Her er Nora Pérez (64), rett etter voldshendelsen mot henne i Bjørvika. Til venstre Nora på hengebrua over til Sørenga hvor hun mater svaner.

Nora (64) matet svaner i Bjørvika. Plutselig angrep en dame henne med klør og knyttneve

En dame i pelskåpe krevde sint at Nora (64) sluttet å mate svanene i Bjørvika. Plutselig gikk hun amok og slo og klorte, helt ut av det blå.

Publisert

Siden 2017 har Nora Pérez matet svanene i Bjørvika ca annenhver dag på vinteren. Spesielt når det er mye is på vannet, er det vanskelig for svanene å finne mat, og de søker seg til Bjørvika fra vann som Hovindammen, Smestaddammen og Holmendammen.

Derfor har Nora tatt på seg å hjelpe svanene. Det gjør hun ved å mate dem med brød, havre og fôr tilpasset fjørfe.

– Jeg sto ved hengebrua til Sørenga og ga svanene havrebrød. Så hører jeg ei dame som skriker kommanderende og allerede sint: «Du må ikke mate svanene med grovt brød».

– Så spør jeg: Hvem er du da til å skrike til meg på den måten?

Det var omtrent her at Nora ble utsatt for et voldelig angrep.

Slo med knyttneven i tinningen

Nora forteller at damen ikke svarte henne på spørsmålet, men fortsatte å stirre på henne. – Jeg trakk meg tilbake og fortsatte å mate svanene, mens hun argumenterte med hva som var sunt å mate svanene med: «Du må ikke gi dem havre». Jeg var bare stille, fordi jeg skjønte at det ikke nyttet å argumentere, forteller Nora.

– Så plutselig kastet hun seg over meg og klorte meg i ansiktet. Jeg skjøv henne vekk og forholdt meg ellers rolig.

– En mann hun var sammen med sa: Nå går vi. Da går hun bak meg og slår til meg med knyttneven midt i tinningen, forteller Nora.

– Jeg ble svimmel, men besvimte ikke. Da sa han. Nå får det være nok, nå får du gi deg.

– Vi kan ikke ha det sånn at folk går til angrep på hverandre, i stedet for å snakke sammen, sier Nora Pérez.

– Det kunne endt mer alvorlig

Nora forteller at hun tenkte at det var best å ikke slå tilbake. Fordi da ville hun gi næring til volden. – Det kunne endt enda mer alvorlig. Så jeg holdt meg rolig og beveget meg nesten ikke i det hele tatt, sier hun.

Der og da var Nora i sjokk. – Jeg la ut resten av maten og dro hjem. Heldigvis hadde jeg et lommetørkle som jeg holdt for hodet. Men et par dager etterpå kom skjelvingen. Kroppen reagerte, og Nora ble lei seg.

– Etterpå hendelsen tenkte jeg at dette må jeg anmelde. Og det må bli en rettsak, for det skal jo ikke være sånn. Folk skal kunne prate med hverandre uten å skrike.

– Jeg ønsker at både hun og jeg skal lære noe av rettsaken. Jeg ønsker blant annet å forstå hva som lå bak volden og hvorfor mannen ikke stoppet henne.

Nora og andre som mater svanene frykter at svanene vil sulte og lide dersom de ikke får hjelp.

Fryktet rotter

Ifølge Nora oppga damen at hun bodde på Sørenga og at beboerne der ikke ønsket mating av svaner, fordi det endte bare med matrester og rotter.

– Eksperter på dette sier til meg at rotter er det uansett i hele Oslo.

Ved brua står det et skilt som sier at det ikke er lov å mate svanene. Det er Nora klar over.

– Når det er is på vannene, hvor skal svanene få maten sin fra? Jeg opplever at det ligger en del hat rundt det å mate fugler. Det er lite empati for mange for å ta vare på dyrene.

Den manglende empatien gjør at man ikke skaffer seg nok kunnskap om hva som skjer med fuglene, mener hun.

Svanene samler seg i Bjørvika fra vann i hele byen.

Sjokkert og forferdet

Cecilie Bibow er en annen person som ofte mater svanene. Hun fikk høre om volden mot Nora, kort tid etter hendelsen.

Cecilie Bibow (bildet) og Nora treffes i forbindelse med matingen av svanene i Bjørvika.

– Jeg ville aldri trodd jeg skulle få høre om noe sånt i fine, vakre Oslo. Jeg vet ikke hva som trigget så masse vold.

– Svanene trenger ernæringen. Hvis de ikke får mat, ser vi at de blir kjempetynne. Fugleeksperter som vi har forhørt oss med sier at det er fint å mate de.

Hun forteller at personer som er opptatt av fuglene også kjemper mot hundeeiere som er uansvarlige og slipper hunden sin.

Powered by Labrador CMS