For mange kommunale bygg forfaller, og det er en altfor dårlig løsning å rive villa Sorgenfri og bygge nytt, mener bystyrerepresentant for Venstre, Haakon Riekeles.

Venstre: — Helt uakseptabelt at Oslobygg skal rive Villa Sorgenfri

Venstre i bystyret kritiserer riveplanene ved Carl Berner. — Inntrykket er at kommunen spekulerer i forfall, sier Haakon Riekeles (V).

Publisert

VårtOslo har i mange år skrevet om den elendige tilstanden til det vernede og kommunalt eide bygget ved Carl Berner. Ikke før nå har Oslo kommune reagert på de utallige advarslene fra nærområdet og beboerforeningen Carl Berner - Vårt nabolag.

Tirsdag skrev vi om at det kommunale foretaket Oslobygg har konkludert med at Villa Sorgenfri ved Carl Berner er i så dårlig forfatning at det må rives.

— Det er både leit og beklagelig at vi er i en situasjon hvor vi ikke lenger har noe valg, sa administrerende direktør Eli Grimsby.

Villa Sorgenfri

  • Oppført i 1867 og oppkalt etter løkka der bygget ble reist.
  • Tomta var en grønn og fredelig byløkke ved navn Sorgenfri.
  • I 1890-årene ble løkka kjøpt av Nationalbryggeriet AS, som reiste den store fabrikkbygningen langs Trondheimsveien.
  • Da søstrene Nanna og Agnes Fleischer flyttet sykehuset for funksjonshemmede inn i de tomme fabrikklokalene i 1935, ble Villa Sorgenfri omgjort til skole for funksjonshemmede barn.

— Spekulerer i forfall

Venstres Haakon Riekeles sitter i byutviklingskomiteen i bystyret, og mener beslutningen om å rive er uakseptabel.

— Kommunen har lenge blitt advart om forfallet, og inntrykket er at kommunen spekulerer i forfall, at det er billigere å la bygget bli i så dårlig stand at det må rives og deretter gjenoppbygge det, enn å rehabilitere det. Det er adferd vi aldri ville godtatt hos en privat eier av et vernet bygg, sier Riekeles.

— Vi mener det fortsatt kan være mulig å redde bygget, og vil be byrådet undersøke om det er mulig å få inn private som kan få det til, heller enn å rive, sier Haakon Riekeles (V).

Mener gjenoppbygging ikke er godt nok

Venstrepolitikeren mener Oslobygg setter et dårlig eksempel, og mener kommunens håndtering ikke er unik.

— Det er alt for mange kommunale bygg som forfaller, mener han.

Dersom Villa Sorgenfri rives, er Oslobygg forpliktet til å gjenoppføre en bygning i tilsvarende byggestil fordi murvillaen er vernet. Riekeles mener imidlertid at gjenoppbygging i samme stil på ingen måte er et akseptabelt alternativ til å bevare.

— Undersøk om private kan gå inn

— Vi mener det fortsatt kan være mulig å redde bygget, og vil be byrådet undersøke om det er mulig å få inn private som kan få det til, heller enn å rive, sier Haakon Riekeles til VårtOslo.

Venstre mener bygg som Villa Sorgenfri bør tilbys private som enten kan kjøpe eller leie huset på lang sikt, med krav om rehabilitering, kontinuerlig vedlikehold og bruk som gir publikumsrettede tilbud til nærområdet.

Powered by Labrador CMS