Avtroppende miljøbyråd, Sirin Stav (MDG), her under valgkampen i august, er blant dem som reagerer på plattformen det påtroppende byrådet har presentert.

Sterke reaksjoner etter fremleggelsen av Høyre/Venstre-byrådets plattform: – Frykter økende forskjeller og stadig lengre matkøer

Mens den politiske opposisjonen går hardt ut mot det nye borgerlige byrådets plattform og frykter tiltakende forskjeller, er forbundene vesentlig mer optimistiske og opptatt av at det blir utvist gjennomføringsevne.

Publisert

– Jeg frykter nå at mye av den grønne, solidariske politikken MDG har stått i spissen for de siste åtte årene, vil bremse opp, sier avtroppende byråd for miljø og samferdsel, Sirin Hellvin Stav, i en uttalelse gjengitt av NTB. 

I Hammersborg-erklæringen, som ble presentert tirsdag, skal Høyre og Venstre styre hovedstaden med støtte fra Frp og KrF.

Stav er glad for at de lover å innføre månedskort til 499 kroner, men betegner plattformen ellers som vag og selvmotsigende.

– For eksempel skal de få færre til å bruke bil i hverdagen, men samtidig bruke milliarder på nye store motorveier. Og det er før de skal samarbeide med Frp, sier Stav.

Forventer at byrådspartiene innfrir

Leder for Oslo og Akershus elbilforening, Per Maltun, mener det er bra at byrådet vil gjøre transporten i Oslo utslippsfri innen 2030.

– Det er fint at byrådet lover flere hurtigladere. Skal de nå målet om utslippsfri transport, trengs det også betydelig mer gatelading enn i dag, sier han.

Per Maltun i Oslo og Akershus elbilforening fremhever et behov for mer kommunal gatelading.

Med henvisning til at de påtroppende byrådspartiene i løpet av valgkampen har lovet mer gatelading, fremhever han en forventning om innfrielse. 

– Kampanjen Elbilforeningen gjennomførte i 2023 har vist at det er prekært behov for mer gatelading i Oslo. Skal flere velge elbil i Oslo, må kommunen bygge ut mer kommunal gatelading, sier Maltun. 

Håper på et mer velfungerende boligmarked

Administrerende direktør Carl O. Geving Norges Eiendomsmeglerforbund forteller at de har merket seg ambisjonene i den nylig fremlagte byrådserklæringen. 

– Med klare måltall for boligregulering, liberalisering av leilighetsnormen, færre kommunale detaljkrav, effektivisering av planprosesser og bedre samhandling med både innbyggere og næringsaktører, er det godt håp for et mer velfungerende boligmarked på sikt, sier Geving. 

Han betoner at det både innebærer et mer tilgjengelig marked og tilfører bedre bokvalitet for flere innbyggere enn hva situasjonen er i dag.

– Nå forventer vi at endringene i bolig- og byutviklingspolitikken blir gjennomført med handlekraft når det nye byrådet tar fatt på oppgaven, sier Geving.

Påpeker økende forskjeller

– Høyresidas politiske prosjekt for byen de neste fire åra blir: en usosial boligpolitikk, skattekutt til villaeiere, baksmell for barnefamiliene, teste- og puggeskole, kommersialisering av velferd og gammeldagse monstermotorveier, sier leder for Oslo SVSunniva Holmås Eidsvoll, i en pressemelding. Hun går nå av som byråd for oppvekst og kunnskap.

Oslo 20211130. Byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) under en pressekonferense i Oslo Rådhus om håndteringen av koronasituasjonen i Oslo.Foto: Annika Byrde / NTB
– Dette er en skikkelig baksmell for foreldre i Oslo, sier leder for Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll.

Holmås Eidsvoll understreker videre at forskjellene i makt og rikdom vil øke, og at det er viktigere for Høyre å fjerne eiendomsskatten enn å satse på barn, unge og eldre i byen vår. 

– Dette er en skikkelig baksmell for foreldre i Oslo: de øker matprisene i barnehagene, det er fortsatt stor usikkerhet om hvem som kastes ut av tilbudet med gratis halvdagsplass i Aktivitetsskolen. SVs forsøk med økt grunnbemanning i barnehager i levekårsutsatte områder står i fare for å ikke videreføres, sier hun. 

– Boligkrisa kommer til å bli enda verre 

Rødts gruppeleder i bystyret, Siavash Mobasheri, omtaler plattformen som «et stort tilbakesteg i kampen for et seriøst og trygt arbeidsliv».

– Det blir som Høyre, Venstre og Frp har lova: Det blir privatisering av sykehjem og barnehager fra dag én. Det vil ramme arbeidsvilkår og lønn for ansatte i helse- og omsorgssektoren, og svekke kvaliteten på tjenestene for våre eldre og barn, sier Rødt-politikeren.

– Høyre og Venstre vil selge Hagegata 30, som etter Rødts initiativ skal bli tredje boligsektor og boliger for barnefamilier. Beboere i kommunale boliger må betale en skyhøy husleie for å bo i nedslitte kommunale boliger. Boligkrisa kommer til å bli enda verre med dette byrådet, fortsetter Mobasheri.

Han legger også til at det på toppen av det hele loves å redusere prisen på månedskort, som det vektlegges er vanskelig å se for seg.

– Vi får ikke vite hvor pengene skal hentes fra. Kommunekassa blir tom når disse partiene vil kutte i eiendomsskatten. Vi frykter økende forskjeller og stadig lengre matkøer, sier Mobasheri.

Powered by Labrador CMS