Bystyret vedtok i går kveld å legge til rette for riving av hjørnegården i Hausmanns gate 42. � Dette er et svik og et knefall for kapitalkreftene, sier leder av Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri. Foto: Kyrre lien NTB scanpix

Bystyret går inn for å rive Hausmanns gate 42 i Hauskvartalet. Mot Rødts stemmer

� Vedtaket betyr at byrådet ikke legger til rette for en sosial boligpolitikk. Et rent knefall for kapitalinteressene, mener leder for Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri.

Publisert

Etter at beboerne i Hausmanns gate 40 i inngikk leiekontrakt med Urbanium tidligere i våres, har det knyttet seg usikkerhet rundt framtiden til hjørnegården i Hausmanns gate 42.

Eierne av kvartalet har lenge ønsket å rive gården for å bygge nytt, mens ildsjeler i lokalmiljøet, samt Rødt, plan- og bygningsetaten og byantikvaren har vært mot riving av den verneverdige bygningen. I går kveld vedtok bystyret, mot Rødts stemmer, å åpne for å rive hjørnegården.

Rødt føler seg sveket

Leder av Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri, har lenge kjempet for å bevare hjørnegården. Etter bystyrets vedtak føler han seg overkjørt av samarbeidspartiene i byrådet.

— Jeg er forbannet og lei meg på vegne av okkupantene som blir utsatt for dette. At SV og MDG ikke bare har gått med på salg av eiendommen, men også tillatt kjøperen å bryte vilkårene for salget, er skuffende og bekymringsverdig, sier han til VårtOslo.

Leder av Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri, føler seg sveket av SV og MDG i saken om riving av Hausmanns gate 42. Foto: Elin Volder Rutle

Han mener gårsdagens vedtak svekker tiltroen til at byrådet ønsker å fremme en sosial boligbygging i byen.

—  Hvis ønsket om en inkluderende byutvikling og en tredje boligsektor skal skje på en tilfredsstillende måte, kan ikke dette overlates til utbyggerne. Her gjør byrådspartiene knefall for kapitalinteressene. Oslo blir en fattigere by når slike som Espen Pay kan diktere reguleringsplaner, mener Mobasheri.

— Må utvikles etter reguleringsplanen

Rødt er nå redd for at rehabiliteringen og utviklingen av kvartalet vil skje på det de mener er helt gale premisser.

— For at rehabilitering av kvartalet skal lykkes, kan ikke profitt være et motiv eller lønnsomhet et krav. Hensikten må ene og alene være berikelse av kulturlivet og et boligtilbud for de trengende, mener partiet.

Dette kan ikke skje på premissene til kommersielle aktører, mener de.

— Eierskapet til kvartalet burde vært tilbakeført til Oslo kommune, og ansvaret for drift og vedlikehold burde i størst mulig grad vært overlatt til beboerne, sier Siavash Mobasheri.

Den beste og billigste løsningen

Leder for byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap) mener kritikken fra Rødt mot byrådspartienes standpunkt i saken er trist.

— Vi ønsker alle å utvikle Hauskvartalet som et byøkologisk kvartal. Når en ser på den dårlige tilstanden til bygget i Hausmanns gate 42, er den beste løsningen både teknisk og økonomisk å rive det for å bygge nytt.

Leder av byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap), mener riving er den beste løsningen for en videre utvikling av hele kvartalet. Foto: Sturlasson / Oslo kommune

Hun avviser at vedtaket i byrådet er et knefall for kapitalkreftene.

— Her er det snakk om hvordan vi enklest kan gjennomføre reguleringsplanen for området. Det er heller ikke noe grunnlag for å si at Urbanium har brutt kjøpskontrakten, sier komitélederen.

Krever ny reguleringsplan

Vedtaket i bystyret fører til at det må utarbeides en ny reguleringsplan for hele kvartalet. Saken vil ikke kunne løses, som Urbanium ønsket, ved en vanlig byggesøknad.

— Det kan ta lang tid å få på plass en ny reguleringsplan. Per i dag kan jeg ikke si noe om når den vil foreligge, sier Evensen.

Powered by Labrador CMS