uinteressant og utdatert historisk dokumentasjon.

Børsen? Ikke verdt å nevne. Pengeflyttere som bare bedriver svindel og spekulasjon. De hadde hatt godt av et halvt år på landet, med frisk luft og hardt kroppsarbeid, hakke og spade i hånd.

Oslo Sentralbanestasjon og togtrafikken inn og ut av hovedstaden er ikke en gang verdt å nevne. Bare rot, signalfeil og forsinkelser. Buss for tog får duge, og så kan passasjerene fra Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og whatever bare gå av med bagasjen sin i veikanten, siden Bussterminalen også er stengt.

Dette ser jeg fram til.

Sjekk også ut tidligere utgaver av Frispark.

Powered by Labrador CMS