Jul i vinterland skaper allerede god stemning i Spikersuppa. Foto: VISITOSLO / Didrick Stenersen

Når julegrana på Universitetsplassen blir tent første søndag i advent, er det er for 100. gang

For mange er det når julemarkedene åpner at førjulstiden virkelig kick-starter. Ta turen innom Jul i Vinterland i Spikersuppa eller opplev en norsk jul på Norsk Folkemuseum på Bygdøy.

Publisert

Advent og førjulstiden banker på døren. I hovedstaden har det blitt jobbet på spreng den siste tiden for å få julemarkedene rigget for åpning, restaurantene har gjort klart pinnekjøttet, kålrabistappen og nøttesteken for storinnrykk, og det preppes snø for å åpne skisesongen.

Om det blir en hvit jul får tiden vise, men julekos og hygge blir det i alle fall i Oslo i ukene som kommer.

Hotellrommene fylles opp når tilreisende tar en førjulshelg i Oslo. Vi vet at mange tar turen til Oslo for julehandelen, gjerne kombinert med et café- og restaurantbesøk eller to. De tar også gjerne en smakebit av den brede kulturen hovedstaden vår har å tilby; en julekonsert, museumsbesøk, kanskje et juleshow og selvsagt en tur innom julemarkedene.

Jul i Vinterland har åpnet

Når vi går inn i den mørkeste tiden av året får Oslos handlegater som vanlig et dryss med lys og dekor, og julegatene i sentrum åpner med en flott seremoni for både store og små på lørdag 23. november.

For mange er det når julemarkedene åpner at førjulstiden virkelig kick-starter. I Spikersuppa åpnet hovedstadens største julemarked Jul i Vinterland 16. november og sprer juleglede helt til nyttår.

Lørdag 23. desember åpner julegata i Karl Johan. Ordføreren, julenissen og nissebarna fra Putti Plutti Pott kommer. Foto: VISITOSLO / Didrick Stenersen

Ønsker du et tradisjonelt julemarked, eller kanskje du skal vise noen utenlandske venner hvordan norsk jul virkelig er? Ta turen ut på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Det flotte julemarkedet er åpent de to første helgene i advent, og her er det mye og se for hele familien.

Museet er pyntet til jul etter lokale norske juletradisjoner gjennom tidene, og med nærmere 30 000 besøkende over to helger har dette blitt en hyggelig juletradisjon for mange.

Designermarked

Kanskje du er ut etter noe litt annerledes? Da er julemarkedet i Prindsen Hage perfekt. Det har blomstret opp som en stor favoritt og er av det mer moderne slaget. Her finner du spennende mat- og drikkeopplevelser og boder hvor du kan gå på skattejakt etter de helt spesielle gavene.

Eller kanskje Designernes eget julemarked på DOGA er noe for deg: Den andre helga i advent stiller kreative sjeler ut spennende egendesign - her kan du få tak i noe helt unikt.

Vi kan feire et aldri så lite julejubileum i år; Når julegrana på Universitetsplassen blir tent første søndag i advent, 1. desember, er det er nemlig for hundrede gang! 10 000 mennesker er ventet også i år, og det blir fakkeltog, ordførertale og underholdning denne ettermiddagen.

Hopp i havet

Er du litt lik meg, trenger du også en pause fra julestrias fjas og mas på ett eller annet tidspunkt. Hva med å gjøre noe helt annet og hoppe i havet? Oslos mange badstubåter og SALT har blitt en stor hit de siste årene, og spesielt deilig er det om vinteren når du kan kjøle deg ned i det kalde vannet, for så å kose deg inne i den varme badstua igjen etterpå!

Hva med å hoppe i havet og ta en badstue etterpå? Foto: VISITOSLO / Didrick Stenersen

SALT lokker dessuten med julemarked første helgen i advent, med en herlig blanding av mat, kunst og håndverk.

Flere turister før jul

Oslo er en åpen by for alle, også i adventstiden og i julen. Mange tilreisende fra hele Norge og utlandet kommer til Oslo for å oppleve den typiske norske julen, og forhåpentligvis hvit jul. Og her i Oslo trenger du ikke velge – vi er heldige som bor i en by hvor det er kort mellom langrennsløypene, skibakkene, akebakkene og kulturbegivenhetene.

Vi opplever at flere og flere ønsker å ta turen til Oslo både i førjulstida og i julen, og dette har byen sakte men sikkert begynt å tilpasse seg. VisitOSLOs turistinformasjon i Østbanehallen, Oslo Visitor Centre, har åpent hver dag, hele året. Basert på besøkstallene de siste årene forventer vi mellom 500-1500 mennesker innom hver dag alle juledagene.

Flere og flere hoteller, muséer og restauranter holder åpent i juledagene, men vi ser behovet for at enda flere gjør det. Dette er min oppfordring til en enda mer levende by, også i juletiden.

Powered by Labrador CMS